Dostupni linkovi

Kosovo zabranilo posete zvaničnicima Srbije


U Beogradu od objavljivanja ove informacije nema zvaničnih reakcija na odluku Prištine
U Beogradu od objavljivanja ove informacije nema zvaničnih reakcija na odluku Prištine

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova donelo je odluku da se ni jednom zvaničniku Srbije ne dopusti da poseti Kosovo i da će svi zahtevi u vezi s tim pitanjem biti odbijeni, saopštio je šef kabineta ministra Jetljir Zuberaj.

Razlozi tome, kako je napisao na Fejsbuku, su "hibridne pretnje Srbije prema Kosovu, propagande i lažnih vesti", kao i zbog "poslednjih napora u insceniranju takozvane humanitarne krize na severu Kosova, tako što su privrednici naterani da zatvore preduzeća zbog političkih ciljeva Beograda". Dodaje se da će ovakva odluka da traje sve dok se takvo ponašanje Srbije ne promeni.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančič je povodom odluke kosovske Vlade naglasila da se od svih strana očekuje poštovanje svih postignutih dogovora u okviru dijaloga, uključujući ovde i sporazum o zvaničnim posetama. Kocijančič je potvrdila da su briselski zvaničnici u kontaktu sa stranama oko ovog pitanja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za list Večernje novosti da "ovo što su uradile vlasti u Prištini potez je bez presedana i još jedan šamar, ne Beogradu, već pre svega Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici koja sramno ćuti na kršenje svih civilizacijskih normi koje godinama sprovode Ramuš Haradinaj i Hašim Tači (premijer i predsednik Kosova)".

Prema njegovim rečima, zvanična Priština zabranom praktično želi da još više izoluje srpski narod od bilo kakvog uticaja Beograda.

Dačić je naveo da je Priština to uradila samo dva dana nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Albanije kojim se dve strane "praktično obavezuju na vođenje zajedničke spoljne politike".

"Taj ugovor je armatura u temeljima 'Velike Albanije' koju nesmetano zidaju u srce Evrope, dok se istovremeno srpskim zvaničnicima zabranjuje da se kreću po teritoriji sopstvene države", naveo je Dačić.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić ocenio je danas da je Priština odlukom da srpskim zvaničnicima zabrani posetu Kosovu "lupila šamar" međunarodnoj zajednici i Evropi i da će to biti povod za još jaču i snažniju diplomatsku aktivnost Beograda.

Đurić je podsetio da je Beograd već zaustavio članstvo Prištine u devet međunarodnih organizacija, te da je 13 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova.

"Odluka Prištine je poslednji klin u mrtvački sanduk ideje o dijalogu, stravičan šamar međunarodnoj zajednici, udar na temelj slobode kretanja i sve evropske principe", rekao je Đurić tokom obilaska muzeja Grada Beograda i izložbe posvećene odbrani Srbije tokom NATO bombardovanja.

Miroslav Lazanski, član Odbora za Kosovo Skupštine Srbije, za Radio Slobodna Evropa (RSE) je izjavio da je "ovaj potez Prištine dodatna faza zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine".

"Srbija može da odgovori recipročnim potezom, da zvaničnicima sa dokumentima Kosova onemogući da prelaze preko teritorije Srbije", komentariše Lazanski, koji kaže da Srbija ima na raspolaganju širok dijapazon mogućih recipročnih mera od kojih do sada nije iskoristila ni jednu.

Koju će i da li će upotrebiti, to ćem dodaje Lazanski, odlučiti nadležni organi.

"Potez Prištine nije potez koji nagoveštava skori nastavak dijaloga. Da li to znači da ni ljudi koji rade u Kancelariji za Kosovo i Metohiju neće moći da uđu, da li to znači da ni predstavnici Srpske pravoslavne crkve neće moći da uđu, jer i oni su zvaničnici?", pita se Lazanski i dodaje da je stvar sada pre svega na SAD koje imaju uticaj na vlasti u Prištini, da reaguje.

Formiranje 'Velike Albanije' ili 'zidanje krize'

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun vezuje ovu odluku Prištine za izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pres-konferenciji 3. jula da Beograd zna ime ubice Olivera Ivanovića (političara iz Severne Mitrovice) i zatim pomenuo Fljorija Ejupija upitavši šta se dešava sa osobom pod tim imenom koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas.

"On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je ona osoba koja je podmetnula bombu pod autobus Niš-ekspresa", naveo je Vučić.

"Nema nikakve dileme da je nakon, za Prištinu i Tiranu neugodno postavljeno pitanje da objasne kretanje Fljore Ejupija uoči ubistva Ivanovića, Priština pribegla jednoj kaznenoj meri da bi preusmerila pažnju javnosti, da bi onemogućila bilo kakvu pomisao na nastavak razgovora u Briselu. Istovremeno, Tirana i Priština donose odluku o vođenju zajedničke spoljne politike što predstavlja formiranje 'Velike Albanije' ujedinjenjem Kosova i Albanije", kaže Drecun za RSE.

On tvrdi da Ejupi direktno vodi ka Tačiju (Hašim Tači, predsednik Kosova) i Kadriju Veseljiju (predsedniku kosovskog parlamenta) koji, kaže Drecun, "vode ilegalnom obaveštajnom službom za koju Ejupi vrši političke likvidacije".

Drecun dalje kaže da Beograd i dalje insistira na nastavku dijaloga sa Prištinom.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam procenjuje da je odluka Prištine dalje "zidanje krize", da Priština ne čini ništa bez znanja Amerike tako da on predviđa da će nakon ovog poteza Vašington ući "na velika vrata" u pregovarački proces.

Popov: Ovo je način da Amerika na velika vrata uđe u pregovarački proces
Popov: Ovo je način da Amerika na velika vrata uđe u pregovarački proces

"Najverovatnije je da će se rasplet teško desiti bez učešća Amerike. A Amerika će to onda raditi na svoj način. Zna se kako ona to radi, to nije 'meka moć' koju primenjuje Evropa, nego 'uzmi ili ostavi', kao što je to radio Holbruk (Ričard, američki diplomata, pregovarač sa Miloševićem tokom ratova 90-ih). Mislim da je ovo način da Amerika na velika vrata uđe u ovaj pregovarački proces i siguran sam da ni Haradinaj (Ramuš, premijer Kosova) ili bilo koji lider na Kosovu ne može da preduzme i manje ozbiljan potez od uvođenja taksi od 100 od sto ili zabrana ulaska bilo kom zvaničniku na Kosovo iz Srbije, a da pre toga nije dobio za to odobrenje od američkog ambasadora a on, naravno, instrukcije iz Vašingtona", kaže Popov za RSE.

Povodom odluke zvanične Prištine saopštenjem se oglasila Srpska lista.

"Nakon što je zabranjeno da se Srbi snabdevaju srpskom robom, i današnja odluka predstavlja kršenje svih dogovora o slobodi kretanja. Sada već po pravilu, nažalost, nema reakcije međunarodne zajednice, kao ni njihovih predstavnika u Prištini. Akcije Prištine unazad godinu dana predstavljaju sinhronizovanu, dobro planiranu akciju, sa ciljem destabilizacije prilika na terenu i getoizacije srpskog naroda, sa namerom da se on stavi u takve nehumane uslove kako bi napustio prostor Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Iz Srpske liste pozivaju međunarodnu zajednicu da "ne bude gluva i slepa na ovakvo antisrpsko ponašanje kosovskih institucija, jer Srpska lista i srpski narod nisu i neće nemo posmatrati kako ih Priština obespravljuje".

Srpska lista je saopštila da je zabrana ulaska zvaničnika Beograda na teritoriju Kosova i Metohije "nastavak suludih akcija Prištine protiv srpskog naroda...".

Kosovski analitičar Behljulj Bećaj u izjavi za RSE kaže da izazivanjem "humanitarne krize na severu" Beograd vodi nehumanu politiku prema kosovskim Srbima, dok odluka Ministarstva spoljnih poslova Kosova o zabrani dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo predstavlja "jedan novi čin gluposti koji je daleko od politike, a mnogo bliže zaoštravanju i potencijalnim konfliktima".

"Dakle, politika 'klin se klinom izbija' mislim da je apsolutno neprihvatljiva, a koja umesto normalizacije dovodi samo do zaoštravanja, i do krajnjeg cilja protagonista koji bi hteli da ožive ideju o podeli kao jedinu moguću i jedino valjano rešenje između Srba i Albanaca", kazao je Bećaj.

On dodaje da bi Vlada Kosova u ovakvim okolnostima trebalo da se ponaša racionalno u smislu pronalaženja rešenja koja zadovoljavaju potrebe i zahteve svih građana Kosova.

"Ovo je daleko od ispoljavanja racionalnog karaktera političkih odluka. Naprotiv, ona je protiv svih odgovora koje treba da ima jedna racionalna politika", zaključuje Bećaj.

Juče ujutro su u četiri opštine na severu Kosova ponovo otvorene prodavnice, ugostiteljski objekti, apoteke, benzinske pumpe, a rade i taksisti, koji nisu radile dva dana, u znak protesta zbog taksi od 100 odsto na robu koja iz Srbije i Bosne i Hercegovine stiže na Kosovo.

Bili su zatvoreni i svi drugi objekti u kojima se građani snabdevaju artiklima široke potrošnje, a nakon što su radnje zatvorene, predstavnik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio je da je do toga došlo zbog takse i nemogućnosti privrednika sa severa Kosova da se bave svojom delatnošću.

"Nestašica se oseća već poslednjih sedam meseci po malo, danas je došlo do totalnog kolapsa, sve radnje su zatvorene, i one što se bave prehranom, a u znak solidarnosti sa njima zatvorene su sve druge radnje", ustvrdio je i naveo da je izlaz iz ovakve situacije ukidanje taksi i vraćanje normalnoj trgovini.

Drugi dan zatvorenih prodavnica na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Na sastanku privrednika sa severa zaključeno je, međutim, u utorak naveče da je "protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova".

"Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije. Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje…mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom… Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka", piše u zaključcima.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je nakon što su objekti bili zatvoreni da je simuliranje humanitarne katastrofe od strane Srbije još jedan neuspeli pokušaj destabilizacije Kosova.

Vlada Kosova u ponedeljak je najavila da će na severu uspostaviti mobilna (pokretna) prodajna mesta, a u saradnji sa kosovskim preduzećima.

"U saradnji sa preduzećima Republike Kosovo i nakon konsultacija sa svim nadležnim institucijama, organizovali smo otvaranje privremenih prodajnih mesta na severu zemlje. Cilj ove akcije, koja je koordinirana i planirana, je osiguranje svih elementarnih proizvoda građanima tog dela", napisao je na Fejsbuku premijer Kosova Ramuš Haradinaj pre dva dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG