Dostupni linkovi

Zatvoreni prodajni objekti u Severnoj Mitrovici


Severna Mitrovica, 1. jul 2019.

Pekare i prodavnice u Severnoj Mitrovici u ponedeljak su zatvorene. U znak solidarnosti, ne rade ni ugostiteljski objekti, apoteke, kafići, benzinske pumpe, a ni taksisti.

Radoš Petrović, predstavnik Udruženja privrednika sa severa Kosova u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da su radnje su zatvorene zbog takse i nemogućnosti privrednika sa severa Kosova da se bave svojom delatnošću.

"Nestašica se oseća već poslednjih sedam meseci po malo, danas je došlo do totalnog kolapsa, sve radnje su zatvorene, i one što se bave prehranom, a u znak solidarnosti sa njima zatvorene su sve druge radnje", navodi on.

Po njemu, izlaz iz ovakve situacije je ukidanje taksi i vraćanje normalnoj trgovini.

Petrović ne zna koliko dugo će radnje biti zatvorene i dodaje da sve zavisi od situacije na terenu.

Sedam meseci od kako je Vlada Kosova uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, u Severnoj Mitrovici kažu da robe za prodaju više nema, posebno mlečnih proizvoda, brašna, ulja i sličnog.

Srpske vlasti u nekoliko navrata su najavljivale da severu preti "humanitarna katastrofa", dok je zvanična Priština govorila da se radi o "insceniranoj krizi privrednika na severu u saradnji sa zvaničnim Beogradom".

Poslednjih nedelja situacija je znatno otežana budući da su kosovski organi pojačali kontrolu na alternativnim, ilegalnim prelazima između Kosova i Srbije, a koji su bili korišćeni za prevoz srpske robe.

XS
SM
MD
LG