Dostupni linkovi

Šalja: Na severu Kosova nema humanitarne krize


Takse se neće ukloniti sve dok se ne uklone politički i ekonomski razlozi zbog kojih su uvedene, kaže ministar trgovine Kosova

Na severu Kosova nema humanitarne krize, svi granični prelazi su otvoreni za protok robe i trgovcima je dozvoljeno da se snabdevaju robom od različitih dobavljača, izjavio je u sredu ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Šalja. On je, međutim, kazao da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi sve dok se razlozi zbog kojih je uvedena ne uklone.

Na konferenciji u Prištini na kojoj je razgovarano o rezultatima primene takse, Šalja je kazao da je ovo ministarstvo na severu Kosova angažovalo više od 30 tržišnih inspektora, od kojih je većina iz srpske zajednice, a koji svakodnevno prate tržište u tom delu Kosova.

"Na osnovu dnevnih informacija naših inspektora iz tog dela, ne postoji nikakva zabrinutost o nedostatku prehrambenih proizvoda u tom delu Republike Kosova. Mi kao Vlada Kosova imamo informacije da su srpski državni organi zainteresovani da preko nekoliko prodajnih mesta na severu simuliraju humanitarnu krizu, da nema proizvoda, a kako bi došlo do reakcije na moguću humanitarnu katastrofu. Mi smo tu informaciju imali, poduzeli smo određene korake i nećemo dopustiti da se igde i bilo ko suoči sa nedostatkom proizvoda", kazao je Šalja.

On je dodao da za sada nema potrebe da Vlada Kosova reaguje i pošalje robu na sever, jer nema indikacija o mogućoj humanitarnoj krizi.

"Kosovo je jedno i nepodeljivo i sve strane Kosova se mogu snabdevati proizvodima koji na Kosovo ulaze legalno. U tom delu Kosova može da se uveze roba iz Srbije koja je namenjena Kosovu i za koju je plaćena taksa", dodao je Šalja.

Kosovski zvaničnici danima upozoravaju da privrednici na severu u saradnji sa srpskim zvaničnicima pripremaju tzv. humanitarnu krizu, tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne, a da bi taj scenario trebalo da se aktivira u četvrtak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da će Srbija uraditi sve što može da obezbedi snabdevanje građana na severu Kosova i da pomogne tom narodu koliko je u mogućnosti, ali nije želeo da iznosi detalje.

"Radićemo ono što možemo, a šta je to neću da vam govorim. Nećemo dozvoliti da naš narod umire gladan, iako bi to mnogi želeli. I ne samo u Prištini i u jednom delu sveta, nego i ovde u centralnoj Srbiji", rekao je Vučić novinarima na pitanje o informacijama da na severu Kosova vlada nestašica robe široke potrošnje.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na društvenoj mreži Tviter u sredu napisao da su kosovske institucije za sprovođenje zakona poduzele konkretne korake u sprečavanju i borbi protiv ilegalnih prekograničnih aktivnosti unutar 'zelene zone' duž granice Kosova i Srbije na severu.

"Nikakvi obmanjujući scenariji ili lažne vesti neće odvratiti naše verodostojne i legitimne institucije za sprovođenje zakona u njihovoj misiji da osiguraju vladavinu zakona u svim delovima Kosova, uključujući i područje zelene zone na granici između Kosova i Srbije na severu", naveo je on.

Građani Severne Mitrovice su za RSE u utorak izjavili da se trenutno ne oseća nestašica, dok su trgovci rekli da su aktuelno prodaju zalihe.

Ima li nestašice hrane?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić priznala je da je roba iz Srbije poslednjih meseci ulazila na Kosovo 'alternativnim pravcima'. Ona je kazala da će se Vlada Srbije truditi da uradi sve što je u njenoj moći da "obezbedi da roba iz centralne Srbije dođe do svih ljudi na Kosovu i Metohiji koji žele da je konzumiraju". Ona je takođe rekla da se nada da će međunarodna zajednica početi da obraća više pažnje na to i da će, osim što poziva da se ukinu takse, obezbediti slobodan protok robe.

"Mi o tome pričamo sedam meseci, ali, nažalost, nije bilo sluha u međunarodnoj zajednici. Mi smo se trudili da nekim drugačijim, alternativnim pravcima obezbedimo da Srbi i drugo nealbansko stanovništvo, čak i Albanci, da imaju mogućnosti u 21. veku izbora šta će kupovati", kazala je ona.

I ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da treba izbeći da problemi izazvani taksama na robu iz Srbije od "ekonomskih prerastu u humanitarne". On je za Radio televiziju Srbije rekao da zbog taksi postoje milionski gubici.

"S jedne strane, mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju ovih taksi. Ovo će biti dodatni argument za na,s a da ovo političko-ekonomsko ne pređe na humanitarno pitanje. Svakako na praktičnom planu ćemo nastojati da stanovništvo snabdemo sa bar osnovnim životnim namirnicama", kazao je Ljajić.

Ministar trgovine Kosova Šalja, međutim, kaže da se takse neće ukloniti sve dok se ne uklone politički i ekonomski razlozi zbog kojih su uvedene. On je istakao da su Srbija i BiH 19 godina sprovodile ekonomsku politiku prema Kosovu koja je onemogućila obostrano poslovanje, ali i slobodno kretanje robe i ljudi, da je preko 1.000 kompanija iz Srbije imalo koristi od kosovskih tendera, što nije slučaj sa kosovskim kompanijama, a da su pored toga postojale i brojne ostale barijere, kao što su priznanje dokumenata i sertifikata. Što se političkih razloga tiče, radi se o pristupu Srbije i BiH i njihovoj spremnosti da negiraju postojanje Kosova.

"Zbog toga smo bili u obavezi da donesemo jednu takvu meru na sve proizvode", kazao je Šalja.

U međuvremenu, on je rekao da su kosovski trgovci zamenili srpske proizvode sa proizvodima iz Severne Makedonije, Albanije i EU, da cene na Kosovu nisu porasle, a da je ta mera i unapredila domaću proizvodnju.

Inače, najave srpskih zvaničnika o tzv. humanitarnoj krizi odnose se samo na sever Kosova, ali ne i na sredine južno od Ibra gde su supermarketi robu iz Srbije zamenili robom iz drugih država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG