Dostupni linkovi

Ponovo otvoreni prodajni objekti na severu Kosova


Od jutros su u četiri opštine na severu Kosova ponovo otvorene prodavnice, ugostiteljski objekti, apoteke, benzinske pumpe, a rade i taksisti.

U znak protesta zbog taksi od 100 odsto na robu koja iz Srbije i Bosne i Hercegovine stiže na Kosovo u protekla dva dana nisu radile prodavnice i svi drugi objekti u kojima se građani snabdevaju artiklima široke potrošnje.

Radoš Petrović, predstavnik Udruženja privrednika sa severa Kosova u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) pojasnio je nakon što su radnje zatvorene da je do toga došlo zbog takse i nemogućnosti privrednika sa severa Kosova da se bave svojom delatnošću.

"Nestašica se oseća već poslednjih sedam meseci po malo, danas je došlo do totalnog kolapsa, sve radnje su zatvorene, i one što se bave prehranom, a u znak solidarnosti sa njima zatvorene su sve druge radnje", ustvrdio je i naveo da je izlaz iz ovakve situacije ukidanje taksi i vraćanje normalnoj trgovini.

Drugi dan zatvorenih prodavnica na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Na sastanku privrednika sa severa zaključeno je, međutim, sinoć da je "protest upozorenja pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova".

"Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova i Metohije. Svesni smo da nas čeka dugotrajna borba, koja zahteva jedinstvo, trud, možda i žrtvovanje…mi drugu zemlju nemamo i ovu našu ne damo nikom… Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka", piše u zaključcima.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je nakon što su objekti bili zatvorenji da je simuliranje humanitarne katastrofe od strane Srbije još jedan neuspeli pokušaj destabilizacije Kosova.

Vlada Kosova u ponedeljak je najavila da će na severu uspostaviti mobilna (pokretna) prodajna mesta, a u saradnji sa kosovskim preduzećima.

"U saradnji sa preduzećima Republike Kosovo i nakon konsultacija sa svim nadležnim institucijama, organizovali smo otvaranje privremenih prodajnih mesta na severu zemlje. Cilj ove akcije, koja je koordinirana i planirana, je osiguranje svih elementarnih proizvoda građanima tog dela", napisao je na Fejsbuku premijer Kosova Ramuš Haradinaj pre dva dana.

XS
SM
MD
LG