Dostupni linkovi

Mustafa: Zašto Vlada Srbije ćuti na Vulinov govor mržnje?


Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin
Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin

"Žalosno je što se Vlada Srbije nije distancirala od izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina o Albancima", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, nakon što je u ime Nacionalnog saveta podneo tužbu protiv ministra Vulina zbog govora mržnje.

Mustafa je tužbu protiv ministra odbrane podneo Višem sudu u Beogradu, zbog toga što je Vulin nekoliko puta "javno nazivao Albance 'Šiptarima' i to "u pogrdnom i pežorativnom tonu".

"Nacionalni savet ne prihvata svođenje ove prakse na individualni postupak. Takav jezik jednog ministra nije samo proizvod sadašnjeg sistema već institucionalni podsticaj rastućeg ksenofobičnog diskursa protiv manjina, u ovom slučaju protiv Albanaca", navodi Mustafa.

On kaže da bi u demokratskoj vladi i demokratskoj državi svaki ministar koji "neprestano vređa u javnosti manjinu" barem bio razrešen. Podseća da je poštovanje manjina ustavna i zakonska obaveza Vlade Srbije.

Viši sud u Beogradu potvrdio je za RSE da je u ovaj sud stigla tužba koju je protiv ministra Aleksandra Vulina podneo predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa. Sudija će dalje radnje preduzimati u skladu sa Zakonom o parničnom postupku, navedeno je u dopisu Višeg suda.

Vulin je u maju izjavio da je "za što hitnije i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima" kao rešenje kosovskog pitanja. Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije se oglašavao nakon što je podneta tužba protiv njega. Na zahtev RSE za komentar, upućen Ministarstvu odbrane, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nije stigao odgovor.

Vulin je, u maju nakon što je Ragmi Mustafa rekao za RSE da u Nacionalnom savetu Albanaca razmišljaju o tužbi, izjavio da tu najavu vidi kao "kompliment za doslednost i upornu borbu za istinu".

"To je termin koji Šiptari koriste sami za sebe i ne znam zašto bi bio uvredljiv. Za mene bi uvreda bila da me neko zove drugačije nego što ja zovem sebe. Šiptar je termin koji označava Albance s Kosova i pokazuje da se ne misli na Albance koji žive u centralnoj Srbiji ili u Albaniji i ne znam šta je tu sporno", rekao je Vulin tada za Večernje novosti.

To je bio komentar ministra u Vladi Srbije i pored sudskih presuda po kojima je termin "Šiptar" politički nekorektan i uvredljiv.

Samo pre dva meseca Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM) dobio je slučaj protiv lista Kurir jer "nije sprečio građane da iznosi govor mržnje protiv Albanaca", kaže Katarina Golubović, predsednica YUKOM-a.

"Nedopustivo je da jedan ministar izgovara reči za koje su odgovarali mnogi mediji i da se pri tome omalovažava akt odbrane albanske nacionalne manjine od strane Nacionalnog saveta. Ovakav istup ministra šalje pogrešnu poruku građanima da je govor mržnje dozvoljen i povećava tenzije koje već postoje", kaže Golubović.

U ovom slučaju sud može, objašnjava Katarina Golubović, da utvrdi da je došlo do govora mržnje, da se ministru zabrani dalji govor mržnje i može da naloži objavljivanje presude.

YUKOM je u aprilu saopštio da je Apelacioni sud u Beogradu, nakon šest godina suđenja, potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu i utvrdio odgovornost urednika Kurir info za govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini kada je tekst "Bruka: Čedin direktor slavio Dan Albanske zastave", objavljen novembra 2012. godine na portalu Kurir info, izazvao stotine diskriminatornih komentara.

"Odgovornost urednika je utvrđena jer nije sprečeno objavljivanje komentara koji povećavaju tenzije među građanima Srbije, na taj način što se nacionalna manjina stavlja u nepovoljniji položaj", navedeno je u tom saopštenju.

Takođe je, u decembru prošle godine, Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, prema kojoj je utvrđeno da je u tekstu "Fašisti napadaju", objavljenom 19. januara 2017. godine u tabloidu Informer, povređeno pravo na zabranu govora mržnje.

Tada je nekadašnja aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić tužila Informer za govor mržnje, zbog teksta u kojem se, između ostalog, za članove te Inicijative upotrebljava izraz "soroševsko-šiptarski jurišnici", a koristi se i termin kao što je "šiptarske vlasti".

Ragmi Mustafa kaže da veruje u nepristrasnost suda i da s obzirom na sudsku praksu očekuje da će sud utvrditi diskriminatorski postupak.

"Nacionalni savet smatra da društvo u Srbiji ne treba da prizna institucionalizaciju govora mržnje i sprovođenje nekog pežorativnog konteksta diskursa prema Albancima u Srbiji", kaže Mustafa.

Termin "Šiptari" u srpskom jeziku ima negativnu i uvredljivu konotaciju. I Uobičajen je u tekstovima tabloida, a pored ministra odbrane Aleksandra Vulina upotrebljavao ga je i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić u zvaničnom saopštenju, izdatom sredinom aprila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG