Dostupni linkovi

Kosovo i Albanija ujedinjuju diplomatske misije, Brnabić oštro reagovala


Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je oštro reagovala na vest da su Albanija i Kosovo potpisali sporazum kojim ujedinjuju diplomatska predstavništva.

Ministar za EU i spoljne poslove Albanije Gent Čakaj i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli potpisali su u utorak Sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateškoj kooperaciji spoljnih politika.

Na web stranici Ministarstva spoljnih poslova Albanije navedeno je kako Sporazumom Albanija "politički gledano, preuzima konkretne obaveze da izlaže, brani i potvrđuje političke stavove Republike Kosovo u svim prilikama, u kojima prisustvo ovog drugog nije moguće iz objektivnih razloga".

Takođe, Albanija će, rečeno je, pokrenuti posebnu kampanju za pomoć u jačanju države Kosovo na međunarodnom nivou".

"Diplomatski gledano, sporazum pomaže u postavljanju osnova za formiranje zajedničkog fonda za uspostavu, upravljanje i razvoj ambasada, misija i konzulata, kako bi se stvorilo okruženje koje zajednički koristi obema državama. Profesionalno govoreći, sporazum takođe predviđa razmenu diplomatskog osoblja Kosova i Albanije u međusobnim predstavništvima širom sveta, a diplomatske akademije će odlučiti o uspostavljanju zajedničkog programa obuke", navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Albanije.

Bedžet Pacoli je na Tviteru napisao da je počastvovan zbog potpisivanja istorijskog sporazuma o strateškoj kooperaciji.

"Ovo je veliki korak napred u našoj nacionalnoj integraciji, koji će učiniti zajedničko globalno delovanje jačim", naveo je Pacoli na Tviteru.

I albanski ministar Gent Čakaj objavio je tvit sličnog sadržaja, u kojem se navodi kako sporazum "otvara nove horizonte za zajedničku institucionalnu akciju, dok se krećemo nikad bliže prema dubokoj nacionalnoj integraciji".

Prema rečima Pacolija i Čakaja, ovaj sporazum će pomoći u otvaranju potpuno novog poglavlja saradnje u oblasti spoljen politike između Kosova i Albanije.

Predsednica Vlade Srbije Srbije Ana Brnabić osudila je potpisivanje ovog sporazuma, ocjenjujući to "strašnim".

"Ne znam koliko je propraćeno da je Bedžet Pacoli objavio na Tviteru da Albanija i takozvano Kosovo sada imaju zajedničke diplomatske misije i zajedničko delovanje, što je strašno", rekla je Brnabićeva za televiziju Pink.

Branabićeva je navela da je skandal što do sada nema nikakve reakcije SAD, te da je trenutak u vreme formiranja nove Evropske komisije namerno izabran kako iz Brisela ne bi dolazile reakcije.

XS
SM
MD
LG