Dostupni linkovi

Vučić: Ove godine ponuda u vezi sa Kosovom koju Srbija neće smeti da prihvati


Reći će Srbiji: dobićete garancije za EU, ali morate da priznate Kosovo: Aleksandar Vučić
Reći će Srbiji: dobićete garancije za EU, ali morate da priznate Kosovo: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati.

Vučić je za televiziju Prva rekao da će to rešenje biti gore od onoga koje je predlagao i da on neće prihvatiti ultimatum, čak i ako je krajnja mogućnost da podnese ostavku na mesto predsednika Srbije.

Prema rečima Vučića, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell) mu je rekao ime evropskog posrednika za Kosovo.

On nije mogao da kaže ko je to, ali je napomenuo da je to čovek blizak Berlinu i predvideo da će Beogradu biti ponuđen koncept "Asocijacija plus plus plus".

"Reći će Srbiji: dobićete garancije za EU, ali morate da priznate Kosovo i dobićete za Srbe specijaln status tu i tu", rekao je Vučić.

Podsetimo, slovački minister inostranih poslova i nekadašnji visoki predstavnik EU za BiH, Miroslav Lajčak, formalno je predložen za budućeg specijalnog predstavnika Evropske unije, potvrđeno je u subotu Radiju Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.

Vučić je za TV Prva najavio da će "pitati narod" da li podržava predloženo rešenje "Asocijacija plus plus plus" i podsetio da je svoj predlog izneo pre tri godine, ali da ga niko nije prihvatao.

"Šta bih ja radio rekao sam pre tri godine, narod nije prihvatio. Izašao sam sa planom, nisam hteo da idem do kraja u detalje, bilo je skrivenih stvari sa kojima nisam hteo da upoznajem naše protivnike. Niste pristali, dobićete mnogo gore rešenje na koje ja neću da pristanem", kazao je Vučić.

Naveo je da će pritisak na Beograd uslediti posle ukidanja kosovskih taksi na robu iz Srbije.

SzS: Vučić potvrdio neuspeh svoje kosovske politike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svojom izjavom da će Srbiji biti ponuđeno rešenje za Kosovo "koje neće smeti da prihvati, ali će joj biti teško da odbije" još jednom potvrdio neuspeh svoje kosovske politike, saopštio je opozicioni Savez za Srbiju (SzS).

Dodaje se da građani Srbije nikada nisu pitani niti su ikada bili upoznati sa planom za Kosovo, kao i da je Vučić sam pregovarao pa je sam odgovoran za rezultat.

"Nikada se nije organizovala niti jedna jedina rasprava ni o kakvom planu. Ni u Skupštini Republike Srbije, ni u javnosti. Ovaj pokušaj da se sakrije iza ‘naroda’ je još jedan kukavičluk uzurpatora Vučića", navedeno je u saopštenju.

SzS smatra da ovim stavom Vučić javno potvrđuje čemu, između ostalog, služe njegovi “lažni izbori” i da je krajnje vreme da se zapita "da li je to na šta je spreman, čak i za njega, prevelika i sramna cena za opstanak na vlasti."

XS
SM
MD
LG