Dostupni linkovi

Palmer: Na Srbiji i Kosovu je da odrede parametre dijaloga


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer upitan o mogućnosti korekcije granice između Kosova i Srbije u intervjuu za Euobserver izjavio je da je "na dvema stranama da odrede parametre dijaloga".

SAD podržava Kosovo i Srbiju da pronađu način povratka za pregovarački stol, da razgovaraju o svim pitanjima i pronađu način kako da se krene ka normalizaciji odnosa, rekao je Palmer, dodajući da bi uzajamno priznanje bilo idealno.

"Željeli bismo da uzajamno priznavanje Kosova i Srbije bude ishod pregovaračkog procesa", rekao je Palmer.

Dijalog Kosova i Srbije koji se odvija, uz posredovanje EU, u prekidu je od novembra 2018. kada je Vlada bivšeg premijera Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj) uvela takse od 100 odsto koji se uvoze iz Srbije i BiH. Taj potez je zamišljen kao odgovor na kampanju koju vodi Srbija a protiv prijema Kosova u međunarodne insitutucije.

Uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell) dve strane su najpre 20. januara potpisale pismo o namerama o obnavljanju avio saobraćaja između Beograda i Prištine, a potom 14. februara sporazum o železničkom saobraćaju i autoputu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) pre dva dana (17. februara) je pred minstrima inostranih poslova zemalja članica pokrenuo debatu o imenovanju specijalnog predstavnika koji će se baviti Zapadnim Balkanom, preciznije dijalogom o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG