Dostupni linkovi

Skender Hiseni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom


Skender Hiseni

Premijer Kosova Avdullah Hoti (Avdulah) imenovao je Skendera Hisenija (Hyseni) za državnog koordinatora za dijalog sa Srbijom.

Hiseni je u ranijim vladama bio ministar unutrašnjih te spoljnih poslova, i ministar kulture. Dolazi iz partije na vlasti - Demokratskog saveza Kosova.

Bio je član delegacije Kosova tokom pregovora o statusu između 2006-2007.

Hiseni će biti na čelu Saveta stručnjaka za dijalog formiranog početkom jula a koji funkcioniše pri uredu premijera Kosova.

Savet stručnjaka vršiće specifične analize nakon čega će davati savete premijeru oko dijaloga u zavisnosti od tema koje će se naći na pregovaračkom stolu

Takođe se očekuje da će Hiseni predstavljati Kosovo na sastanku sa Srbijom u četvrtak u Briselu a gde će, očekuje se, teme razgovora biti nestala i raseljena lica, i ekonomska saradnja.

Kako je najavio premijer Hoti u ponedeljak, koordinator za dijalog radiće na „nacrtu konačnog sporazuma o recipročnom priznanju“.

Dijalog Kosova i Srbije je nakon pauze od 20 meseci nastavljen u Briselu 16. jula. Dijalog su nastavili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ovom sastanku bilo je reči o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni posrednik EU u dijalogu Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, dok je Hoti potvrdio da će se to desiti u četvrtak (23. jul).

Hoti je međutim u ponedeljak odbacio da se radi o tehničkom dijalogu, kako je to izjavio Vučić, i dodao da „Kosovo vodi razgovore samo o konačnom sporazumu“, koji, kako je dodao, treba da obuhvati recipročno priznanje.

Nakon najave o nastavku tehničkog dijaloga, a koji je počeo još 2011. a od 2012. se vodio uporedo i sa političkim, reagovale su opozicione partije pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova, ali i ured Predsednika Hašima Tačija, protiveći se tome uz navode da Kosovo sada treba da vodi samo politički dijalog ka konačnom priznanju.

XS
SM
MD
LG