Dostupni linkovi

Na glavnim pregovaračima Kosova i Srbije da postignu dogovor oko registarskih tablica, poručio Lajčak


Nalepnice preko državnih simbola između Srbije i Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Video: Na granici u oktobru 2021. nakon postignutog dogovora

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, naveo je da je 20. aprila održan poslednji sastanak radnih grupa Kosova i Srbije oko pronalaženja trajnog rešenja za registarske tablice.

On je u objavi na svom Twitter nalogu poručio da je sada na glavnim pregovaračima Kosova i Srbije da postignu sporazum na sastanku 21. aprila.

"Danas su se u okviru radne grupe za registarske tablice, pre isteka roka, 21. aprila, poslednji put sastali eksperti sa Kosova i iz Srbije. Oni su svojim radom pripremili razgovore glavnih pregovarača koji će biti održani sutra. Sada je na glavnim pregovaračima da postignu dogovor i da se krene napred", napisao je Lajčak.

Glavni pregovarači na ekspertskom nivou su zamenik premijera Kosova Besnik (Bislimi) Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković, dok dijalog na visokom političkom nivou vode premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lajčak se, uoči isteka roka za postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama, u Beogradu 20. aprila sreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku je izjavio da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Tada su formirane i radne grupe koje treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima da:

"EU želi još jednom da podseti obe strane da je sada hitno potrebno pronaći zajednički jezik. Svaki dogovor o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis."

Šta je prethodilo?

Pitanje registarskih tablica je septembra prošle godine podiglo tenzije na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih oznaka, lokalno stanovništvo je dve nedelje držalo u blokadi puteve oko prelaza Jarinje i Brnjak.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Te recipročne mere su značile da svi oni koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, tablice moraju da zamene probnim. Ideja je bila da te probne tablice važe 60 dana i da koštaju pet evra.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet evra probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

U međuvremenu je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti 18. aprila izjavio da za Prištinu nije upitan princip reciprociteta u pronalaženju rešenja sa Srbijom oko registarskih tablica. Dodao je da se o reciprocitetu neće pregovarati.

Na to je Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

'Povratak na početak'

Arton Demhasaj, direktor nevladine organizacije "Çohu" sa sedištem u Prištini, smatra da će Kosovo i Srbija teško doći do kompromisnog dogovora oko registarskih tablica i ukazuje da do sada nije došlo do približavanja stavova između dveju strana.

On navodi da se sada na stolu mogu naći dve opcije – da se privremeni sporazum produži na još neko vreme ili da se strane vrate na početne pozicije, pre potpisivanja privremenog sporazuma.

Druga opcija bi značila da će Srbija izdavati probne tablice za RKS oznake, prilikom ulaska na njenu teritoriju a da će Kosovo uvesti recipročne mere za srpske tablice.

"Problem je ako se vratimo na nultu tačku, jer to na neki način otežava postizanje dogovora o registarskim tablicama i, osim toga, može negativno da utiče na glavni proces dijaloga, a to je postizanje konačnog sporazuma [o normalizaciji odnosa] između Kosova i Srbije", kaže Demhasaj.

Podvlači da ni kosovske ni srpske vlasti nisu bile transparentne u pregovorima oko postizanja trajnog rešenja za registarske oznake.

Produžavanje 'stiker režima'?

Postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama do 21. aprila ne očekuje ni Dušan Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice.

Prema njegovim informacijama, jedna od opcija je da Kosovo sa svojih registarskih oznaka izbaci oznaku "R" za "Republiku" i da umesto RKS (Republika Kosovo) stoji simbol KOS (Kosovo).

"To je jedna od opcija koja se pominje u međunarodnim krugovima. Postojala je čak i opcija da Srbija promeni registarske tablice. Dakle, sedam miliona milioni ljudi da menja tablice zbog Kosova. Dakle, to je na kraju odbačeno i neki najrealniji sporazum je da Kosovo dobije KOS tablice", kaže Radaković.

On ne veruje da će privremeni sporazum oko registarskih tablica sa "stiker režimom" biti produžen nakon 21. aprila.

Ranije su iz diplomatskih krugova u Briselu za RSE naveli da "ima prostora za kompromis" a da su na stolu i predlozi koji bi mogli biti prihvatljivi za obe strane.

Šta će biti sa KM tablicama?

U javnosti se za sada ne zna šta će biti sa registarskim oznakama KM (Kosovska Mitrovica), koje izdaju organi Srbije i koje su za Kosovo nelegalne.

Tablice sa oznakom KM u Mitrovici na jednom od protesta
Tablice sa oznakom KM u Mitrovici na jednom od protesta

Za sada se režim belih nalepnica primenjuje i na te tablice a one se ne spominju eksplicitno u privremenom sporazumu o registarskim tablicama.

RSE se obratio Vladi Kosova sa upitom da li je na pomolu rešenje oko registarskih oznaka, ali do objavljivanja ovog tekst odgovor nije stigao.

Odluka Vlade Kosova oko uvođenja recipročnih mera Srbiji od prošle godine, poklopila sa istekom statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica, sa kojima se na teritoriju Srbije moglo ići bez probnih.

U isto vreme, Vlada Kosova je najavila da će građanima na severu Kosova biti oduzete sve KM, što je izazvalo nezadovoljstvo kod kosovskih Srba na severu Kosova, gde se te tablice koriste.

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu a koje izdaje Srbija, u srpskim sredinama južno od reke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja. Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), UR (Uroševac), GL (Gnjilane) i tako dalje.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG