Dostupni linkovi

EU poručuje Kosovu i Srbiji da dogovor o tablicama zahteva kompromis


Bele stiker nalepnice na tablicama
Bele stiker nalepnice na tablicama

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da će se radna grupa Kosova i Srbije sastati u sredu i četvrtak (20. i 21. aprila) kako bi pokušala da pronađe rešenje za pitanje registarskih tablica.

"EU želi još jednom da podseti obe strane da je sada hitno potrebno pronaći zajednički jezik. Svaki dogovor o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis", poručio je Peter Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

U septembru 2021. godine kosovska vlada uvela mere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Prema tim merama, svi koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije moraju te tablice da zamene sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim nalepnica", kao privremena mera dok se ne pronađe trajno rešenje.

Svai koji upravljaju autom sa registarskim tablicama gradova u Srbiji svaki put kada ulazi na teritoriju Kosova preko državnih simbola na tablicama prelepljuju bele nalepnice. Takođe, svi oni koji upravljaju automobilom sa registarskim oznakama RKS (Republika Kosovo) prekrivaju belim nalepnicama tablice kada ulaze na teritoriju Srbije.

Tada je dogovoreno i formiranje radne grupe u kojoj ċe biti predstavnici Srbije, Kosova i EU, a koja treba da pronađe trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Radna grupa sastala se prvi put 21. oktobra 2021. godine u Briselu, a nešto ranije postignutom dogovoru dve strane najkasnije šest meseci nakon prvog sastanka treba ponuditi trajno rešenje.

Prema dogovorenom, radna grupa će najkasnije 21. aprila, predstaviti predloge za rešenje pregovaračima u tehničkom dijalogu Srbije i Kosova, Petru Petkoviću i Besniku Bislimiju (Bisljimi).

U Briselu je već potvrđeno da će obojica prisustvovati sastanku 21. aprila kako bi analizirali predloge radnih grupa i po mogućnosti dali politički pečat za rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti je u ponedeljak (18. aprila) naveo da za zvaničnu Prištinu nije upitan princip reciprociteta u pronalaženju rešenja sa Srbijom oko registarskih tablica. Dodao je da se o reciprocitetu neće pregovarati.

Sa druge strane, kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je 18. aprila saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je početkom aprila poručio da radne grupe pod hitno moraju da pronađu kompromisno rešenje u cilju unapređenja slobode kretanja.

XS
SM
MD
LG