Dostupni linkovi

Lajčak poručio iz Beograda da EU očekuje implementaciju svega dogovorenog


Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 20. april 2022.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 20. april 2022.

Specijalni predstavnik Evropske unije(EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je 20. aprila na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Miroslav Lajčak je na svom zvaničnom Tviter profilu rekao da je na sastanku sa predsednikom Srbije razgovarao "o pitanjima koja su trenutno na dnevnom redu, kao i o napretku dijaloga, uključujući i sledeći sastanak na visokom nivou".

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu predsednika Srbije nakon sastanka dva zvaničnika, Lajčak je izjavio i da će nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem EU bez daljeg odlaganja.

Kako stoji u saopštenju, predsednik Srbije je na sastanku sa Lajčakom rekao da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, a da "i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri".

Sastanak Vučića i Lajčaka organizovan je u trenutku koji je ključan za dogovor Srbije i Kosova o registarskim tablicama.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Tada su formirane i radne grupe koje treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Privremeni sporazum o registarskim tablicama bi trebalo da bude zamenjen konačnim.

Prema dogovorenom, radna grupa će najkasnije 21. aprila, predstaviti predloge za rešenje pregovaračima u tehničkom dijalogu Srbije i Kosova, Petru Petkoviću i Besniku Bislimiju (Bisljimi).

U Briselu je već potvrđeno da će obojica prisustvovati sastanku 21. aprila kako bi analizirali predloge radnih grupa i po mogućnosti dali politički pečat za rešenje koje je prihvatljivo za obe strane.

Recipročne mere Vlade Kosova prema Srbiji od 20. septembra prošle godine su značile da svi oni koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, tablice moraju da zamene probnim. Ideja je bila da te probne tablice važe 60 dana i da koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je 18. aprila saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je početkom aprila poručio da radne grupe pod hitno moraju da pronađu kompromisno rešenje u cilju unapređenja slobode kretanja.

XS
SM
MD
LG