Dostupni linkovi

Kurti kaže da ostaje reciprocitet za tablice dok Srbija očekuje ukidanje


Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da za zvaničnu Prištinu nije upitan princip reciprociteta u pronalaženju rešenja sa Srbijom oko registarskih tablica. Dodao je da se o reciprocitetu neće pregovarati.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je krajem septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Tada su formirane i radne grupe koje treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Privremeni sporazum o registarskim tablicama bi trebalo da bude zamenjen konačnim.

"Znam da će princip reciprociteta biti tu, dok oko tehničkih aspekata imamo našu tehničku grupu koja učestvuje (na sastancima) i glavnim pregovaračem koji pregovara kako pronači rešenje. Ono što znam je da se neće pregovarati o principu reciprociteta, koji će biti osnova svakog budućeg rešenja", rekao je kosovski premijer 18. aprila.


Recipročne mere Vlade Kosova prema Srbiji od 20. septembra prošle godine su značile da svi oni koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, tablice moraju da zamene probnim. Ideja je bila da te probne tablice važe 60 dana i da koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Reakcija Srbije

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije je 18. aprila saopštila da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama nigde ne spominje reč "reciprocitet", kao i da u tom sporazumu ne postoji odredba da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti šest meseci.

"Takvih odredbi jednostavno nema u sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju", napominju iz Kancelarije.

U saopštenju Kancelarije se zaključuje da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, te da kosovske vlasti žele da izvrše pritisak na Srbiju.

"Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu", navodi se.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković naveo je da Aljbin Kurti "nema kredibiliteta" da govori o reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom.

"Takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja, koja nema nikakve veze sa poštovanjem i sprovođenjem do sada postignutih sporazuma", napisano je u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

EU ranije pozvala na kompromis

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je početkom aprila poručio da radne grupe pod hitno moraju da pronađu kompromisno rešenje u cilju unapređenja slobode kretanja.

XS
SM
MD
LG