Dostupni linkovi

Registarske nalepnice simbol jaza između Kosova i Srbije


Iako je do isteka roka ostalo još nekih desetak dana, još uvek se u javnosti ne znaju tačni predlozi za trajno rešenje, niti koliko su dve strane blizu dogovora.
Iako je do isteka roka ostalo još nekih desetak dana, još uvek se u javnosti ne znaju tačni predlozi za trajno rešenje, niti koliko su dve strane blizu dogovora.

Oliver Vujović, poreklom iz Prištine, radi na Kosovu ali mu porodica živi u Srbiji, pa gotovo svaki vikend prelazi preko graničnih prelaza Kosovo – Srbija. Upravlja autom sa registarskim tablicama NI (Niš, grad u Srbiji) i svaki put kada ulazi na teritoriju Kosova preko državnih simbola na tablicama prelepljuje bele nalepnice.

Takođe, svi oni koji upravljaju automobilom sa registarskim oznakama RKS (Republika Kosovo) prekrivaju belim nalepnicama tablice kada ulaze na teritoriju Srbije.

To je deo privremenog dogovora Kosova i Srbije, koji je posredstvom Evropske unije(EU) postignut 30. septembra prošle godine u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova je dve nedelje pre potpisivanja tog sporazuma držalo u blokadi puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

Šta je prethodilo?

Recipročne mere su predviđale uzimanje probnih tablica prilikom ulaska na teritoriju Kosova, što je od 2011. godine važilo za građane Kosova koji su išli u Srbiju.

Privremeni sporazum o registarskim tablicama bi trebao da bude zamenjen konačnim. Radne grupe, koje su formirane pre oko šest meseci i u kojoj su predstavnici Beograda, Prištine i Evropske unije, treba najkasnije do 21. aprila da predstave trajno rešenje za registarske tablice, "zasnovano na standardima i praksi EU".

Nalepnice ili probne tablice?

Oliver Vujović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je bio optimističan da će Kosovo i Srbija pronaći kompromisno rešenje ali sada, kako se bliži kraj roka za postizanje dogovora, nije siguran u tako nešto.

"Plašim se da će se nakon isteka (roka za postizanje konačnog rešenja), sve vratiti na staro (recipročne mere)", kaže Vujović.

Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Za njege je prelepljivanje belih nalepnica preko simbola ipak bolje rešenje nego uzimanje probnih tablica.

Iako je do isteka ovog roka ostalo još nekih desetak dana, još uvek se u javnosti ne znaju tačni predlozi za trajno rešenje, niti koliko su dve strane blizu dogovora.

Specijalni izaslanik EUza dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je poručio da su se radne grupe sastale 7. aprila i da se hitno mora postići kompromisno rešenje u cilju unapređenja slobode kretanja.

"Odgovornost je na obe strane da se dogovore oko rešenja", napisao je Lajčak na svom Twitter nalogu.

Koje su ponude na stolu?

Prema diplomatskim izvorima RSE, u Briselu bi trebao da se održi još jedan sastanak pre 21. aprila, kada ističe rok za postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama. Ukoliko se do tada ne pronađe neko rešenje, Kosovo bi ponovo moglo da počne sa primenom recipročnih mera prema Srbiji što bi moglo rizkovati, kako je ranije i praksa pokazala, tenzije na severu (delu Kosova sa četiri opštine većinski naseljene srpskim stanovništvom).

Kosovska strana ne želi da se postigne još jedno privremeno rešenje i napominje da je mandat radnoj grupi pronalaženje trajnog rešenja a ne još jednog privremenog.

Prema istim izvorima, "ima prostora za kompromis" a na stolu su i predlozi koji bi mogli biti prihvatljivi za obe strane.

Jedno od rešenja bi moglo da bude međusobno priznavanje registarskih tablica Kosova i Srbije kao do sada.

Tu su i drugi predlozi i ideje, oko kojih dve strane moraju da se izjasne.

Diplomatski izvori iz Brisela navode i da je kosovska strana "pokazala spremnost da prihvati neke od predloga", ali da se beogradska strana još uvek nije jasno izjasnila.

Šta je Kurti rekao Lajčaku?

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se na marginama ekonomskog foruma u Grčkoj sastao sa Lajčakom, sa kojim je razgovarao i o pitanju registarskih tablica.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova od petka, 8. aprila, Kurti je ukazao da za dve nedelje ističe rok za postizanje konačnog rešenja, ali nisu precizirani nikakvi detalji o napretku razgovora po tom pitanju.

RSE se obratio Vladi Kosova sa upitom da li je na pomolu postizanje konačnog dogovora o registarskim tablicama i o kojim predlozima se do sada razgovaralo, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Ista pitanja su upućena i Kancelariji za Kosovo Vlade Srbije, ali odgovor nije stigao.

Kako se došlo do privremenog rešenja?

Privremeni dogovor o registarskim tablicama, prema kojem se belim nalepnicama prelepljuju državni simboli Kosova i Srbije, postignut je u cilju deeskalacije situacije na severu Kosova.

Prethodno je Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom (Albin) Kurtijem Srbiji uvela recipročne mere oko registarskih tablica, zbog čega su lokalni Srbi na severu Kosova dve nedelje držali u blokadi puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak.

Na ta dva prelaza su se sve vreme nalazili pripadnici Specijalne policije Kosova, dok su u nekoliko navrata granični prelaz Jarinje nadletali vojni avioni Srbije. Tada je zvanični Beograd poručio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, nadomak granice sa Kosovom.

Recipročne mere Vlade Kosova prema Srbiji od 20. septembra prošle godine su značile da svi oni koji upravljaju autom sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, tablice moraju da zamene probnim. Ideja je bila da te probne tablice važe 60 dana a da koštaju pet eura.

Do tada su garđani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali za 60 dana oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Ova odluka Vlade Kosova oko uvođenja recipročnih mera Srbiji se poklopila sa istekom statusno neutralnih KS (Kosovo) tablica, sa kojima se na teritoriju Srbije moglo ići bez probnih. Takođe, Kurtijeva Vlada je najavila da će građanima na severu Kosova biti oduzete sve KM (Kosovska Mitrovica) tablice, koje izdaju organi Srbije i koje su za Kosovo nelegalne.

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu a koje izdaje Srbija, u srpskim sredinama južno od reke Ibar su ukinute još 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja. Radi se o tablicama PR (Priština), PZ (Prizren), UR (Uroševac), GL (Gnjilane) i tako dalje.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovništvo, sve vreme je bilo moguće voziti automobile registarskih KM tablica koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

'Pitanje tablica kao izvor tenzija'

Balkanska Grupa za istraživanje politika iz Prištine zaključuje da se u privremenom sporazumu o registarskim tablicama ne pominju izričito tablice koje izdaju organi Srbije a koji se i dalje koriste na severu Kosova.

To je objavljeno u izveštaju o realizaciji sporazuma Kosova i Srbije o slobodi kretanja od 24. marta.

Za sada se režim belih nalepnica primenjuje i na te tablice.

"Shodno tome, neki tvrde da ovaj aranžman indirektno 'legalizuje' nezakonite registarske tablice", zaključuje se u izveštaju i dodaje da se "Vlada Kosova mora potruditi da uspostavi dugoročne dogovore sa Srbijom jer će u suprotnom to pitanje ponovo postati izvor tenzija".

"Tenzije sa barikada od prošle godine nisu spustile", upozorava Dušan Janjić, iz beogradskog Foruma za etničke odnose, te shodno tome zaključuje da Priština i Beograd neće postići dogovor o registarskim tablicama.

On navodi da će se kosovski premijer Kurti vratiti "politici reciprociteta" i dodaje da srpska strana u ovom trenutku nije spremna za postizanje dogovora, imajući u vidu da su 3. aprila održani predsednički i parlamentarni izbori i da tek sledi formiranje Vlade.

"Ono što je dogovoreno još u septembru oko tablica, to je manipulativno urađeno uz asistenciju Lajčaka i tačno je predviđeno da se 21. aprila skidaju stikeri. To je jedna igra koju su interesno odigrali. Dakle, pošto se Beograd neće pojaviti na pregovorima, može samo da dođe do skidanja stikera po novoj metodologiji, koja je vrlo opasna, metodologiji nove realnosti. Dijalog, kako je vođen do sada, nemoguće je obnoviti", smatra Janjić.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane još od 2011. godine. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma ali većina nije realizovana na terenu.

Trenutno pregovore na visokom političkom nivou vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se tokom prošle godine sastali samo dva puta, međutim nikakvog napretka nije bilo.

Zbog toga je EU odlučila da će sledeći sastanak Kurtija i Vučića zakazati pregovarači na tehničkom nivou, odnosno onda kada bude izvesno da je moguć neki napredak.

Glavni pregovarači na nivou tehničkog dijaloga su zamenik premijera Kosova Besnik (Bislimi) Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG