Dostupni linkovi

Kako nastaviti pregovore Kosova i Srbije?


Hašim Tači (levo) i Aleksandar Vučić (drugi s desna). Između njih dvojice je premijer Hrvatske Andrej Plenković. Desno Ursula van der Lajen (von der Leyen), predsednica Evropske komisije. Sa samita o Zapadnom Balkanu u Briselu, 16. februara 2020.

Ubrzanje evropskog puta i nastavak dijaloga sa Kosovom su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, glavna očekivanja evropskih zvaničnika od Beograda.

Nakon razgovora sa predstavnicima Evropske unije (EU) u Briselu 26. juna, Vučić nije precizirao kako će dalje teći pregovori Beograda i Prištine pod okriljem EU. Kako je rekao, na sastancima se razgovaralo o principima dijaloga, uslovima koje postavlja kosovska strana, ali i o "situaciji u Prištini".

"Situacija u Prištini" odnosila se na saopštenje Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da su optužnice za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci) i nekadašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija (Veseli) date na ispitivanje.

U prvoj reakciji na objavu Tužilaštva u Hagu o postojanju optužnica, predsednik Srbije je pozvao na uzdržanost.

Sa evropskim zvaničnicima se pre Vučića susreo i kosovski premijer Avdulah Hoti. I sa tih sastanaka Brisel je uputio iste poruke – da je brzi nastavak dijaloga Srbije i Kosova ključan.

Komplikovane pozicije

Bojan Al Pinto Brkić, iz beogradskog nevladinog Foruma za međunarodne odnose, podseća da su uz velike pritiske međunarodne zajednice otklonjene tehničke prepreke za nastavak dijaloga – Kosovo je ukinulo takse od sto odsto na robu iz Srbije, a Srbija je obećala da će stopirati kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti po svetu.

No, predlog optužnice protiv Tačija, jednog od ključnih pregovarača sa Srbijom, sada komplikuje poziciju Kosova.

"U Prištini postoji politički problem ko će pregovarati sa Srbijom, ko ima oštrije stavove i ko će izdejstvovati bolju poziciju u konačnom sporazumu. Sa druge strane, čini se da u Srbiji postoji samo jedan pregovarač, a taj pregovarač nema baš velike apetite za sporazum sa Kosovom, bar u ovoj fazi", rekao je Bojan Al Pinto Brkić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pobeda Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) na izborima i osvojena dvotrećinska većina u parlamentu, omogućila je "poziciju koja srpskom pregovaraču de facto omogućava da zaključi sporazum sa Kosovom", smatra naš sagovornik.

Ipak, prema mišljenju Brkića, "stavovi dve strane su svetlosnim godinama daleko i nema govora o postizanju sporazuma u kratkom roku".

'Jedini pregovarač Srbije'

Bojan Al Pinto Brkić smatra da pregovaračka strategija Srbije u ovom momentu verovatno nije poznata ni onom ko predstavlja Beograd za stolom u Briselu ili Vašingtonu.

"Čini se da je jedina strategija da u tim pregovorima treba izboriti bilo šta i onda to predstaviti kao veliki uspeh, jer je pozicija Srbije od proglašenja kosovske nezavisnosti veoma slaba i de facto bez ikakvih aduta", objasnio je on.

Šta se dogodilo u Prištini?

Vučić je u Brisel stigao samo dan nakon što je zbog optužnice protiv Tačija otkazan sastanak sa kosovskim zvaničnicima u Vašingtonu. Sastanak delegacija Srbije i Kosova u Beloj kući trebalo je da se održi na inicijativu američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Do potvrđivanja ili odbacivanja optužnice može proći i nekoliko meseci, a do tada Tači može da ostane na funkciji predsednika. Ustav Kosova kaže da predsednik može da bude razrešen u slučaju da je osuđen za teško krivično delo.

Tači oslabljen kao pregovarač

"Ako govorimo sa etičkog i moralnog aspekta, predsednik Tači bi zbog očuvanja kredibiliteta i ugleda Kosova trebalo da se žrtvuje tako što bi podneo ostavku, kako bi bio spreman da se suoči sa optužbama Kancelarije specijalizovanog tužioca, ili sa postupkom koji se dovodi u vezu sa tim", rekao je za RSE Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu.

Tači je u svojim ranijim izjavama naglašavao da će on predvoditi pregovarački tim za dijalog sa Srbijom i da će premijer Avdulah (Avdullah) Hoti biti deo tog tima.

Međutim, politički analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri (Muhaxhiri) ocenjuje da je Tačijev pregovarački položaj sada oslabljen.

"Dakle, njemu se nameće da preispita svoj položaj i način na koji će nastaviti svoju političku karijeru, odnosno da li će podneti ostavku ili će sačekati potvrđivanje optužnice", navodi Muhadžiri.

Miftaraj napominje da je novi razvoj događaja narušio ne samo pregovarački položaj Predsedništva, već i imidž i ugled te institucije.

"Kada smo u bivšoj Jugoslaviji u prošlosti na visokim položajima imali optužene za ratne zločine, međunarodni faktor, odnosno strane ambasade, smatraju da je veoma teško komunicirati i sarađivati sa takvom osobom. Slično je u ovom slučaju i sa predsednikom Tačijem, jer je optužen i za ratne zločine", zaključuje Miftaraj.

Artan Muhadžiri sumnja da će Tačija političari, bilo da su evropski ili američki, gledati kao ravnopravnog partnera.

"Saopštenje Specijalnog suda je radikalno promenio položaj predsednika Tačija, njegovu sliku i političku moć, posebno u odnosu na međunarodne partnere", podvukao je Muhadžiri.

Razočaranje u Tačijevom rodnom mestu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Kad se nastavljaju pregovori?

Osim mogućih promena u sastavu delegacije Kosova, nepoznanica je i ko će sve sedeti sa druge strane stola, odnosno ko će pored predsednika Aleksandra Vučića predstavljati Srbiju.

Nakon izbora održanih 21. juna u Beogradu, sledeći korak je formiranje Vlade, a za sada nema naznaka ko bi mogao da bude na mestu premijera i ministara.

Evropski zvaničnici su za nastavak dijaloga odredili jul, bez navođenja preciznog datuma. Pre nastavka briselskog dijaloga, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje se "veliki samit" u organizaciji Francuske i Nemačke.

"Ne vidim da bi pod okriljem Evropske unije dijalog mogao da ide u pravcu razmene teritorija, a kada govorimo o američkom pristupu, mislim da su sve opcije otvorene – pod uslovom da one dovode do sporazuma pod pokroviteljstvom SAD", smatra Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose.

Posredovanje u sporazumu bi za SAD, napominje on, bio važan spoljnopolitički rezultat za predsednika Donalda Trampa u mesecima pred američke izbore.

Specijalni izaslanik Donalda Trampa (Trump) za dijalog Ričard Grenel je u objavi na Tviteru izrazio očekivanje da će nakon otkazivanja sastanka u Beloj kući, koji je u svetskim medijima bio predstavljen kao "istorijski susret Tačija i Vučića", uskoro biti zakazan novi sastanak u Vašingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG