Dostupni linkovi

Portparol EU: Nastavak dijaloga Srbije i Kosova u julu


Brisel, ilustracija
Brisel, ilustracija

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je da će narednog meseca biti nastavljen dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Stano je naglasio da EU nastavlja svoj pun angažman na tom polju i kao dokaz spomenuo je posetu evropskog specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu.

”Kao rezultat njegovih razgovora možemo da najavimo da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u julu,” izjavio je Peter Stano. On je objasnio da i dalje nema konkretnog datuma, ali da su obe strane saglasne o nastavku briselskog dijaloga, te da se trenutno radi na utvrđivanju datuma.

U Briselu, kasnije ove nedelje će boraviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i premijer Kosova Avdulah Hoti. Prema Stanovim rečima, radi se o “odvojenim bilateralnim posetama”, koje nisu vezane za nastavak dijaloga, tokom ove nedelje.

I Vučić i Hoti će u Briselu boraviti uoči predstojećeg susreta između Prištine i
Beograda u Beloj kući, najavljenog za 27 juni.

Bilo je nagoveštaja da bi se pre američkog sastanka trebao pokušati organizovati jedan susret koji bi obeležio obnovu briselskog dijaloga.

Međutim, u ponedeljak, nakon susreta sa Miroslavom Lajčakom, predsednik
Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da nema dogovora o zajedničkom sastanku.

"Ako me pitate za to, nemamo taj dogovor. Oni će da idu sami, mi ćemo da idemo sami i to u različitim danima koliko sam razumeo. Sad, ubijte me ako nešto bude drugačije," rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG