Dostupni linkovi

RIK obradio 63,8 odsto biračkog tela, ubedljiva pobeda SNS

Na parlamentarnim izborima u Srbiji ubedljivu pobedu, prema nepotpunim podacima oko 60 odsto, odnela je Srpska napredna stranka


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke u izbornoj noći 21. juna 2020.

Sažetak

- Na parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka, a uz nju u parlament ulaze još samo dve liste SPS-JS Ivice Dačića i SPAS Aleksandra Šapića.

- Na opšte izbore je izašlo 48 do 49 odsto građana sa pravom glasa, prema podacima posmatračke misije CRTA.

- Republička izborna komisija do ponedeljka u jedan sat ujutru objavila je podatke sa 2,32 odsto biračkih mesta.

- Glasačko pravo imalo je 6.583.665 građana na 8.386 biračkih mesta.

- Posmatračke misije prijavile su niz nepravilnosti tokom izbornog dana.

- Građani Srbije su birali novi saziv Narodne skupštine, u kojoj sedi 250 narodnih poslanika, a istovremeno su glasali i za 120 poslanika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

- Na republičkim izborima takmičila se 21 izborna lista, dok je pred biračima u Vojvodini bilo devet izbornih lista.

- Izbori su se održali i u 167 lokalnih samouprava.

- Na Kosovu se glasalo na 90 biračkih mesta, a glasovi se, kao i prethodnih godina, broje u Vranju i Raškoj u Srbiji, što je praksa koju je Ustavni sud Srbije ocenio neustavnim.

- Izbori su prvobitno bili zakazani za 26. april, ali su zbog izbijanja pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Srbiji otkazani, a potom pomereni za 21. jun.

- Izbori se održavaju u trenutku kada je dnevni broj novoinficiranih korona virusom u Srbiji danima veći od 90, a Republička izborna komisija (RIK) je građanima, između ostalog, preporučila da na glasanje dođu sa zaštitnom maskom, da održavaju fizičku distancu od najmanje jednog metra i da dezinfikuju ruke pre i nakon glasanja.

16:53 22.6.2020.

OEBS: Zabrinjavajuća dominantna uloga SNS

Izbori u Srbiji bili su na efikasan način sprovedeni uprkos pandemiji COVID-19, ali je zabrinjavajuća dominantna uloga vladajuće partije koja je primetna i u medijima, saopšteno je iz misije OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je pratila izbore u Srbiji.

OEBS-ova ambasadorka Urszula Gacek, koja je bila na čelu specijalne misije za praćenje izbora, izjavila je da su na jučerašnjim izborima poštovane procedure, ali da je misija uočila mali broj neregularnosti i primila izveštaje o kršenju izborne tišine, koje je išlo u korist vladajućoj većini.

„Kada govorimo o kršenju izborne tišine, ono što je uočeno je da su građani pozivani da izađu na izbore i da glasaju“, rekla je Gacek i istakla da je statistički uzorak kojim raspolaže misija ODIHR mali kako bi se donosili generalni zaključci.

„Ovi izbori su obeleženi intenzivnom političkom polarizacijom i bojkotom izbora od stane dela opozicije. Osim toga, dvojna uloga predsednika Srbije, koji je ujedno i lider vladajuće stranke, bacila je senku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i izborne kampanje“, istakla je Gacek.

15:01 22.6.2020.

RIK: Izlaznost na izborima u Srbiji 50,3 odsto

Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije (RIK) Srbije izlaznost na izborima u nedelju bila je 50,32 odsto upisanih birača.

Rezultati su saopšteni na osnovu 70,57 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 64,07 odsto obrađenog biračkog tela.

Prema podacima RIK-a, na izborima je glasalo 2.122.773 birača.

U parlament ulaze tri liste. Najviše glasova je osvojila lista "Aleksandar Vučić - za našu decu" - 61,59 odsto glasova (191 mandat). Sledi koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa 10,37 odsto osvojenih glasova (32 mandata).

Cenzus je prešao i Srpski patriotski savez na čelu sa Aleksandrom Šapićem koji je osvojio 3,64 odsto glasova (11 mandata).

U parlament ulaze i stranke i liste nacionalnih manjina, Savez vojvođanskih Mađara (10 mandata), lista Muamera Zukorlića (2 mandata), lista Sulejmana Ugljanina (2 mandata), koalicija albanskih partija (2 mandata).

14:14 22.6.2020.

CRTA: SNS osvojio 60,41 odsto glasova, pokazuju najnoviji podaci

Prema poslednjim podacima posmatračke misije CRTA, na republičkim izborima u Srbiji lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ osvojila je 60,41 odsto glasova, a samo još dve liste su prešle cenzus.

Drugoplasirana je koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija čiji je nosilac Ivica Dačić sa 10,32 odsto, a trećeplasirani je Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića sa 3,95 odsto osvojenih glasova.

Iako su blizu tri odsto osvojenih glasova, Pokret obnove kraljevine Srbije Žike Gojkovića sa 2,62 odsto glasova i koalicija Metla na čelu sa Demokratskom stankom Srbije sa 2,37 odsto glasova ostali su van parlamenta.

Nevažećih listića je 3,95 odsto, a podaci CRTA-e pokazuju da čak devet izbornih lista ima ispod jedan odsto osvojenih glasova.

Kada je reč o izlaznosti, ona je prema podacima CRTA-e bila 49 odsto, za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora kada je izlaznost bila 56,7.

Podaci posmatračke misije koja je pratila kretanje izlaznosti tokom izbornog dana, pokazali su da je za poslednja dva sata, odnosno između 18 i 20 časova, na izbore izašlo 7,2 odsto birača.

13:43 22.6.2020.

CRTA: Bez uočenih neregularnosti izlaznost bi bila manja

Posmatračka misija nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost iodgovornost CRTA saopštila je da su na između 8 i 10 odsto biračkih mesta u Srbiji zabeležene nepravilnosti i incidenti tokom izbornog dana.

„Ovi izbori bili su najlošiji od svih koje smo mi posmatrali od 2016. godine, kako u odnosu na izborni dan, a još više u odnosu na predizborni proces“, rekao je programski direktor CRTA-e Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je istakao da je broj biračkih mesta na kojima su zabeležene neregularnosti duplo veći u odnosu na izbore 2016. i 2017. godine.

„Rezultati u izbornom danu nisu lažirani, ali pitanje je na koji je način formirana volja birača“, dodao je on.

  • Više o tome pročitajte OVDE.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG