Dostupni linkovi

Vučić u Briselu o optužnici: Ostanimo uzdržani, Tači stigao u Tiranu


Aleksandar Vučić sa Oliverom Varheljijem u Briselu 26. juna
Aleksandar Vučić sa Oliverom Varheljijem u Briselu 26. juna

Za Srbiju je najvažnije da bude uzdržana, rekao je 26. juna u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom komentaru o optužnici protiv kosovskih zvaničnika za ratne zločine.

"Vi ste primetili da dva dana zvanični Beograd ćuti od kad smo obavešteni o postojanju i dalje nepotvrđene optužnice. Imamo nekoliko stvari o kojima moramo da vodimo računa. Taj Specijalni sud sa specijalnim odeljenjima je formiran po kosovskim zakonima. To nas, ukoliko smo pametni, ograničava u reakcijama u startu", rekao je Vučić u obraćanju novinarima nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima.

Podsetio je na optužnice za ratne zločine na Kosovu koje je podigla Srbija i dodao da to sve donosi problem kako za Srbe na Kosovu, tako eventualno i za dve opštine na jugu Srbije, gde većinski živi albansko stanovništvo.

"Znamo da su se desili strašni zločini nad Srbima. Dobro je da postoji pravda i u tom smislu je to u redu i dobra vest, ali u svemu drugom moramo da pokažemo uzdržanost da dobro razumemo da tom uzdržanošću štitimo srpski narod na Kosovu od bilo kakvog nasilja, incidenata, napada i svega drugog", kazao je predsednik Srbije.

"Treba da pronalazimo u različitim sferama društvenog života kompromis sa Albancima", poručio je predsednik Srbije nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom van der Lajen (von der Leyen) i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

Aleksandar Vučić prvi put o Tačijevoj optužnici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Tači: Niko ne može promeniti istoriju Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači se takođe 26. juna prvi put nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je protiv njega podneta optužnica za ratne zločine, obratio javnosti na društvenoj mreži Instagram gde je napisao da “niko ne može da promeni istoriju Kosova”.

Uz komentar je objavio i logo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Tači, koga je vest o optužnici stigla na letu ka Vašingtonu, gde je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije uz podsredstvo SAD 27. juna, na Fejsbuku je javio da je iz Beča sleteo na aerodrom Majka Tereza u Tirani i najavio je da će se u nedelju uveče obratiti javnosti iz svog ureda.

U poruci koju je uputio "braći i sestrama, dragim prijateljima", poželeo im je miran kraj nedelje u nadi "da su najbolji dani za Kosovo i albanski narod pred nama".

"Zauvek vaš, do kraja", završio je poruku Tači.

Brisel: Dijalog sa Prištinom ključan

Vučić je nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima najavio nastavak dijaloga izmedju Beograda i Prištine.

“Pre toga nas očekuje Samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je nagovestio da “EU razmatra ubrzani napredak Srbije” i izrazio uverenje da će Srbija pre kraja ove dekade, postati punopravna članica EU.

“Verujem da na kraju mandata ove vlade koju ćemo da formiramo, da ćemo da završimo pregovore o članstvu sa EU do 2024. Realno je da ćemo postati članica do 2026. godine”, izjavio je predsednik Srbije.

Govoreći o predstojećem samitu, predsednik Srbije tvrdi da zna datum samita u Parizu ali da ne želi o tome da obavesti javnost. Međutim, Radio Slobodna Evropa saznaje da je 10. juli indikativan datum kada bi se organizovao ovaj susret.

Prema diplomatskim izvorima, EU insistira na nastavku Briselskog dijaloga zbog čega Pariz i Berlin smatraju da bi samit u francuskoj prestonici poslužio kao jaka podrška ovog procesa.

Zato, prema našim izvorima, bez obzira na političku situaciju na Kosovu zbog optužnice protiv kosovskog predsednika, Nemačka i Francuska nameravaju da realizuju plan o održavanju samita.

Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije, glavna je poruka Brisela nakon oba sastanka.

Van der Lajen je tražila od beogradskog sagovornika da se prioritetno reše svi izborni nedostaci te ohrabrila rukovodstvo Srbije da, nakon opštih izbora, podstiče istinski dijalog sa svim političkim snagama, kako bi se pokrenule reforme vezane za EU, za koje je potreban široki konsenzus, navodi EK u saopštenju posle sastanka.

Dodaju da je Van der Lajen izrazila podršku ponovnom uspostavljanju olakšanog dijaloga između Prištine i Beograda, koji je ključan za napredak ka EU.

Vučić i Van der Lajen su se, kako se navodi u saopštenju, složili oko važnosti napredovanja u reformama neophodnim za napredak na putu ka EU, naročito u polju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Predsednica Evropske komisije je posle sastanka objavila na Tviteru da je dijalog sa Kosovom ključ za napredak Srbije ka EU i zahvalila na dobrom razgovoru predsedniku Srbije.

"Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU", napisala je Van der Lajen.

Iz pres službe je potvrđeno da je na ovom sastanku bio pristuan i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije je na svom instagram profilu objavio da se sastao sa evropskim zvaničnicima.

Varhelji: Podrška evropskom putu Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je takođe naglasio da je ključ evropskog puta Srbije dijalog sa Kosovom.

U poruci na Tviteru nakon sastanka napisao je da EU nastavlja da podržava Srbiju u ekonomskom oporavku zbog pandemije i da je u tom smislu regionalna saradnja krucijalna.

Predsednika Srbije će u toku dana primiti i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

O čemu je bilo reči na sastanku sa Hotijem

Dan ranije u Briselu je bio kosovski premijer Avdulah Hoti. Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel nakon sastanka sa Hotijem je poručio da je neophodno nastaviti dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

"Tokom našeg sastanka naglasio sam hitnu potrebu za napretkom u dijalogu Beograda i Prištine. Nedavno imenovanje ambasadora Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd - Priština ilustruje fokusiranost EU na ovaj dijalog, čiji je nastavak sada planiran za jul 2020. u Briselu", poručio je u saopštenju Mišel.

Vučićeva poseta Briselu dolazi dan nakon što je otkazan sastanak koji se 27. juna trebao održati u Vašingtonu sa specijalnim predstavnikom američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričardom Grenelom i liderima Kosova.

Otkazivanje putovanja u Vašington usledilo je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), te bivšeg predsednika Skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i "drugih" lica. U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

XS
SM
MD
LG