Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tenzije rastu, novih institucija nema


Još nije poznato kada će biti konstituisana Skupština Kosova

U periodu nedostatka novih institucija i na pragu lokalnih izbora, na Kosovu vlada napeta retorika između političkih partija, a učestali su i fizički napadi.

Nakon napada na poznatog kosovskog novinara, Parima Olurija, 16. avgusta, te i na direktora kosovskih zatvora, Sokolja Zogaja, a ranije i na novinarku Arbanu Džara koja se priključila Demokratskoj partiji, u ponedeljak je u sred dana napadnuta i Vitore Staviljeci, supruga odlazećeg ministra ekonomskog razvoja iz Demokratske partije Kosova, Bljeranda Staviljecija.

Vest o napadu saopštena je na konferenciji za medije ove partije, a za to su optuženi aktivisti pokreta Samoopredeljenje.

„Kriminalci Samoopredeljenja su napali i brutalno pretukli suprugu ministra Bljeranda Staviljecija, gđu. Vitore koja je, pored toga što je supruga jednog političara, i majka“, kazao je potpredsednik partije Uran Ismajlji, podsećajući na to da je Staviljeci bio veoma glasan zbog „nerada i brojnih zloupotreba u opštini Priština, a od strane visokih zvaničnika pokreta Samoopredeljenje“. Gradonačelnik Prištine inače dolazi iz tog pokreta.

Policija je saopštila da je napadnutoj osobi pružena lekarska pomoć, i da se trenutno radi na identifikaciji napadača i rasvetljavanju svih okolnosti.

Iz pokreta Samoopredeljenje su međutim negirali da su napad izvršili njihovi aktivisti, navodeći da Demokratska partija bez ikakvih činjenica optužuje taj pokret.

„Užurbana reakcija Demokratske partije da optuži aktiviste Samoopredeljenja ne samo da odražava političku nezrelost, već ostavlja prostor za sumnje različitih insceniranja loših namera, što sigurno ne bi bilo ništa novo“, saopštio je poslanik iz ovog pokreta, Dardan Sejdiu.

Napad na gospođu Staviljeci osudili su svi visoki zvaničnici kao i predstavnici civilnog društva.

Retorika između političara naročito je pooštrena u periodu u kojem izabrani poslanici još uvek, zbog nedostatka glasova, ne uspevaju da formiraju institucije nakon parlamentarnih izbora 11. juna, a uoči lokalnih izbora u oktobru.

Bedžet Šalja iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava, kaže da političari, umesto da doprinose smirivanju situacije, podižu tenzije.

„To utiče i na učestale napade na javne ličnosti koji još uvek nisu razjašnjeni. Političari moraju da budu obazrivi i trebaju da shvate da ne mogu da dobiju glasače na osnovu oštre retorike, nego bi trebalo da nude atraktivne programe, što je jedini način da se dođe do glasova i do vlasti. Ako se nastavi sa ovakvom retorikom i napadima, može da dođe do težih posledica, a ako se to desi, glavnu odgovornosti ima da snose politički lideri ili lideri institucija koji ne daju nikakav doprinos smirivanju situacije“, kazao je Šalja.

S druge strane, i Besa Luža iz civilnog sektora smatra da visokim tenzijama doprinosi institucionalni vakuum u zemlji.

„Tenzije su visoke, svako hoće nekog da napadne, nekog da optuži, i svako želi da se meri ko je snažniji i ko je efikasniji u ovoj situaciji. Što se brže institucije formiraju, to će pre političari imati čime da se bave. Ovakva situacija ide u korist jedino onima koji hoće da se ovakva situacija i napetost održe“, kazala je ona, smatrajući da bi tehnička vlada pre ponovnih izbora bila rešenje za trenutnu situaciju.

Izabrani poslanici šestog saziva Skupštine Kosova u šest navrata su pokušali da konstituišu Skupštinu, što bi otvorilo put formiranju nove Vlade Kosova. Zbog nedostatka glasova pobedničke koalicije PAN - Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i Inicijative kojoj pripada mesto predsednika Skupštine – pred poslanicima se još uvek zvanično nije iznelo ime kandidata za predsednika Skupštine, što je inače Kadri Veselji, lider Demokratske partije.

Još nije poznato kada će Skupština biti konstituisana.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli Loxha

    Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD-u. Novinarstvom se počela baviti 2001. Radi na Javnom servisu Kosova kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE pridružila se 2010.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG