Dostupni linkovi

Srpska lista pita Srbiju


Predstavnici Srpske liste, arhiv
Predstavnici Srpske liste, arhiv

Srpska lista je spremna da bude konstruktivan partner u budućim institucijama Kosova i da radi na unapređenju položaja svih građana, posebno Srba na prostoru Kosova.

Kako iz ove liste kažu, pre bilo kakvih dogovora, Srpska lista će se konsultovati sa vladom u Beogradu i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mi boljeg saradnika, prijatelja i nekog ko misli o Srbima na Kosovu i Metohiji, nemamo od svoje vlade i svog predsednika", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) poslanik i šef Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom Igor Simić.

Srpska lista ocenjuje da je dobro to što se Kosovo kreće ka formiranju novih institucija, od kako se pobedničkoj koaliciji PAN (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo) pridružila partija Behdžeta Pacolija.

Istovremeno, u hotelu Behdžeta Pacolija u centru Prištine danas su se vodili intezivni razgovori o budućnoj vladi Kosova. Detalji nisu izneti javnosti.

Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera pobedničke koalicije PAN, kojoj se sada pridružila i partija Behdžeta Pacolija, izjavio je da još nije doneta odluka kada će se održati nastavak konstitutivne sednice, dodajući da je moguće da se ove nedelje formiraju nove institucije.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj izjavio je da se radi na pripremi "logistike i agende za formiranje novih institucija", te naglasio da se koalicija nalazi na pravom putu, uključujući u tome i Srpsku listu.

Takođe, šef Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom Igor Simić navodi da će Srpska lista biti otvorena za razgovore nakon konstituisanja Skupštine, kada ime mandatara Vlade bude bilo poznato.

"Srpska lista je predstavila svoj program i za njega dobila podršku građana i svako ko želi da razgovara sa Srpskom listom mora da pokaže poštovanje prema interesima srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije , prema srpskom narodu, ali i prema nama kao predstavnicima Srba", navodi Igor Simić.

Simić dodaje da je predsednik Srpske liste Goran Rakić često napominjao da ovoj listi nisu značajne funkcije u smislu brojnosti, već da li će ljudi koji budu rukovodili određenim institucijama biti u prilici da institucionalno ojačaju Srbe na Kosovu i da im unaprede život koliko je to moguće.

"Za interes Srba na Kosovu i Metohiji se najbolje mogu boriti sami Srbi. Sve zavisi od nas. Ne želimo da diskutujemo o broju ministarskih mesta, ne želimo da apostrofiramo šta je to što volimo i šta je to što ne volimo. Ali ono što mogu u ovom trenutku da kažem jeste da se nećemo baviti spekulacijama i da nam je interes srpskog naroda primaran u političkoj borbi", kaže Simić.

On dodaje da je Zajednica opština sa srpskom većinom, onakva kakva je dogovorena u Briselu, kruna zahteva Srpske liste.

Simić: Sve zavisi od nas
Simić: Sve zavisi od nas

S druge strane, ističe Igor Simić, poslanici unutar Skupštine Kosova će se boriti da se zakonska rešenja koja se donose za različita pitanja donose u saglasju sa srpskim nacionalnim interesima, te podseća da se pojedini zakoni koji pozitivno diskriminišu Srbe na Kosovu ne poštuju.

"Od broja zaposlenih Srba u institucijama, o vrednosti odnosno iznosu sredstava koji bi trebalo da budu opredeljeni u svakom ministarstvu za Srbe na Kosovu i Metohiji, pravo na lična dokumenta, pravo na slobodu kretanja, tu pre svega mislim na vozačke dozvole, zatim imamo pravo na obrazovanje i lečenje", ističe Simić.

Inače, ono što je izvesno je da će Srbima pripasti Ministarstvo administracije i lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratak.

Behdžet Pacoli, lider Alijanse novo Kosovo, pristupio je pobedničkoj koaliciji PAN i tako joj obezbedio dovoljan broj glasova za izbor predsedništva Skupštine i nove vlade Kosova na čijem će čelu biti Ramuš Haradinaj.

To ukoliko svi poslanici iz redova manjinskih zajednica, kojih je 20 – od kojih su deset Srbi – budu podržali Haradinaja. Do sada, ti glasovi nisu bili diskutabilni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG