Dostupni linkovi

Uklonjene barikade na severu Kosova, mere Vlade Kosova odgođene na mesec


Počelo uklanjanje barikada na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Počelo uklanjanje barikada na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) objavio je na Facebooku u ponedeljak uveče da su granični prelazi Jarinje i Brnjak sada otvoreni, nakon što su uklonjene sve barikade na putevima na severu Kosova.

"Barikade koje su srpske ilegalne strukture postavile sinoć, 15 minuta nakon što su sirene puštene i raspoređene na devet različitih lokacija na severu zemlje, isti su već u potpunosti uklonili. Sloboda kretanja je potpuna i granični prelazi Jarinje i Brnjak su otvoreni za građane", poručio je ministar i dodao:

"Kao što smo sinoć obećali, kao Vlada Republike Kosovo, uklanjanjem barikada i obezbeđenjem slobode kretanja našim građanima, pomerili smo sprovođenje odluka za 1. septembar 2022. godine, kako bismo održali stabilnost u zemlji i regiji".

Zvaničnici Kosova su saopštili u nedelju pre ponoći da će na 30 dana odložiti primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su u nedelju postavili lokalni Srbi na severu Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je istakao i da "stvaranje panike, izazivanje opšte opasnosti, kretanje naoružanih i maskiranih lica unutar zemlje, brutalno premlaćivanje naših građana kao i pokušaj ubistva naših policajaca su neprihvatljive radnje i u tom pravcu se intenzivno vodi istraga i pravda će se postići. Korišćenje ovakvih kriminalnih grupa za destabilizaciju zemlje od strane srpske strane ne ugrožava samo našu zemlju, a to postaje još ozbiljnije kada Srbija, koja kroz takve grupe želi da ostvari svoje ciljeve, dobije punu i već javnu podršku Moskve."

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Zaposlenima u zdravstvenom i obrazovnom sektoru srpskog sistema na Kosovu naređeno je da izađu na barikade.

Osim na Jarinju i Brnjaku, na drugim prelazima kosovske vlasti su 31. jula u ponoć počele da izdaju dokumente za ulaz i izlaz svima koji imaju dokumenta Republike Srbije. Od nedelje 31. jula u ponoć do ponedeljka 1. avgusta u u podne je na devet graničnih prelaza Kosova izdato preko 1.500 takvih dokumenata, saopštio je ministar Svećlja.

Kurti: Otvaranje graničnih prelaza kada se uklone barikade

Prethodno je pemijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) poručio na konferenciji za novinare u ponedeljak da će granični prelazi biti otvoreni kada se uklone sve barikade.

Kurti je rekao i da je u nedelju uveče bilo pucnjave u pravcu policije Kosova i da je postavljeno ukupno devet barikada sa naoružanim ljudima, koji su zaustavljali građane. On je kazao da su ilegalne strukture Srbije postale kriminalne, agresivne bande, te da ih "podržava država Srbija".

Premijer Kosova je dodao da nije bilo ranjenih policajaca, kako su to pojedini mediji na Kosovu preneli i upozorio na dezinformacije koje su se širile iz Srbije ali i iz Rusije.

Istovremeno, 11 građana je povređeno, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja. Nekoliko automobila građana i kosovske policije takođe je oštećeno od strane, kako je rekao ministar, "kriminalnih, ilegalnih naoružanih struktura".

Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell ) je pozdravio odluku kosovske vlade da odloži implementaciju odluke od 1. septembra te je pozvao na hitno uklanjanje svih blokada.

Istovremeno, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin Kurti) da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, potvrđeno je za RSE iz evropskih izvora.

Kurti je, međutim, rekao da još nije dobio poziv koji je, kako RSE saznaje u Briselu, otvoren i za sada nema određenog datuma kada bi se održala nova runda. Sve, kako se objašnjava, zavisi od političke volje lidera Srbije i Kosova. Ovi izvori međutim nisu jasno dali do znanja da li je Boreljov poziv naišao na pozitivan odgovor srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je potvrdio da kako EU institucije tako i države članice EU prate razvoj događaja na Kosovu "sa zabrinutošću". On je potvrdio da je šef evropske diplomatije uputio poziv Kurtiju i Vučiću da dođu u Brisel i nastave dijalog.

"Treba prekinuti sa svakom nekoordinisanom i jednostranom akcijom koja ugrožava stabilnost i ometa slobodu kretanja", poručio je Stano.

Barikade na severu Kosova iz perspektive Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Iz Beograda poručuju da sledi diplomatska borba

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, je 1. avgusta komentarišući dešavanja na Kosovu izjavio da "Srbija deli sudbinu srpskog naroda na Kosovu i da se narednih mesec dana mora iskoristiti za dogovor i diplomatiju".

U saopštenju koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) poslalo medijima navodi se kako Vulin očekuje od EU koja je potpisala Briselski sporazum, da već jednom formira Zajednicu srpskih opština(ZSO).

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je 1. avgusta za javni servis RTS da će vlasti u Srbiji krenuti u odlučnu diplomatsku borbu.

"Poslednja 24 časa smo gotovo prevrnuli nebo i zemlju da bismo došli do svih sagovornika koji mogu da izvrše pritisak, kako bismo sačuvali mir i stabilnost", rekao je Petković.

Istakao je da je taj rad urodio plodom jer su Kvinta i SAD izvršili pritisak na kosovskog premijera, ali i da treba naredni period da se iskoristi da se u Briselu dođe do kompromisnog rešenja. Petković je istakao da je i nakon ponoći Kosovo nastavilo da izdaje ulazno-izlazni dokument.

Kosovske vlasti su prethodno najavile da će odložiti izdavanje tog dokumenta, ukoliko se uklone barikade, do čega nije došlo.

Petković je, zajedno sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, poručio da su na Kosovu izbegnuti sukobi velikih razmera zahvaljujući "mudroj diplomatskoj politici Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića".

Natpis postavljen u Severnoj Mitrovici glasi: "Dobrodošli u Zajednicu srpskih većinskih opština".
Natpis postavljen u Severnoj Mitrovici glasi: "Dobrodošli u Zajednicu srpskih većinskih opština".

Primena odluke prolongirana na američki zahtev

Srbi na severu Kosova su 31. jula kamionima i drugim vozilima blokirali puteve na severu u znak protesta protiv odluka Vlade Kosova od 29. juna.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije u nedelju uveče se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i zatražio odgodu primene ovih odluka koja je trebala započeti u ponedeljak 1. avgusta.

"Smatramo da bi takvo odlaganje bilo važno, jer izgleda da ima dezinformacija i nesporazuma oko ovih odluka" rekao je Hovenije.

U međuvremenu, izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak pozdravio je odluku Kosova da prihvati, kako je rekao, predlog šefa evropskog bloka Žozepa Borelja o odlaganju implementacije.

"EU očekuje da se sve blokade na putu odmah uklone. Borelj je pozvao Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku. Hvala američkoj ambasadi na Kosovu na snažnoj podršci", napisao je on na Tviteru.

"Vlada Kosova se obavezuje da će odložiti primenu dve odluke od 29. juna 2022. godine do 1. septembra 2022. godine, od trenutka kada će u ponedeljak, 1. avgusta 2022. godine, biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na severu Kosova", saopštila je Vlada Kosova u nedelju, 31. jula pred ponoć.

U saopštenju je Vlada Kosova najoštrije osudila "blokadu puteva na severu Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte".

"To je tendencija destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti naših građana i zemlje. U popodnevnim i večernjim časovima desili su se brojni akti agresije koje je podstakao i pripremio zvanični Beograd", naveli su iz Vlade.

Neposredno pred odluku Vlade Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju, 31. jula uveče da predstoji verovatno najteža politička borba u narednim nedeljama i mesecima, te poručio kako se radi sve da se situacija na severu Kosova smiri.

"Radimo na smirivanju. Sve što možemo, kako možemo. Bez obzira koliko teško, predaje neće biti i pobediće Srbija", rekao je Vučić u uključenju za TV Pink. On je zahvalio i Srbima na Kosovu na, kako je naveo, uzdržanosti.

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

U nedelju, 31.jula nakon što su Srbi blokirali puteve ka graničnim prelazima sa Srbijom na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, kosovska policija je saopštila da su se na pojedinim mestima čuli pucnji, a neki su bili usmereni prema policijskim jedinicama, ali povređenih nije bilo.

NATO spreman da interveniše

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta, ocenila je u nedelju NATO Misija na Kosovu KFOR i navela kako je spremna intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom.

"Generalno gledano, bezbednosna situacija u severnim opštinama Kosova je napeta. KFOR pomno prati situaciju i spreman je da interveniše ukoliko situacija bude ugrožena, u skladu sa mandatom koji ima iz Rezolucije 1244", navodi se u saopštenju Kfora od 31. jula.

Kosovski premijer Kurti izjavio je u nedelju da su za situaciju na severu Kosova najodgovorniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

Petković je, s druge strane, rekao kako je jedini krivac za trenutno stanje Kurti, koji "neodgovornim potezima izaziva novu krizu" na Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je, pak, građane Srbije na Kosovu da ne nasedaju na propagandu iz Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno u nedelju ujutro da vlasti u Srbiji traže nastavak važenja KS tablica, za koje je naveo da su statusno neutralne.

Odluke o srpskim tablicama i dokumentima

U ponedeljak je trebalo da počne izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Taj dokument planirano je da se izdaje na svim kopnenim i vazdušnim prelazima i vredi 90 dana, kao i dokument koji srbijanske vlasti izdaju građanima Kosova kada uđu u Srbiju. Ovaj dokument treba da dobiju i osobe mlađe od 16 godina koje nemaju identifikacioni dokument, ali moraju imati rodni list.

"Ljudima koji dolaze iz Srbije na Kosovo nećemo uzimati dokumente, dodaćemo im deklaraciju. Dakle, oni dolaze sa dokumentima koje je izdala Srbija, mi ih ne uzimamo, ali im izdajemo deklaraciju, jer već 11 godina Srbija se ponaša isto prema svakom građaninu naše Republike kada pređe granicu i ode u Srbiju", rekao je premijer Kosova Albin Kurti 31. jula.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Takođe, u ponedeljak je trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. jula da se Kosovo poziva na član 3. Sporazuma o slobodi kretanja koji su Priština i Beograd postigli u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Prema njegovim rečima, taj se član ne može odnositi na Srbe koji žive na severu Kosova.

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i sl. cirkulira opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Prema odluci koju je 29. juna donela Vlada Kosova, rok za preregistraciju automobila trajat će do 30. septembra.

Dve odluke Vlade Kosova nisu dobro primljene u Beogradu, jer je direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u subotu, 30. jula rekao da će, ako Priština ne odustane od te dve odluke, srpski funkcioneri na Kosovu započeti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Blokade zbog registarskih tablica

Inače, i ranije su lokalni Srbi na severu Kosova blokirali ceste u znak nezadovoljstva odlukama kosovskih vlasti.

Ovaj put zaposleni u zdravstvu i obrazovanju na severu Kosova dobili su radnu obavezu da izađu na barikade.

Ljudi protestuju na jednoj od blokada puta, Rudare, 1. august 2021.
Ljudi protestuju na jednoj od blokada puta, Rudare, 1. august 2021.


Poslednji put su putevi na severu Kosova, odnosno oni koji vode prema dva granična prelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju - Jarinje i Brnjak - bili blokirani u septembru 2021.

Lokalni Srbi protestvovali su zbog odluke Vlade Kosova da zahteva od srpskih vozača da pri ulasku na teritoriju Kosova skinu tablice i nose privremene tablice.

Evropska unija pomogla je smirivanju napetosti, a strane su se dogovorile da će preko državnih simbola na registarske tablice staviti nalepnice.

No, u okviru dijaloga, Kosovo i Srbija nisu uspeli postići dugoročni dogovor o ovom pitanju te dve strane nastavljaju primenjivati režim samolepljivih ceduljica.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG