Dostupni linkovi

EU sa zabrinutošću prati razvoj događaja na Kosovu


Portparol Evropske unije Peter Stano
Portparol Evropske unije Peter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano kazao je da institucije Evropske unije (EU) i države članice EU “sa zabrinutošću” prate razvoj događaja na Kosovu.

On je potvrdio da je šef evropske diplomatije uputio poziv premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođu u Brisel i nastave dijalog.

“Treba prekinuti sa svakom nekoordinisanom i jedonstranom akcijom koja ugrožava stabilnost i ometa slobodu kretanja”, poručio je Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti (Aljbin) su dobili poziv od šefa evropska diplomatije Žozepa Borelja (Josep Borrell) da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Boreljov poziv za dolazak u Brisel i nastavak dijaloga je otvoren i za sada nema određenog datuma kada bi se održala nova runda, jer, kako se objašnjava, sve zavisi od političke volje lidera Srbije i Kosova.

Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade.

U ponedeljak je pre podneva počelo uklanjanje jedne od barikada.

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

XS
SM
MD
LG