Dostupni linkovi

Vašington zatražio da Kosovo odgodi primenu tablica i dokumenata


Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?

Američki ambasador Jeffrey Hovenier zatražio je od vlasti Kosova da odgode na 30 dana primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.

On je zahtev Vašingtona preneo kosovskim zvaničnicima u nedelju uveče, na dan kada su Srbi na severu Kosova postavili blokade uoči primene odluke kosovskih vlasti o tablicama i dokumentima.

Ambasador se sreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) i drugim članovima kosovske Vlade.

Ambasador SAD na Kosovu je konstatovao da su odluke Vlade Kosova u skladu sa Briselskim sporazumima ali da SAD traže da se odloži njihova realizacija jer postoje dezinformacije na terenu.

"Nadamo se da ćemo sarađivati sa Vladom i kolegama iz Evropske unije kako bismo osigurali da se sporazumi bolje razumeju i da se na taj način smanje tenzije", rekao je Hovenier.

Izrazio je zabrinutost što pojedinci svoje nezadovoljstvo ispoljavaju na barikadama i dodao da SAD ne ohrabruju tako nešto. Zaključio je da je dijalog jedini način da se spuste tenzije.

Prethodno je KFOR saopštio da je situacija na Kosovu napeta, te da je spreman intervenisati ako stabilnost na Kosovu bude ugrožena.

Kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin Kurti) rekao je da su za situaciju na severu Kosova najodgovorniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković.

Petković je, s druge strane, rekao kako je jedini krivac za trenutno stanje Kurti, koji "neodgovornim potezima izaziva novu krizu" na Kosovu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je, pak, građane Srbije na Kosovu da ne nasedaju na propagandu iz Beograda.

XS
SM
MD
LG