Dostupni linkovi

Bili smo na korak od ozbiljnih sukoba, kazao Petković o situaciji na Kosovu


Petar Petković
Petar Petković

Barikade kojima su Srbi na severu Kosova blokirali granične prelaze "nisu bile akcija, već reakcija na jednostranu odluku Prištine", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je sa direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petrom Petkovićem održao vanrednu pres-konferenciju u Vladi Srbije 1. avgusta.

I Rakić i Petković poručili su da su na Kosovu izbegnuti sukobi velikih razmera zahvaljujući "mudroj diplomatskoj politici Srbije i njenog predsednika Aleksandra Vučića".

Istakli su i da je jedina odgovornost za događaje na severu Kosova 31. jula uveče, na premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju (Albin Kurti) koji je, kako je rekao Petković, "želeo da izazove sukobe velikih razmera".

"Da li razumete da smo mi sinoć bili bukvalno na korak od ozbiljnih sukoba? Bilo je preko hiljadu pripadnika kosovskih specijalnih jedinica do zuba naoružanih, a njihov plan je bio da upadnu da okupiraju narod koji bi branio svoje kućne pragove", rekao je Petković.

Srbi sa Kosova postavili su blokade na graničnim prelazima 31. jula, dan uoči stupanja na snagu odluke Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odložiti sprovođenje te odluke onog trenutka kada Srbi deblokiraju granične prelaze.

"Dijalog i briselski sto jedino su mesto rešenja, a ne slanje policije i pravljenje barikada. Naravno da smo svesni da barikadama nećemo doći do rešenja, ali rešenje neće doći ni slanjem policije", rekao je Rakić.

On je takođe poručio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da se više "Srbima ne obraća na srpskom, već na svom maternjem jeziku".

"Mi njegove poruke razumemo, a one su da on nas, Srbe, ne vidi. Kao da ne postojimo dole (na Kosovu)", rekao je Rakić.

Upitan zašto je uprkos svemu što navodi i dalje deo Vlade Kosova, Rakić je rekao da će otići iz te Vlade samo kada "narod, koji ga je birao, bude to tražio od njega".

"Ja sam opozicija u toj Vladi. Mene za ulazak u nju nije birao Kurti već narod", rekao je Rakić.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG