Dostupni linkovi

Kurti kaže da nije dobio poziv da s Vučićem dođe u Brisel


Premijer Kosova Albin Kurti i ministrica pravde Albulena Haxhiu na konferenciji za medije u Prištini, 18. juna 2022.
Premijer Kosova Albin Kurti i ministrica pravde Albulena Haxhiu na konferenciji za medije u Prištini, 18. juna 2022.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da nije dobio poziv iz Brisela.

"Trebali smo se sastati s predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) u Briselu 19. jula, ali je on tražio da se taj sastanak odloži za kraj avgusta. Možda je bio zauzet pripremanjem onoga što se jučer dogodilo jer je trebalo da se nađemo 19. jula”, kazao je Kurti u ponedjeljak, 1. avgusta na konferenciji za medije

Kurti je dodao da je “izrazio spremnost da kada nas pozove visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel (Josep Borrell), odem u Brisel”.

“Takav poziv zasada nemamo. Kad ga budemo dobili, objavit ćemo gai iznijet ćemo naš stav”, kazao je Kurti. Dodao je da podržava i da je spreman za dijalog koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa Kosova i Srbije, fokusiranog na recipročnom priznanju.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano je potvrdio da je šef evropske diplomatije Borelj uputio poziv premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođu u Brisel i nastave dijalog.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su u nedjelju, 31. jula, puteve prema graničnim prijelazima sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, dan prije stupanja na snagu odluka Vlade Kosova o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promjeni srpskih registarskih oznaka.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Vlada Kosova je najavila da će odgoditi provedbu odluka kada se sklone blokade.

U ponedeljak prijepodne počelo je uklanjanje jedne od barikada.

Nedelja na Kosovu od blokada do odgode primene odluka o tablicama i dokumentima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

XS
SM
MD
LG