Dostupni linkovi

Podrška Beograda glavni izborni adut Srpske liste


Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 14. februara (arhivska fotografija)
Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 14. februara (arhivska fotografija)

Na parlamentarnim izborima na Kosovu u februaru, osim Srpske liste, mesto u Skupštini Kosova pokušaće da osvoje još dva politička subjekta iz srpske zajednice.

Za prevremene parlamentarne izbore 14. februara Srpska lista prijavila je 20 kandidata, Građanska inicijativa Za slobodu, pravdu i opstanak tri kandidata i Srpski demokratski savez pet kandidata.

Građansku inicijativu Za slobodu, pravdu i opstanak predvodi Milan Dabić iz Gračanice kod Prištine, a podršku ovoj inicijativi pruža Progresivno demokratska stranka (PDS) Nenada Rašića. Osim Dabića, na listi su još dvoje kandidata i to Rada Trajković i Cvetko Veljković, koji je je kratko bio na poziciji šefa Kancelarije za zajednice u Vladi Aljbina Kurtija.

Lider PDS-a Nenad Rašić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) objašnjava da se on lično nije kandidovao jer “ima mladih ljudi koji mogu mnogo da urade”.

“Oni obično ostaju po strani jer ne žele da se mešaju u prljave kampanje koje su tu svaki put kada imamo predizborne aktivnosti, dolazi do onog surovog etiketiranja, čak i vređanja onih koji nisu na strani Srpske liste”, navodi Rašić.

Kao još jedan razlog zašto se sam nije našao na listi za poslanike, Rašić navodi da se protiv njega vodi jedan “pravni slučaj”, te da zato nije želelo da “skrnavi izborni proces”.

Specijalno tužilaštvo Kosova je u aprilu prošle godine podiglo optužnicu protiv 19 lica, među kojima je i Nenad Rašić, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom privatizacije javnih preduzeća tokom 2013. godine. Rašić je u tom periodu bio ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova.

Rašić smatra da Srbi na Kosovu jedino učešćem na izborima mogu da promene nešto i dodaje da je “narodu dozlogrdilo da se njime manipuliše”.

“Srbi u ovom momentu nemaju adekvatne predstavnike u institucijama i to se pokazuje svakoga dana”, kaže Rašić.

Srpski demokratski savez će predvoditi Slaviša Petković. On je odlučio da se ponovo politički angažuje kako bi Srbi na Kosovu imali više opcija za koje mogu da glasaju.

“Probaćemo da prekinemo i ovaj zulum Srpske liste”, kaže Petković za RSE.

Ipak on ne očekuje ravnopravnu borbu jer “Srpska lista ima logistiku Vlade Srbije”.

“Probaćemo da ubedimo narod, mada nema šta da ubeđujemo, narod zna ali je preplašen, iskreno se nadamo da ovoga puta Srpska lista neće uspeti da uzme svih deset mandata”, kaže on.

Inače, Petković je bio prvi ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i lider Srpske demokratske stranke, koju je potom ugasio.

Srpska lista jedina sa podrškom Beograda

I ovoga puta jedino Srpska lista ima podršku zvaničnog Beograda.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je prilikom predaje liste Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini 15. januara poručio da iza tog političkog subjekta stoji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Iza Srpske liste stoje rezultati a ono što je najbitnije je da iza Srpske liste, kao i iza srpskog naroda, stoji predsednik Aleksandar Vučić. Duboko sam uveren, to jest znam da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je Rakić.

Srpska lista je na poslednjim palamentarnim izborima iz 2019. godine odnela ubedljivu pobedu i sa osvojenih 53.861 glasom dobila svih deset poslaničkih mesta, koji su prema Ustavu Kosova rezervisani za srpsku zajednicu.

Tada je, osim Srpske liste, na izbore izašla Samostalna liberalna stranka, koja je dobila 1.859 glasova, Partija kosovskih Srba za koju je glasalo 816 birača sa pravom glasa i koalicija Sloboda je dobila 672 glasa.

Inače, Samostalna liberalna stranka je 2020. godine donela odluku o političkom moratorijumu. Lider te partije Slobodan Petrović trenutno nije politički aktivan a neke njegove stranačke kolege su prešle u Srpsku listu.

A partija kosovskih Srba (PKS) Aleksandra Jablanovića je odlučila da ne učestvuje na predstojećim izborima. U saopštenju te stranke se navodi da Centralna izborna komisija nije obezbedila slobodne i demokratske uslove za sprovođenje izbora u sredinama sa srpskom većinom.

“Napominjemo da su Odluke CIK-a oko izbora u skladu sa demokratskim načelima i zakonskim normama ali samo i isključivo na papiru. U srpskim sredinama one su neprimenljive ili se sa namerom ne primenjuju, tako da proces kampanje (praćen pretnjama i nasiljem), sam izborni proces kao i brojanje glasova i sastavljanje zapisnika o glasanju duboko krše osnovne principe i temelje demokratskog izbornog procesa”, navodi se u saopštenju PKS-a.

Gogić: Srpska lista nema konkurenciju, uspostavljen je monopol

Ognjen Gogić, politički analitičar ispred NVO Aktiv, koja nastoji da obezbedi učešće građana u procesu donošenja odluka na lokalnom i centralnom nivou na Kosovu, ocenjuje da unutar srpske zajednice već neko vreme ne postoji politički pluralizam.

“Uspostavljen je monopol Srpske liste, pre svega zbog podrške Beograda. To je donekle politika Beograda, da se svi Srbi stave pod jedan kišobran koji predstavlja Srpska lista. Sistematski je rađeno da se sve druge političke partije uruše, prikazane su kao nelojalne i tako dalje”, navodi Gogić za RSE.

On ponavlja da je srpska politička scena na Kosovu uništena i da je zbog toga “Srpska lista jedini važni politički činilac”.

“U toku izbora nema konkurenciju, kao što je nije imala ni na prethodnim izborima, ni na centralnim ni na lokalnim, tako da je neće imati ni na ovim”, ocenjuje Gogić.

Dodaje i da u ovoj predizbornoj kampanji Srpska lista verovatno “neće neprijateljski nastupati prema drugima pa neće biti ni zle krvi među Srbima” ali naglašava da ne postoji nikakva ravnopravnost među političkim subjektima koji učestvuju na izborima.

“Davno su postigli taj cilj da su druge političke opcije neutralisane, tako da će ova kampanja proći mirnije”, navodi on.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu se održavaju 14. februara a desetodnevna kampanja počinje 3. februara.

XS
SM
MD
LG