Dostupni linkovi

Srpska lista u predizbornoj utrci sa sobom


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

U četiri opštine na severu Kosova u ponedeljak je zvanično počela petodnevna predizborna kampanja uoči vanrednih izbora u nedelju, 19. maja.

U trci za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan su 12 kandidata, po troje u svakoj opštini i dolaze iz Srpske liste, te albanskih partija - Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

Pravo glasa u svih četiri opština ima 57.983 birača, 970 birača više u poređenju sa lokalnim izborima 2017.

Izbori u opštinama na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, raspisani su pošto su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Ta odluka je i dalje na snazi, a kandidati Srpske liste su jedini ispred srpske zajednice u trci za prvog čoveka opštine.

Kandidati Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan su dosadašnji gradonačelnici – Goran Rakić, Zoran Todić i Vučina Janković. Dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović.

Ostali srpski politički subjekti, kao što su Građanska inicijativa SDP-Oliver Ivanović, Samostalna liberalna stranka (SLS) i dr, odlučili da ne učestvuju na izbore a zbog, kako su rekli, nikada rasvetljenih ubistava koja su se desila njihovim kandidatima u prošlosti. Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018., a Dimitrije Janićijević iz SLS-a u januaru 2014.

Pored Srpske liste, za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred pokreta Samoopredeljenje takmiči se Erden Atić a iz Demokratske partije Kosova Gonđe Ćauši.

U trci za Leposavić iz pokreta Samoopredeljenje je Fisnik Veselji, a iz Demokratske partije Kosova Šaćir Hetemi. Za Zubin Potok iz te dve partije su Ljiridona Kahrimani i Hisen Mehmeti, a za Zvečan Avdi Peci i Iljir Peci.

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi potvrdio je za RSE da je organizacija izbora na severu do sada tekla po planu i bez problema. Na dan glasanja u četiri opštine biće otvoreno 44 biračkih centara sa 87 glasačkih mesta. CIK će u toku nedelje nedelje potvrditi i broj posmatrača.

„Posmatranje izbora je od osnovnog značaja, jer smatramo da će to uticati na povećanje poverenja građana u izborni proces“, kazao je on.

OEBS misija na Kosovu imaće savetodavnu ulogu na predstojećim izborima, odnosno, pružaće tehničke savete opštinskim izbornim komisijama, a na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Besim Hoti u izjavi za RSE kazao da je policija počela sprovođenja plana koji obuhvata faze pre izbora, na dan izbora i nakon izbora. Za bezbednost, kako je rekao, staraće se samo Policija Kosova, sve do transporta izbornog materijala u centrima za prebrojavanje glasova.

Srđan Milojević iz koalicije nevladinih organizacija ’Demokratija na delu’, koja prati ceo izborni proces izjavio je za RSE da je na severu počela raspodela izbornog promotivnog materijala, a prvi skup za ponedeljak je najavila Demokratska partija Kosova. On dodaje da je atmosfera na severu trenutno fer i korektna.

„Do sada nije bilo nikakvih problema, sve se odvija normalno. Sve opštine su pokrivene sa biračkim mestima. Moramo malo da sačekamo da krenu političke aktivnosti pa da vidimo kakva je atmosfera i u kakvim manirima će biti vođena ova predizborna kampanja“, kazao je Milojević.

Građani na severu Kosova očekuju bolji radi budućih opštinskih rukovodilaca i nadaju se da će se više posvetiti lokalnoj politici, navode oni u razgovoru za dopisnicom RSE u Severnoj Mitrovici, Majom Fićović.

„Iskreno se nadam da će poboljšati svoj rad u Skupštini i da će se više posvetiti rešavanjima problema nas građana. Mislim da bi trebali da poboljšanju servis građana i da se malo više posvete lokalnim problemima, lokalnoj zajednici a da se malo manje vodi ova visoka politika“, kaže Miljana Dašić.

„Nadam se da će da bude bolje nego što je bilo. Da će da pomognu ljudima, narodima i selima malo više“, mišljenja je Radoje Nešić.

„Očekujem da bude neko poboljšanje, da bude bolje nego što je do sada bilo, da ostanemo ovde gde smo“, kaže Ljubinka iz opštine Zvečan.

Srpska lista je u aprilu povodm raspisivanja izbora održala konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srpske liste Goran Rakić je nakon sastanka izjavio da će Srpska lista izaći na izbore, kako se ne bi dozvolilo da na te pozicije dođe Albanac, te da će se tek nakon izbora odlučiti da li će izabrani gradonačelnici preuzeti funkcije. Vučić je takođe istakao da „kada pobede“, „dan posle toga mogu da podnesu ostavke“.

Povodom takve Vučićeve izjave, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ukoliko izabrani gradonačelnici opština sa srpskom većinom ponovo podnesu ostavke nakon izbora 19. maja, ponovo će uslediti novi izbori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG