Dostupni linkovi

Kandidati Srpske liste izabrani za gradonačelnike na Severu Kosova


Lideri Srpske liste proglasili pobedu: Zoran Todić, Vučina Janković, Goran Rakić i Srđan Vulović
Lideri Srpske liste proglasili pobedu: Zoran Todić, Vučina Janković, Goran Rakić i Srđan Vulović

Prema prvim preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, kandidati Srpske liste za gradonačelnike odneli su pobedu u sve četiri opštine na severu Kosova sa preko 90 odsto osvojenih glasova birača.

U Leposaviću je Zoran Todić dobio 96,06 odsto glasova, Srđan Vulović u Zubinom Potoku 94,5, Vučina Janković u Zvečanu 94,7 i Goran Rakić u Severnoj Mitrovici 90,1 procenat.

Srpska lista saopštila je u nedelju uveče da su njihovi kandidati pobedili na vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova. Prema njihovim podacima, Vučina Janković u Zvečanu, Zoran Todić u Leposaviću, Srđan Vulović u Zubinom Potoku i Goran Rakić u Severnoj Mitrovici dobili su najveću podršku birača.

Kandidati Srpske liste zahvalili su se građanima, ali i rukovodstvu Srbije na pruženoj podršci. Ponovili su da su građani glasali sa opstanak na Kosovu.

Tokom obraćanja kandidata za gradonačelnike u centru Severne Mitrovice, putem telefona se uključio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njega je pozvao predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Goran Rakić.

"Predsedniče, želim samo da vas obavestim da smo ovde na trgu, ne slavimo pobedu jer ovo za nas nije pobeda, ovo je za nas očekivano, slavimo jedinstvo srpskog naroda, slavimo našu jaču vezu sa matičnom državom Srbijom", obratio mu se Rakić.

Vučić se zahvalio svima koji su izašli na izbore na severu Kosova i čestitao im na pobedi.

"Ne zato što smo time rešili sve naše probleme. Nismo, već smo pokazali da ćemo zajednički, jedinstveno da se borimo za rešavanje tih problema i za interese naših naroda", kazao je Vučić, dodajući da Srpska lista čuva Kosovo, i da će se sa njihovim liderima sastati u Beogradu pre sednice Skupštine Srbije posvećene Kosovu.

“Da razgovaramo o tome šta nam je činiti u budućnosti. Da se pripremimo i za Pariz, da se pripremimo za sve sastanke i da budemo apsolutno jedinstveni, da verujemo jedni drugima i da pokažemo da srpska sloga, srpsko jedinstvo pobeđuju i da niko srpski narod i Srbiju ne može da uništi i pobedi”, rekao je.

Veći deo njegovog obraćanja, međutim, nije mogao da se čuje dobro.

Premijer i predsednik Skupštine Kosova Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji pozdravili su izborni proces, obećavši da će sarađivati u cilju poboljšanja zivota građana.

Birališta na kojima su građani četiri opštine na severu Kosova birali gradonačelnike zatvorena su u nedelju 19. maja u 19 časova, a glasovi se prebrojavaju u biračkim centrima.

Najniža izlaznost u Severnoj Mitrovici

Centralna izborna komisija (CIK) je na konferenciji za novinare u 20 časova objavila da je na vanrednim izborima na severu Kosova glasalo 42.2 odsto birača, odnosno 24.595 od 57.983 građana sa pravom glasa. Kako su naveli, najveća izlaznost bila je u Zubinom Potoku, a najmanja u Severnoj Mitrovici.

U Leposaviću se odazvalo 41.5 odsto, u Zubinom Potoku 50.7 odsto, u Zvečanu 45.1 odsto, a u Severnoj Mitrovici 38.7 odsto birača.

Poređenja radi, na prošlim izborima, održanim 2017. godine, na severu je odziv bio 41,9 odsto, odnosno glasao je 23.891 građanin sa pravom glasa.

Iz Koalicije nevladinih organizacija Demokratija na delu su saopštili i da tokom dana nisu zabeležili veće nepravilnosti. Ipak, kako su naveli, bilo je neregularnosti poput identifikacije birača i glasanja sa srpskom ličnom kartom, što je u nekoliko slučajeva bilo dozvoljeno.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka, rekla je da je članovima biračke komisije zvanično preneto da su jedini validni dokumenti za identifikaciju - oni kosovski.

Takođe, u tri slučaja pojedini birači nisu bili na spisku za glasanje. U 15 slučajeva evidentirano i porodično glasanje, u Leposaviću je na tri glasačka mesta evidentirano glasanje van kabina, a u jednom slučaju u Severnoj Mitrovici zabeležen je pokušaj višestrukog glasanja.

Na vanrednim izborima u nedelju, glasalo se u 44 biračka centra, odnosno na 87 glasačkih mesta. Pravo glasa u sve četiri opštine imalo je 57.983 birača.

Centralna izborna komisija akreditovala je 464 posmatrača.

Izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su pošto su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ta odluka je i dalje na snazi, a kandidati Srpske liste su jedini ispred srpske zajednice u trci za prvog čoveka opštine.

U trci za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan bilo je 12 kandidata, po troje u svakoj opštini i iz Srpske liste, te albanskih partija - Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.

“Kao što kažu đaci, gradivo je potrebno utvrditi“, rekao nam je nakon glasanja u Severnoj Mitrovici meštanin Dragoljub Pantić. „Ne dolazi u obzir da posle dvadeset godina borbe i mučenja izgubimo borbu. Redovno izlazim na sve izbore“, dodaje.

Sonja Perić iz Mitrovice je nakon glasanja za RSE rekla da od svakih izbora očekuje da posle njih bude bolje nego ranije. „Mi Srbi na severu Kosova nemamo mnogo izbora, glasamo za kandidate koji su ponuđeni i očekujemo da rade svoj posao kako treba u budućnosti“, rekla je Sonja Perić, dok Radmila Đorđević iz Zvečana za RSE kaže da od izbora očekuje “da živimo u našim mestima, u našim kućama da ostanemo, na našim ognjištima, gde su naši stari čukun dedovi živeli“.

Aleksandar Vučković iz Mitrovice očekivao je, kako je rekao, uspešne izbore. „Narod je opredeljen jer mislim da to vodi pravom razumu, miru i stabilizaciji severa i juga. Mislim da bi narod trebao da shvati da samo što je dobro i što ide u jednom pravcu treba iskoristiti“, rekao je Vučković.

Anketa sa građanima na biralištima u Mitrovici i Zvečanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Tači: Izbori su u službi što bolje integracije

Predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je političarima i građanima na mirnoj kampanji koja je prethodila izborima i poželeo regularan izborni proces. On je na Fejsbuku napisao da je "Kosovo sada izgradilo tradiciju uspešnih izbora".

„Izbori u četiri opštine na severu Kosova se održavaju na osnovu zakona Republike Kosova i u službi su što bolje integracije svih zajednica u institucije Kosova. Kandidatima za gradonačelnike želim uspeh i pozivam ih da nastave da rade na poboljšanju života njihovih građana“, dodao je Tači.

Kandidati Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan bili su dosadašnji gradonačelnici – Goran Rakić, Zoran Todić i Vučina Janković, dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka bio Srđan Vulović.

Pored Srpske liste, za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred pokreta Samoopredeljenje takmičili su se Erden Atić, a iz Demokratske partije Kosova Gonđe Ćauši.

U trci za Leposavić iz pokreta Samoopredeljenje bio je Fisnik Veselji, a iz Demokratske partije Kosova Šaćir Hetemi. Za Zubin Potok iz te dve partije su Ljiridona Kahrimani i Hisen Mehmeti, a za Zvečan Avdi Peci i Iljir Peci.

Ostali srpski politički subjekti, kao što su Građanska inicijativa SDP-Oliver Ivanović, Samostalna liberalna stranka (SLS) i dr, odlučili da ne učestvuju na izborima a zbog, kako su rekli, nikada rasvetljenih ubistava koja su se desila njihovim kandidatima.

Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018., a Dimitrije Janićijević iz SLS-a u januaru 2014. godine.

EU: Svi akteri da poštuju integritet izbornog procesa

Predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova zatražila je da izbori budu transparentni, sveobuhvatni i kredibilni.

„EU očekuje da svi akteri uključeni u vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova poštuju integritet izbornog procesa. EU naglašava važnost poštovanja i sprovođenja preporuka posmatračke misije EU sa prošlih izbora“, kazala je Apostolova.

Glasanje se za sada odvija bez neregularnosti, saopštio je CIK.
Glasanje se za sada odvija bez neregularnosti, saopštio je CIK.

Podsetimo, Izborna posmatračka misija Evropske unije je nakon lokalnih izbora 2017. godine utvrdila da je u okviru zajednice kosovskih Srba "kampanju narušilo učestalo zastrašivanje, kao i slučajevi nasilja unutar zajednice nad kandidatima i biračima, kao i nedovoljno reagovanje policije i ostalih organa za sprovođenje zakona".

OEBS misija na Kosovu pruža tehničke savete opštinskim izbornim komisijama na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG