Dostupni linkovi

Ban Ki Mun na Kosovu: Očekujem posvećenost dijalogu sa Beogradom


Ban Ki Mun na Kosovu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Direktan link

Ban Ki Mun na Kosovu

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun izjavio je u utorak u Prištini da je glavna tema njegove posete važnost dijaloga i međusobno poštovanje u regionu. Rekao je da je svim liderima naglasio značaj poduzimanja daljih koraka radi postizanja većeg razumevanja.

“Donosim istu poruku i kosovskim liderima i narodu Kosova koji je propatio od sukoba i koji žudi za mirnom i prosperitetnom budućnošću. Konkretnije očekujem jake napore ka normalizaciji odnosa sa Beogradom, uključujući istu ozbiljnu i iskrenu posvećenost dijalogu, što sam zatražio i od srpskog rukovodstva”, kazao je Ban na prištinskom aerodromu.

Ban je istakao da je zabrinut za situaciju na severu Kosova.

”Neophodno je da se osetljiva i složena pitanja u vezi severa Kosova reše putem mirnog dijaloga”, kazao je Ban. (Ceo govor generalnog sekretara UN možete pročitati OVDE)

On je takođe pozvao sve strane da inteziviraju svoje napore za rešavanje pitanja nestalih osoba.

Ban je u Prištinu došao iz Beograda, gde mu je bilo rečeno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić tražiti da razgovori sa Prištinom budu vođeni uz prisustvo predstavnika UN. Na tako nešto odgovorio je kosovski premijer nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN-a.

Ocenjujući najpre posetu Ban Ki Muna kao istorijsku i od izuzetnog značaja, Hashim Thaçi je dodao da generalni sekretar priznaje realnost na Kosovu i da poštuje, ceni i podržava aspiracije građana Kosova. Kada je reč o dijalogu sa Beogradom, kosovski premijer je rekao da se dijalog ne može nastaviti bez implementacije postignutih sporazuma. On je takođe odbacio mogućnost da UN budu prisutne tokom razgovora Prištine i Beograda.

“Organizacija UN-a ne može učestvovati u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda koji se vodi već dve godine. A pre svega, treba doći do implementacije svih sporazuma postignutih u Briselu, i onda se mogu razmotriti mogućnosti nastavka tehničkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Republike Kosova i Srbije”, kazao je Thaci.

Beqaj: Kosovo talac Rezolucije

S druge strane, kosovski analitičar Behlul Beqaj smatra da je Banova poseta istorijska samo kada se uzme u obzir da je prvi put jedan generalni sekretar UN-a posetio Kosovo, ali ne i zbog poruke koju je doneo.
Susret Ban Ki Muna i predsednice Atifete Jahjage
Susret Ban Ki Muna i predsednice Atifete Jahjage

“Objektivno gledano smatram da je Kosovo, hteli mi to da priznamo ili ne, talac Rezolucije, dok su UN taoci drugačije realnosti na Kosovu u odnosu na rezoluciju koju tobože sprovode. Mislim da ova poseta više unazađuje rešenje umesto da mu doprinosi. Unazađuje odnose Srba, Albanaca i međunarodne zajednice umesto da pospeši rešenje u pravcu izlaska iz ovakvog ćorsokaka”, kaže Beqaj.

Inače, nekoliko trenutaka pre dolaska Ban Ki Muna na Kosovo, aktivisti pokreta Samoopredeljenje su na ulazu zgrade UNMIK-a koja se nalazi na magistralnom putu Priština-Kosovo Polje napisali parolu UNFAIR. Policija je reagovala i većina aktivista je povređeno od suzavca.

Generalni sekretar UN je tokom posete Prištini istakao i da je EU preuzela vodeću ulogu u međunarodnim naporima u regionu, ali da će UN nastaviti da sarađuje sa međunarodnim partnerima u postizanju zajedničkih ciljeva.

Ban je kazao da će UNMIK nastaviti da igra važnu ulogu u skladu sa Rezolucijom 1244. te da će mu poseta Kosovu omogućiti uvid u situaciju, naročito po pitanju statusa zajednica, prava manjina i zaštite kulturnog nasleđa.

Generalni sekretar UN se sastao i sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom.

Ban Ki Mun na Kosovo dolazi iz Beograda, a prethodno je bio u Hrvatskoj i Sloveniji. Svoju turneju po zemljama zapadnog Balkana završava u Makedoniji.
XS
SM
MD
LG