Dostupni linkovi

Ban Ki-moon i Josipović: Hrvatska ima važnu ulogu u stabilizaciji regije


Ban Ki-Moon i Ivo Josipović
Ban Ki-Moon i Ivo Josipović
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, najavio je u subotu na Brijunima kako će u Siriju uputiti izaslanika koji će procijeniti stanje u toj zemlji u kojoj se posljednjih dana intenzivirao sukob vladinih snaga i pobunjenika, uz sve veći broj žrtava.

Glavni tajnik UN-a boravi na Brijunima kao gost hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u sklopu trodnevne posjete Hrvatskoj.

U razgovorima u 'četiri oka' u Bijeloj vili, najviše se razgovaralo o stanju u regiji i Siriji.
Produljuje mandata promatračkih snaga UN-a u Siriji za 30 dana vrlo je jasan signal zaraćenim stranama da daljnje ubijanje mora prestati kako bi otpočeo politički proces koji će dovesti do mira, istakao je Ban Ki-Moon.

U razgovoru s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Ban Ki-Moon je pohvalio preobrazbu koju je Hrvatska doživjela u toku 20 -godišnjeg članstva u UN-u. te istakao važnost hrvatskog doprinosa u mirovnim misijama i tijelima Ujedinjenih naroda.

„Hrvatska je prošla dojmljivu preobrazbu od zemlje koja je trebala pomoć UN-a prije 20 godina do zemlje koja danas aktivno sudjeluje u brojnim mirovnim misijima UN-a na svim kontinentima. Hrvatski međunarodni doprinos jača Hrvatsku, ali i regiju i cijeli svijet, stvoreno je snažno partnerstvo Hrvatske i UN-a na obostranu korist, a osobito je važna hrvatska uloga u postizanju mira i stabilnosti u regiji” poručio je prvi čovjek UN-a.

Hrvatski predsjendik Ivo Josipović je istakao kako će ta uloga postati još važnija nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju u srpnju 2013., jer će to biti dobar primjer za ostale zemlje.

„Naš je vitalni interes postizanje mira i stabilnosti u regiji”, naglasio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

“Iznimno mi je drago da je i glavni tajnik UN-a prepoznao hrvatsku mirotvornu politiku u regiji i njezinu važnost za sigurnost, ne samo u regiji, nego i šire. Ta politika će još dobiti na važnosti našim članstvom u Europskoj uniji jer će Hrvatska, kao uspješna priča, biti primjer drugima“, kazao je Josipović.

Glavni tajnik je izrazio zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj u povodu 20 obljetnice članstva u UN-u i čestitao joj skorašnje članstvo u Europskoj uniji.

Upitan kako komentira izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, kako će Kosovo ući u UN samo preko njega mrtvoga, Ban Ki Moon je kazao kako se njegov posjet Kosovu odvija u okviru šire misije posjeta balkanskim zemljama.

“Status Kosova reguliran je u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, a izjavu Jeremića imat ću prilike komentirati tijekom posjeta Srbiji, nakon što ću s njime razgovarati”, kazao je Ban Ki Moon.

Stajalište hrvatske prema Kosovu definirano je činjenicom da je Hrvatska priznala Kosovo, istakao je hrvatski predsjednik Josipović.

'Želimo dobre odnose sa svim zemljama u regiji i nastojimo takve odnose izgraditi i sa Srbijom. Izjava Vuka Jeremića, kao ministra vanjskih poslova Srbije, je očekivana, jer je takva politika Srbije prema Kosovu, ali ne odgovara i Jeremićevoj skoroj funkciji i čelnom mjestu u Općoj Skupštini Ujedinjenih naroda. Jeremić bi trebao odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće Skupštine UN-a od politike lokalne naravi i u tom kontekstu je Jeremićeva izjava možda neprimjerena“, kazao je Josipović.

Glavni tajnik UN-a razgovarao je u toku subote i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić

Predsjednik Republike Hrvatske i glavni tajnik UN-a prisustvovat će večeras u pulskoj Areni otvorenju 59. Pula film festivala,a predvidjeni su i njihovi govori.

Ban Ki-moon boravi u Hrvatskoj u sklopu turneje po regiji, povodom 20. godišnjice primanja zemalja jugoistočne Europe u UN.

U višednevnoj turneji po zemljama Jugoistočne Europe glavni tajnik UN- a posjetit će sve zemlje u regiji .Dosad je posjetio Sloveniju i Hrvatsku, a u nedjelju poslijepodne stiže u Crnu Goru
XS
SM
MD
LG