Dostupni linkovi

Govor Ban Ki Muna u Prištini


Drago mi je da sam na Kosovu.

Došao sam ovdje u sklopu veće posjete čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Moje putovanje po regionu je fokusirano na budućnost, na zajedničke izjave i prilike pred nama.

Region se razvija, kao i uloga Ujedinjenih naroda na Kosovu.

Došao sam da se sastanem sa UN Misijom na Kosovu –UNMIK- koju vodi moj Specijalni predstavnik, gospodin Farid Zarif, i sa UN Kosovo timom.

UNMIK nastavlja igrati veoma važnu ulogu u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti.

U suradnji sa Kosovo timom mnogo je postignuto u procesu izgradnje demokratskih institucija, jačanja pravne države, zaštite prava manjina, otvaranja dijaloga i promovisanja uspostavljanja novih odnosa među zajednicama.

Došao sam ovdje da se pobliže upoznam sa situacijom, posebno sa statusom odnosa među zajednicama, pravima manjina i sačuvanjem kulturnog nasljeđa.

Sastat ću se sa više lokalnih i međunarodnih zvaničnika, kao i sa osobljem Ujedinjenih naroda. Također me raduje posjeta Prizrenu i Dečanima.

Jedna od glavnih tema moje posjete jeste bitnost dijaloga i uzajamnog poštovanja unutar regiona. Svim liderima s kojima sam se sastao sam naglasio koliko je bitno praviti nove korake da bi se postigao bolji nivo razumjevanja.

Istu tu poruku donosim liderima Kosova, kao i narodu Kosova, koji je dosta propatio u konfliktima i koji vapi za mirnom, prosperitetnom budućnošću.

Posebno očekujem da će se učiniti značajni napori za normalizaciju odnosa sa Beogradom, kroz istu
ozbiljnu i iskrenu posvećenost dijalogu, a to je nešto što sam zatražio i od srbijanskog vodstva.

Također pozivam stranke da pojačaju svoje napore u rješavanju problema nestalih osoba. To je jedno od fundamentalnih ljudskih prava, ključ pomirenja i uzajamnog poštovanja.

I dalje sam zabrinut zbog situacije na sjeveru Kosova i jačanja tenzija u proteklih godinu dana.

Ključno je riješiti osjetljiva i složena pitanja vezana za sjever Kosova putem miroljubivog dijaloga.

Stavovi zajednica na koje su te tenzije uticale su najbitniji. Njihovi se glasovi moraju čuti. Njihove osnovne potrebe i prava moraju biti demokratski predstavljeni.

Također se radujem razgovoru sa našim međunarodnim partnerima, uključujući KFOR, EULEX i OSCE.

Evropska unija je preuzela vodstvo nad međunarodnim naporima u regionu. Ujedinjeni narodi će nastaviti surađivati sa svim međunarodnim partnerima da bismo ostvarili naše zajedničke ciljeve za narod Kosova i širi region.

Na kraju, pridružujem se narodu Kosova koji tuguje zbog iznenadnog gubitka Alija Podrimja, velikog pjesnika Kosova i umjetnika koji je bio poštovan u svijetu. Mislimo na vas i suosjećamo.

Još jednom želim da kažem da mi je drago što sam na Kosovu u ovako bitnom periodu. Radujem se produktivnom danu koji slijedi.

Hvala vam.
XS
SM
MD
LG