Dostupni linkovi

Priština o dolasku Ban Ki Muna: Od ključne do simbolične posete


Ban Ki Mun,
Ban Ki Mun,
Ban Ki Mun iz Beograda u utorak odlazi za Prištinu gde će se sastati sa visokim zvaničnicima. Kosovski zvaničnici smatraju da je njegova poseta od izuzetne važnosti, analitičari ističu da je ona više simbolična, dok se kosovski Srbi nadaju da će Ban tokom posete staviti do znanja da je Rezolucija SBUN 1244 još uvek važeća za Kosovo.

Očekuje se da će se Ban sastati sa predstavnicima kosovskih institucija, a posetiće i administraciju UNMIK-a, saopštila je portparolka ove administracije, Andrea Jang.

„Generalni sekretar će doputovati na Kosovo sutra a otići će odavde kasnije uveče. Prema njegovoj agendi, on će se sastati sa predstavnicima Kosova, ali ne mogu tačno da vam kažem sa kim. On će se takođe u UNMIK-u sastati sa osobljem i zvaničnicima“, kazala je Jang za RSE.

S druge strane, policija je, povodom njegove posete, izradila operativni plan na osnovu kojeg će biti angažovan značajan broj policajaca.

Inače, zvaničnici Vlade Kosova posetu Generalnog sekretara UN-a Kosovu smatraju jako važnom. Oni ističu da je „poseta Ban Ki Muna dobra vest za Kosovo i region, i da ona predstavlja njegovu posvećenost, kao i posvećenost UN-a, za političkim dešavanjima na Kosovu“.

Generalni sekretar UN-a prethodno je izjavio za beogradske medije da je zabrinut zbog odnosa Kosova i Srbije i da će od lidera u Prištini i Beogradu tražiti „potpunu saradnju“.

Poruke o miru i dijalogu

Prema rečima Ardiana Arifaja iz kosovskog Instituta za istraživanje i razvoj politika, KIRPED, poseta Ban Ki Muna je više simbolična nego što se od nje mogu očekivati neke novine.

"Poseta je veoma simbolična, bez velike političke težine pošto ni UN nema neku posebnu političku moć u regionu, pa ni na Kosovu, iako je kod nas misija UNMIK-a. U Savetu bezbednosti češto se izveštava o Kosovu i to je jedan forum tokom kojeg Kosovo želi biti dobro predstavljeno. Međutim, verujem da će njegove poruke biti o saradnji, miru i toleranciji, ali biće poruka i o dijalogu između Prištine i Beograda”, kaže Arifaj.

Ni Marko Jakšić, jedan od lidera Srba na severu Kosova, ne očekuje mnogo od posete generalnog sekretara UN, ali ističe da Srbi sa severa veruju da će Ban Ki Mun staviti do znanja da je Rezolucija 1244 i dalje važeća za Kosovo.

„Ono čemu se mi nadamo jeste da Ban Ki Mun potvrdi da mora da se poštuje Rezolucija 1244, a svi znamo da u okviru te rezolucije stoji da je Kosovo i Metohija deo države Srbije. Nadamo se da će u sklopu te rezolucije i tih stavova jednostavno Ban Ki Mun i da se ponaša, i da će sa druge strane da dozvoli da se nastavi prisustvo UNMIK-a ovde na prostoru Kosova i Metohije“, kazao je Jakšić.

Analitičar Arifaj dodaje da ono što je važno tokom posete generalnog sekretara UN-a jeste činjenica da će šef UN-a imati priliku da izbliza vidi situaciju na Kosovu.

„Ono što je važno je što će Ban Ki Mun moći sam da vidi kakvo je stanje na Kosovu, pošto je Savet bezbednosti još uvek samo jedan forum na kojem se izveštava svakih tri meseca. Kosovu je cilj da se učlani u UN, a jedan pozitivan izveštaj generalnog sekretara UN-a ispred Saveta Bezbednosti će sigurno pomoći Kosovu“, kaže Arifaj.
XS
SM
MD
LG