Dostupni linkovi

Ban Ki Mun na Cetinju: Budućnost Crne Gore obećavajuća


Ban Ki-moon u Crnoj Gori
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
Direktan link

Ban Ki-moon u Crnoj Gori

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun stigao je u nedjelju u prvu službenu posjetu Crnoj Gori u okviru turneje po zemljama Jugoistočne Evrope, gdje se sastao predsjednikom Filipom Vujanovićem i šefom diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem.

Generalni sekretar je na Cetinju obećao pomoć Crnoj Gori u pristupanju Evropskoj uniji i naveo da UN u procesu pridruživanja EU mogu pomoći u oblasti ljudskih prava, statusa izbjeglica i održivog razvoja.

Nakon susreta sa predsjednikom Vujanovićem, Ban Ki Mun je ocijenio da je budućnost Crne Gore "obećavajuća" i naglasio da je EU nedavnim početkom pristupnih pregovora "uvažila napredak Crne Gore od sticanja nezavisnosti 2006. godine". Ban Ki Mun je rekao da Crna Gora "u kontinuitetu pokazuje volju za dobre odnose sa susjedima".

Generalni sekretar UN je najavio da će podsticati Crnu Goru da izgrađuje demokratiju i sistem zasnovan na vladavini prava i najavio pomoć Vladi u programima pomoći ranjivim grupama stanovništva, siromašnima, licima sa invaliditetom i djeci bez roditeljskog staranja.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović rekao je novinarima da je Crna Gora pouzdan član i partner UN u ispunjavanju svih njenih ciljeva. Vujanović je rekao da je Ban Ki Munu poručio da je Crna Gora posvećena ispunjavanju milenijumskih ciljeva UN, koji se odnose na održivi razvoj i borbu protiv siromaštva. Crnogorski predsjednik je rekao da je zemlja spremna da i dalje bude prisutna u svim misijama pod pokroviteljstvom UN.

Generalni sekretar je apelovao i na međunarodnu zajednicu da se ujedini i izvrši piritsak na vlasti i opoziciju u Siriji kako bi se spriječili sukobi u ovoj zemlji.

"U Siriji je do sada ubijeno 17.000 ljudi. Ono što treba da uradimo jeste da ohrabrimo i pokrenemo cijeli sistem kako bismo došli do političkog rješenja i zaustavili dalja stradanja ljudi", istakao je Ban Ki Mun.

Generalni sekretar je prije sastanka sa predsjednikom Vujanovićem u pratnji šefa crnogorske diplomatije Kaluđerovića, obišao gradilište eko-zgrade UN u Podgorici.

"Kao generalni sekretar želim uputiti svoju iskrenu zahvalnost Vladi Crne Gore na veoma velikodušnoj podršci, političkoj i finansijskoj", izjavio je Ban Ki Mun.

Kaluđerović je dan uoči dolaska generalnog sekretara u Crnu Goru izjavio da je posjeta istorijska i veoma značajna za čitav region.

Generalni direktor za multilateralu pri Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković je za radio Antena M rekao da ne misli da je posjeta dio protokola, a njeni efekti će se svakako osjetiti.

"Mislim da bolje poznavanje zemalja koje imaju saradnju sa sistemom UN i bolje poznavanje prilika-može donijeti samo dobro. Posebno, s obzirom da će generalni sekretar obaviti razgovore sa najvišim državnim zvaničnicima i možda doći do nekih podataka koje ranije nije imao. Mislim da će svakako poboljšati sliku Crne Gore u Ujedinjenim nacijama, posebno sad u kontekstu našeg budućeg članstva u Savjetu za ljudska prava", ocijenio je Janković.

Ban ki Mun u Crnu Goru stiže iz Hrvatske, a prije toga bio je i u Sloveniji. Za ponedjeljak je planiran sastanak sa prvim čovjekom crnogorske Vlade Igorom Lukšićem, i predsjednikom skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem.

U crnogorskoj Vladi ističu da su prioriteti vanjske politike saradnja sa Ujedinjenim nacijama i multilateralizam.

"Saradnja sa Ujedinjenim nacijama i multilateralizam prioriteti su crnogorske vanjske politike. Crna Gora primjenjuje integrisani program saradnje sa Ujedinjenim nacijama. Naime, od aprila 2010. godine, Crna Gora se priključila grupi 8 pilot zemalja i oko 30 zemalja u svijetu koje su na dobrovoljnoj osnovi pristupile procesu reforme sistema UN ’’ đelujući kao jedan’’. Kroz novi mehanizam saradnje Crna Gora aktivno doprinosi ne samo efikasnijem odgovoru UN na nacionalne razvojne prioritete, veći jačanju i unapređenju đelotvornosti UN u zemljama članicama uopšte", navodi se u saopštenju.

Nakon posjete Crnoj Gori Ban Ki Mun u ponedjeljak putuje u Srbiju, Kosovo, BiH i Makedoniju.
XS
SM
MD
LG