Dostupni linkovi

Srbija traži prisustvo UN-a u dijalogu sa Prištinom


Ban Ki Mun u Beogradu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00
Direktan link

Ban Ki Mun u Beogradu

Glavna tema razgovora generalnog sekretara UN tokom njegove prve posete Srbiji bila je regionalna stabilnost i u tom kontekstu pitanje odnosa sa Kosovom, a Ban Ki Mun će se po završetku balkanske turneje vratiti u Njujork sa novim zahtevom Beograda - da u dijalogu sa Prištinom, uz evropskog posrednika, bude prisutan i predstavnik UN. To mu je tokom susreta najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Iako nije komentarisao ovaj zahtev, Ban Ki Mun je podvukao da su razgovor, pre svega dveju strana, te kompromis i obostrano razumevanje ključni za uspostavljanje stabilnosti i normalizaciju odnosa.

„Ovaj region očajnički treba pomirenje, a to uključuje priznanje pritužbi drugih i činjenje kompromisa. To je moja poruka za obe strane, to je važno za bolju komunikaciju običnih ljudi i normalizaciju njihovih odnosa. Kroz dijalog i kompromis obe strane će ostvariti zajednički evropski cilj. Srbija je otišla daleko u prevazilaženju teškoća sa svojim susedima i sada je važno da nastavi u ovom pozitivnom pravcu,“ rekao je generalni sekretar UN.

Predsedsenik Srbije je, uz zahtev da u budućem dijalogu učestvuje i predstavnik UN, Ban Ki Munu poručio i da bi ta organizacija trebalo da ima aktivniju ulogu u borbi za „očuvanje principa međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država - i sprovođenje i poštovanje Rezolucije 1244."

Nikolić je tokom susreta za nedavne incidente na Kosovu optužio vlasti u Prištini navodeći da je to „pokušaj da se srpska strana isprovocira pred nastavak dijaloga“.

Od sličnih poruka i ranijih stavova nakon sastanka sa Ban Ki Munom nije odstupio ni odlazeći šef diplomatije Vuk Jeremić, navodeći „da se nada da će u budućem dijalogu nova vlada Srbije slediti poziciju zacrtanu Ustavom koja podrazumeva borbu za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti“.
Vuk Jeremić i Ban Ki Mun u Beogradu, 23. jul 2012.
Vuk Jeremić i Ban Ki Mun u Beogradu, 23. jul 2012.

Iako obećava da će posle 20 godina kada je isključena iz UN, Srbija tokom njegovog predsedavanja Generalnoj skupštini UN, koje počinje od jeseni, opravdati poverenje sveta, Jeremić je izjavu da će Kosovo „samo preko njega mrtvog“ pristupiti toj organizaciji, tek neznatno ublažio.

„Srbija će predsedavati Generalnom skupštinom UN na fer način poštujući povelju UN, sve procedure i pravila. Kada je reč o pokušaju učlanjenja teritorija oko kojih postoji nesaglasnost kada je reč o njihovom suverenitetu, mislim da ta pravila nisu naročito povoljna za njih, što je slučaj i Kosova", naveo je Jeremić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom UN.

Biserko: Kosovo prvi izazov nove Vlade

Iako poručuje da je uveren da će Srbija dati puni doprinos radu UN tokom predsedavanja, Ban Ki Mun je Jeremića upozorio na prirodu posla koji ga očekuje.

"Vuk Jeremić će, kao i prethodni predsedavajući imati ogromnu odgovornost da se bavi globalnim pitanjima. On ima ogromnu odgovornost... kako da se izdigne iznad nacionalnih interesa i nađe zajedničko tlo i vizionarske odgovore za najteža globalna pitanja“, podvukao je visoki zvaničnik UN.

Sudeći po izjavama srpskih zvaničnika, čini se da Ban Ki Munovi pokušaji da ublaži njihove tvrde stavove, te osigura da će budući dijalog voditi kompromisima, u Beogradu nisu naišle na veliko razumevanje. Upravo toga pribojava se i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

„Nažalost, ovde je otvorena diskusija o tome gde sada stojimo sa Kosovom i kako se čini, nova vlast će ići na podelu, mada je to isključeno prošle godine, pogotovo nakon posete Angele Merkel. Dakle, ponovo se zakuvava čitava situacija oko kosovskog pitanja. To će svakako biti prvi izazov sa kojim će nova Vlada biti suočena i to odmah nakon što bude ustoličena“, kaže Biserko.

Uz susret sa predsednikom buduće Vlade Srbije Ivicom Dačićem, Ban Ki Mun se u Beogradu sastao i sa bivšim predsednikom Srbije, liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem, a tema razgovora takođe je bilo pitanje Kosova. Tadić je, kako je saopštila DS, aktuelizovao svoj plan od četiri tačke gorućih problema – severa Kosova, srpskih enklava, kulturne baštine i imovine.

U očekivanju nastavka dijaloga i rešavanja problema u odnosima, Ban Ki Mun balkansku turneju nastavlja posetom Kosovu, gde će se sastati sa predstavnicima kosovskih vlasti, UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija.
XS
SM
MD
LG