Dostupni linkovi

Načelnike nudi samo Srpska lista


Izbori, ilustrativna fotografija
Izbori, ilustrativna fotografija

U većinski srpskoj sredini na severu Kosova u trci za gradonačelnike četiri opština iz srpske zajednice prijavila se samo Srpska lista. Ostali srpski politički subjekti koji deluju na Kosovu odbili su da izađu na vanredne izbore 19. maja. Takvoj odluci doprinela su nikada rasvetljena ubistva koja su se desila njihovim kandidatima ili političarima.

Vanredni izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su nakon što su gradonačelnici tih opština, inače iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog takse od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije.

Centralna izborna komisija još uvek nije zvanično objavila ko su kandidati dok se kandidature ne potvrde, ali kosovski mediji prenose da su kandidati dosadašnji gradonačelnici – Goran Rakić za Severnu Mitrovicu, Vučina Janković za Zvečan, Srđan Vulović za Zubin Potok i Zoran Todić za Leposavić. Pored njih, svoje kandidate imaju i politički subjekti iz albanske zajednice, iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

Ksenija Božović iz građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda – Oliver Ivanović u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je na sednici svih članova ove inicijative doneta odluka da se ne učestvuje na izborima.

"Kao što znate, u prethodna dva izborna procesa doživeli smo mnogo neprijatnosti. Na kraju, imali smo i ubistvo Olivera Ivanovića, koji je bio kandidat za gradonačelnika. Uslovi za fer i demokratske izbore nisu stvoreni i zašto bi ponovo neko bio žrtva kad nema volje da se ništa drugo i promeni", kazala je ona.

Samostalna liberalna stranka kosovskog poslanika Slobodana Petrovića ne učestvuje na izborima na severu od ubistva njihovog opštinskog odbornika, Dimitrija Janićijevića u januaru 2014. godine, a koji je par meseci pre toga bio i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice. Njegovo ubistvo nikada nije rasvetljeno.

​U izjavi za RSE Petrović kaže da na severu ne postoje osnovi uslovi za održavanje fer i demokratskih izbora, te da nakon dva nerasvetljena ubistva koja su se desila na severu, ova partija nema kandidate za predstojeće izbore.

"Ono što je bilo potpuno očekivano je da se na ovim izborima ne učestvuje iz te činjenice. Na kraju krajeva, tokom proteklih izbora oni su sami glasali, sami su brojali, sami su radili šta su hteli. U ovom trenutku ne postoje elementarni uslovi za bilo kakvu kampanje za bilo koju drugu političku opciju osim ako nije Srpska lista", kazao je Petrović.

Iz Srpske liste RSE nije uspeo da dobije komentar na činjenicu da je samo ta lista u trci za gradonačelnike u četiri opštine ispred Srpske zajednice.

Srpski analitičar sa Kosova Ranđel Nojkić navodi da ljudi na Kosovu znaju da od kada postoji Srpska lista i Srpska napredna stranka ukoliko se bilo ko suprotstavi može da ima velike posledice, kao što je bio slučaj sa ubistvom lidera SDP-a Olivera Ivanovića, u januaru 2018. ispred partijske kancelarije u Severnoj Mitrovici.

"To je bila veoma jasna poruka za Srbe i Srbi su shvatili tu poruku vrlo jasno i zbog toga ne žele da remete kakvo takvo jedinstvo o kojem govori SNS i Srpska lista i pokušavaju da izbegnu sve moguće neželjene postupke. Srbi su potpuno svesni da ovde treba još dugo vremena da prođe da bi se ta demokratija vratila na način na koji je bila nekada. Setimo se ranije su na izborima bili po nekoliko srpskih lista, pa smo se čudili što toliko srpskih lista. Ovog puta nema osim Srpske liste ni jedna druga, i to jasno govori da je ranije demokratija i te kako bila prisutna kao i sloboda izražavanja. Sada je sve to izumrelo", kaže Nojkić.

Inače, nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači raspisao izbore, Srpska lista se o učešću konsultovala sa zvaničnim Beogradom. I pored toga što je razlog njihove ostavke i dalje prisutan, odnosno taksa od 100 odsto, ova lista je odlučila da izađe na izbore, a nakon izbora, kako su rekli i vrha države Srbije, moguće su ponovne ostavke. Sve to kako se mesto gradonačelnika ne bi ustupilo nekome iz albanske zajednice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG