Dostupni linkovi

Ostavke čelnika opština, protesti na severu Kosova


Protesti u Severnoj Mitrovici 27. novembra
Protesti u Severnoj Mitrovici 27. novembra

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je na vanrednoj sednici Skupštine opštine Severne Mitrovice u utorak, 27. novembra, da je podneo ostavku na mesto gradonačelnika opštine Severna Mitrovica zbog, kako se navodi, „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

I ostali gradonačelnici opština sa srpskom većinom na severu Kosova, odnosno gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, podneli su ostavke, kazao je predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić. Vlada Kosova za sada nije komentarisala ostavke, ali se oglasio predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, istovremeno i predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova.

Rekao je da je ostavka četiri gradonačelnika brza i štetna odluka za građane tih opština, kao i za odnose između zajednica. Pozvao je građane na severu na uzdržanost, na mirnu i uravnoteženu reakciju naspram novostvorene situacije poslednjih dana.

„Republika Kosovo zalaže se za poštovanje prava i interesa svakog svog državljanina, prema tome problemi treba da se rešavaju trezveno, političkim putem i preko dijaloga“, poručio je Veselji putem Fejsbuka.

Nakon ostavki je organizovan protest lokalnog stanovništva zbog carine koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije.

Predsednik Srpske liste Rakić je kazao da ostavku podnosi zbog uvođenja "anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 posto kojom se blokira normalno snabdevanje i distribucija robe iz Srbije na Kosovu", zbog, kako je rekao, kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, neosnovanih hapšenja građana i zbog „pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića“, te i zbog kršenja CEFTA-e i ostalih sporazuma.

„Ova deklaracija ni na koji način ne predstavlja niti dozvoljava da se tumači kao izraz moje nespremnosti da se borim za prava svog naroda ali zbog svega navedenog i pet godina iskustva koje sam ovde predočio i moja je dužnost da u ovim okolnostima stanem uz svoj narod koji se mirno i demokratski bori za goli opstanak“, kazao je Rakić.

Pored njega, a iz istih razloga, i odbornici ispred srpske zajednice u Skupštini opštine Severne Mitrovice potpisali su deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa institucijama u Prištini.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Dejan Gurešić izjavio je da nakon ostavke svih gradonačelnika na severu, prištinska administracija više ne postoji u tom delu zemlje.

„Organi albanske, prištinske administracije na severu Kosova i Metohije, od danas više ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom, albanskom sistemu na severu KiM obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine“, rekao je.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je kosovske vlasti da ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, saopštio je Stejt department.

Nakon sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u ponedeljak u Vašingtonu, Pompeo je pozvao Kosovo da sarađuje sa Srbijom kako bi se izbegle provokacije i smirile tenzije.

Kosovska policija uhapsila je u petak četiri osobe u Severnoj Mitrovici koje se dovode u vezu sa ubistvom srpskog političara na severu Kosova Olivera Ivanovića. Četvorici uhapšenih je određen pritvor od 30 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da hapšenja u Severnoj Mitrovici nemaju nikave veze sa ubistvom Ivanovića već, kako je naveo, sa uterivanjem straha srpskom narodu na Kosovu.

Hapšenja su se dogodila nekoliko dana nakon što je Priština odlučila da povisi takse na uvoz robe iz Srbije i BiH sa 10 na 100 odsto. Ta odluka, koju su osudile i vlasti obe zemlje ali i EU, je usledila posle neizglasavanja prijema Kosova u Interpol.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG