Dostupni linkovi

Tači raspisao vanredne izbore za opštine na severu


Hašim Tači
Hašim Tači

Predsednik Kosova Hasim Tači raspisao je vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova gde živi većnsko srpsko stanovništvo. Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana održaće se 19. maja.

Iz ureda predsedništva saopšteno je da je ta odluka doneta u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, uzimajući u obzir dopis Ministarstva za administraciju lokalne samouprave I nakon konsultacija sa političkim partikama i Centralnom izbornom komisiju.

Gradonačelnici četiri opština koji dolaze iz Srpske liste podneli su ostavke 27. novembra, zbog, kako se naveli, „kontinuirane institucionalne represije“ kosovskih institucija, odnosno zbog uvođenja takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon raspisivanja vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opština na severu, pozvao je političke partije da iskoriste svoje ustavno pravo za predstavljanje interesa građana, tako što će učestvovati na ovim izborima.

“Pozivam i građane ovih opština da izađu na izbore i glasaju za najbolje candidate, koji će raditi u korist građana tih opština”, kazao je Haradinaj.

On je pozvao na slobodne i demokratske izbore, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, i visokim demokratskim medjunarodnim standardima.

Povodom raspisivanja vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova za 19. maj, zasedala je Centralna izborna komisija i tim povodom odredila vremenske rokove u susret izborima.

Rok za prijavu političkih partija trajaće od 9-18. aprila, saopštila je predsednica komisije Valjdete Daka. Ona je dodala da će predizborna kampanja trajati pet dana, od 13. do 17. maja. Birači van Kosova moći će da apliciraju za glasanje od 25-30. aprila.

XS
SM
MD
LG