Dostupni linkovi

Palmer za VOA: Sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje tarife


"Mi želimo rešenje koje je smišljeno lokalno, rešenje koje je dugoročno, koje može da se 'proda' obema stranama. Rešenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica. Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode".
"Mi želimo rešenje koje je smišljeno lokalno, rešenje koje je dugoročno, koje može da se 'proda' obema stranama. Rešenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica. Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode".

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za Glas Amerike (VOA) da sledeća kosovska vlada mora da bude spremna da suspenduje tarife, koje su - kako je naveo - "prepreka za nastavak dijaloga" između Beograda i Prištine.

Palmer je dodao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, a da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, i okrenuti se postizanju sporazuma.

"Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade", rekao je Palmer u ekskluzivnom razgovoru, posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

"Mi ćemo jasno staviti do znanja da su naša očekivanja da sledeća Vlada Kosova bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga, vlada koja je spremna da sastavi pregovarački tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovaračkim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa. Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom".

Palmer ističe da bi SAD volele da sledeća vlada Kosova prepozna da je sporazum sa Srbijom njen prioritet i da je suspenzija tarifa deo toga. On takođe naglašava da su SAD posvećene postizanju rešenja, koje će na kraju dovesti do integracije Srbije i Kosova u evropsku zajednicu.

"Mi ostajemo posvećeni tome. To je važno za SAD i spremni smo da sarađujemo sa Beogradom, Prištinom, vlastima u Srbiji i na Kosovu, u ostvarenju tog cilja. Mi to ne možemo sami, dve strane moraju da prevode te napore. Mi želimo rešenje koje je smišljeno lokalno, rešenje koje je dugoročno, koje može da se 'proda' obema stranama. Rešenje iza kojeg mogu da stanu i SAD i međunarodna zajednica. Mi smo njihovi partneri u ovom procesu, ali oni su ti koji moraju da ga vode", smatra Palmer.

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan osvrnuo se i na intenziviranje saradnje između Srbije i kineskog telekomunikacionog giaganta "Huaveja", kojem su američke vlasti otežale uslove poslovanja u SAD zbog moguće opasnosti po nacionalnu bezbednost.

"Ono što tražimo jeste da se razmotri ukupan uticaj onoga u šta se neka država upušta. Svakako da nešto kao što je telekomunikaciona infrastruktura predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, koliko god da je pitanje finansijske investicije vlade o kojoj se radi. A da li zaista žele da posluju sa kompanijom koja je demonstrirala da nije bezbedna. Mi ohrabrujemo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana da se osiguraju da im prioritet, pored privlačnosti finansijske ponude bude bezbednost njihove mreže".

Državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Palmera za svog specijalnog izaslanika za Balkan krajem prošlog meseca, a on sam smatra da je to nešto što jasno pokazuje posvećenost SAD tom regionu.

"Ja na svoju ulogu gledam tako da sam u poziciji da pomognem državama Zapadnog Balkana da ispune svoje evropske i evroatlantske aspiracije. Nadamo se da će to početi sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje treba da dobiju priliku da otvore pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Onda bismo voleli da vidimo da se Srbija i Kosovo vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a naravno, želimo da vidimo da Bosna i Hercegovina nastavi proces reformi i krene dalje na svom putu ka evroatlantskim integracijama".

U svetlu imenovanja novog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’Brajena, umesto smenjenog Džona Boltona, Palmer kaže da su Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost oduvek imali blisku saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, da razumeju stvari na isti način i zajednički oblikuju i sprovode politiku. Isto očekuje i u eri novog savetnika za nacionalnu bezbednost.

"Kada govorim u ime vlade SAD, ja ne govorim samo u ime Stejt departmenta. Kao specijalni predstavnik je ću predstavljati poziciju SAD. To obuhvata i Savet za nacionalnu bezbednost, i kancelariju sekretara za odbranu. Mi svi zajedno govorimo jedinstvenim glasom u ime američke vlade i o jedinstvenoj politici. Stoga, kada odem na Kosovo, i sastanem se kosovskim zvaničnicima, i govorim u ime SAD, to se podrazumeva da cela američka vlada stoji iza svega što ja kažem".

A kada je reč o Zapadnom Balkanu, Palmer zaključuje da je dnevni red dugačak, da predstoji mnogo posla, ali da je posvećen bliskoj saradnji i da želi da pomogne zemljama regiona da idu napred.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG