Dostupni linkovi

Palmer: SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse


'Težak, ali otvoren razgovor' Vučića i Palmera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

'Težak, ali otvoren razgovor' Vučića i Palmera

SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, izjavio je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obe strane vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer govoreći o taksama od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, koje je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine.

Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, zakazanpg za 1. i 2. jul, koji bi trebalo da bude održan u organizaciji Nemačke i Francuske, Palmer je rekao da Vašington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rešavanju kosovskog problema.

“Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i verujem da će taj sastanak obe strane voditi ka tome”, rekao je Palmer.

Vučić: Sastanak u Parizu pod znakom pitanja

Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Metjuom Palmerom.

“Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka”, rekao je Vučić.

Pozicije Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su različite – SAD su priznale nezavisnost Kosova, ali saglasni smo da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do rešenja, rekao je Vučić nakon sastanka sa Palmerom.

On je istakao da je sa američkim zvaničnikom pre svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

“Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite”, kazao je Vučić, dodavši da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laku, ali su otvoreni.

Palmer i Vučić različito o NATO intervenciji 1999. godine

Na novinarsko pitanje da sa distance od 20 godina prokomentarišu intervenciju koju je Severnoatlantska alijansa pokrenula na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, dvojica zvaničnika izneli su suprotstavljene poglede.

Palmer je istakao da Sjedinjene Države shvataju koliko je ovo pitanje osetljivo i danas u Srbiji.

“Žao nam je izgubljenih života, ali NATO je takvu odluku doneo sa razlozima koje je apsolutno moguće objasniti. Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane u toj operaciji”, rekao je Palmer, te dodao da je važno da se svi okrenu budućnosti.

Bombardovanje, pogledom onih koji su tada bili deca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:37 0:00

Vučić je, pak, rekao da je neodbranjiva pozicija NATO-a pre 20 godina kada je doneo odluku za intervenciju u Srbiji.

“To je uništilo mnogo života, našu putnu, železničku i političku infrastrukturu. Za to nije bilo opravdanja. Bez obzira što ni srpski narod nije uvek bio cvećka, to nismo zaslužili”, rekao je Vučić.

On se složio sa Palmerom da srpsko društvo mora da se koncentriše na budućnost.

“Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost a da sa Amerikom gradi loše odnose, neka nađe drugog predsednika i drugu vladu. Ja ću da učinim sve da gradimo bolje odnose i drugačiju budućnost. Moramo da umemo da poštujemo sebe i svoju prošlost, ali da više od svega mislimo na budućnost naše dece”, rekao je Vučić.

On je zamolio Palmera da prenese poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

Sastanak dve delegacije, koju su predvodili Palmer i Vučić, završen je nakon više od sat vremena u Predsedništvu Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, kao i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.

Palmer je nedavno u intervjuu za Glas Amerike rekao da bi SAD želele da se dijalog Beograda i Prištine hitno nastavi, a da postignuti dogovor može u potpunosti da se primeni i da se "proda" javnosti obe zemlje.

"Mi bismo podržali ukidanje tarifa ako je to potrebno za povratak dijalogu, ali verujemo da je važno da obe strane samostalno upravljaju izazovima i nađu način da se vrate pregovorima", rekao je on.

Palmer je bio u Beogradu u oktobru prošle godine kada je pozvao Srbiju i Kosovo da uvide i iskoriste „istorijsku priliku“ za dogovor.

On je tada naveo da se Vašington ne zalaže ni za jedno konkretno rešenje za Kosovo, već da ohrabruje dve strane da ga same pronađu.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije, ukazao je na dugogodišnju podršku SAD transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, dok mu je Aleksandar Vučić preneo neslaganje sa takvom politikom.

Susret sa Brnabić

Posle Vučića, Palmer se susreo i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kako je iz njenog kabineta saopšteno Palmer je tokom sastanka rekao da SAD ostaju pri stavu da Priština mora da povuče takse i da su primena Brselskog sporazuma i nastavak dijaloga jedini način da se pronađe konstruktivno rešenje.

"Prevashodni interes SAD je da se očuva mir, stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana", rekao je Palmer, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Brnabić rekla da ponašanje Prištine nanosi veliku štetu čitavom regionu, a da su žrtve takve politike i građani koji žive na Kosovu.

Takođe, navedeno je da je Palmer izneo da SAD teže nastavku "pozitivne dinamike bilateralnih odnosa sa Srbijom i povećanju američkih investicija na srpskom tržištu".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG