Dostupni linkovi

Palmer: Rusi žele nestabilan Balkan, moguć dogovor Beograda i Prištine


Metju Palmer
Metju Palmer

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer je, govoreći o prisustvu Rusije na Zapadnom Balkanu, konstatovao, između ostalog, da je različit pristup Zapada i Rusije prema balkanskim državama.

"Rusi su svakako prisutni na Zapadnom Balkanu. Mi (SAD) vidimo Zapadni Balkan kao člana porodice zapadnih nacija, integrisanih sa evropskim u evroatlantskim institucijama, kao zemlje koje sarađuju na osnovu normi, pravila i kooperativnih pristupa za upravljanje zajedničkim izazovima. Rusi su pokazali da žele region zasnovan na neredima, nepovjerenju i frakcijama. Mislim da smo to najjasnije vidjeli u vašoj zemlji (Crnoj Gori) kada su Rusi podržali 'državni udar' 2016. godine, koji je bio nečuven potez kako bi se Crna Gora spriječila da ide dalje ka NATO savezu, na putu ka Zapadu", rekao je Palmer u intervjuu za Televiziju Crne Gore.

Na pitanje - smatra li da će se to opet dogoditi, Palmer je rekao da nema nikakvu informaciju koja bi ga mogla navesti da pomisli da se tako nešto može nazrijeti na horizontu.

"Svakako ne vjerujem da su Rusi završili sa nastojanjima da prave probleme u Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu. To vidimo u čitavom regionu", istakao je Palmer.

Odgovarajući na pitanje - da li vjeruje da se može postići konačni sporazum između Beograda i Prištine, ili ako ne, šta je alternativni scenario, Palmer je rekao da apsolutno vjeruje da se sporazum može postići.

"Jedan od naših (SAD) primarnih ciljeva je da podržimo formiranje Vlade na Kosovu koja je posvećena dijalogu, koji znači suspendovanje tarifa, vraćanje za pregovarački sto i dalje pregovore, koji bi trebalo da imaju ozbiljnost i sveobuhvatni Sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Idealno bi bilo da to bude na osnovu uzajamnog priznanja. Jednom kada se dvije strane vrate za pregovarački sto, bićemo tamo kao partneri u potrazi za sporazumom koji je lokalno prihvatljiv, koji će biti trajan i fer, te koji može pomoći i Srbiji i Kosovu da krenu dalje ka svojim evropskim putevima", rekao je Palmer.

"Za čitav region je važno da se pitanje Srbije i Kosova riješi", rekao je Palmer, dodajući da "ne vjeruje da bi neuspjeh u rješavanju razmirica između Beograda i Prištine mogao da zadrži ostale aspirante na putu ka Evropskoj uniji".

Komentarišući činjenicu da u Bosni i Hercegovini nije formirana Vlada ni deset mjeseci nakon izbora, američki izaslanik je rekao da vjeruje da se sporazum može brzo postići u Sarajevu.

"Predsjednici Komšić i Džaferović (Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi Predsjedništva BiH) su jasni u svojim izjavama da žele da BiH krene naprijed dostavljanjem Godišnjeg nacionalnog programa NATO-u. Očigledno je da se mora napraviti sporazum o formiranju Vlade. Nadamo se da su lideri BiH, članovi Predsjedništva u poziciji da pregovaraju o kompromisima kako bi pronašli put koji bi omogućio svima da izađu kao pobjednici", riječi su Palmera.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG