Dostupni linkovi

Palmer: Fokus SAD-a ponovo na Zapadnom Balkanu


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalni izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalni izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalni izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, saopštio je tokom razgovora sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem da, njegovim imenovanjem Sjedinjene Američke Države poručuju da su ponovo fokusirane na region Zapadnog Balkana.

Govoreći o Crnoj Gori, američki izaslanik je ocijenio da je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu te da “nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju Palmer posjećuje nakon preuzimanja dužnosti”, saopšteno je iz kabineta premijera Duška Markovića nakon zvaničnog sastanka sa Palmerom.

Čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti premijer Marković je pozdravio odluku o imenovanju uz ocjenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona. Uz to predsjednik Vlade Crne Gore je izrazio zadovoljstvo što je Palmer izabran na dužnost specijalnog izaslanika “kao odličan poznavalac Balkana”.

Govoreći o Crnoj Gori premijer Marković je istakao “uspješnost Vladine ekonomske politike koja daje odlične razvojne rezultate”. “U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija”, rekao je premijer. U saopštenju iz kabineta predsjendika Vlade se kaže da je “proces evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana u interesu regiona i Evrope u cjelini”.

Na interesovanje američkog diplomate predsjednik Marković je rekao da je Vlada posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer je razgovarao i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, iz čijeg se kabineta očekuje saopštenje.

XS
SM
MD
LG