Dostupni linkovi

Skot: Uticaćemo na novu Vladu Kosova da ukine takse i nastavi dijalog


Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot
Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot

Američki ambasador Kajl Skot izjavio je da su SAD vrlo jasno poručile da će uticati na novu Vladu Kosova da se vrati za pregovarački sto i da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

U izjavi novinarima u Pranjanima u opštini Gornji Milanovac, gde je prisustvovao obeležavanju 75. godišnjice od početka operacije spašavanja savezičkih pilota u Drugom svetskom ratu, Skot je rekao da opstajanje taksi na robu iz Srbije i BiH “nikako ne pomaže da se nastavi u pravcu pomirenja”.

Američki ambasador je rekao da je operacija spašavanja savezničkih pilota jedan od najsvetlijih primera hrabrosti u Drugom svetskom ratu jer su “srpski seljaci svojom humanošću i saosećanjem pokazali heroizam bez premca, preuzimajući rizik na sebe i svoje porodice da bi pomogli saveznicima”.

"SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda i Srba iz Pranjana. A uveren sam da to mogu reći i u ime ovde prisutnih saveznika iz Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Poljske. Neka nam sećanje na to junaštvo posluži kao blistavi primer za budućnost", rekao je on.

Vučić: Neću Ameriku za neprijatelja

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, zbog žrtava koje je podnela u borbi protiv fašizma, “nikada neće dozvoliti reviziju istorije po kojoj će srpski narod naknadno biti proglašavan za sluge fašističkih agresora”.

Na obeležavanju godišnjice u Pranjanima, Vučić je rekao da “u svetu postoji samo četiri naroda koji su, proporcionalno broju stanovnika, platili veću cenu slobode u tom sukobu i da će Srbi zbog toga ponosno nositi svoje ime”.

Obraćajući se odlazećem ambasadoru SAD, Vučić je rekao da njihovi razgovori “nisu uvek bili laki i prijatni, pre svega po pitanju Kosova, ali da su uvek bili otvoreni i zahvalio mu na svemu što je učinio na popravljanju odnosa dve zemlje”.

Vučić je rekao da Srbija prvi put sada ima u američkoj Vladi partnera koji želi da je sasluša po najtežim pitanjima, čak i ako se po tim pitanjima nikada ne postigne dogovor.

"Ja neću da budem predsednik zemlje koja će imati Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi i propadanja, hoćemo posao, puteve i da živimo bolje", rekao je on.

XS
SM
MD
LG