Dostupni linkovi

Iz Srbije na testiranje u Mađarsku


PCR testiranje na lični zahtev u Zavodu za javno zdravlje Beograd košta oko 50 evra, a kako se navodi na sajtu te institucije svi termini su popunjeni do 20. avgusta, a novo zakazivanje je moguće pokušati 18. avgusta (ilustrativna fotografija)
PCR testiranje na lični zahtev u Zavodu za javno zdravlje Beograd košta oko 50 evra, a kako se navodi na sajtu te institucije svi termini su popunjeni do 20. avgusta, a novo zakazivanje je moguće pokušati 18. avgusta (ilustrativna fotografija)

Zbog komplikovane procedure za testiranje na korona virus, građani Srbije odlučuju se i na putovanje u susednu Mađarsku i testiranje u pograničnim privatnim klinikama.

U Segedinu u južnoj Mađarskoj, udaljenom oko 220 kilometara od Beograda, posluju najmanje dve privatne klinike koje građanima Srbije nude PCR testiranje i testiranje na antitela.

Testiranje se u ovim klinikama obavlja i po hitnom postupku, preko reda, u roku od 24 časa, uprkos znatno višem cenovniku usluga u odnosu na cene u Srbiji.

Velika navala

"Velika je navala iz Srbije zbog testiranja u Mađarskoj", objasnila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorka klinike "Doctor Hair Clinic" iz Segedina, Ema Šomođi.

U Srbiji nije moguće uraditi PCR testiranje u privatnim klinikama, a u državnim akreditovanim institucijama procedura zahteva čekanje u redovima, a potom i višednevno čekanje na rezultate. U pojedinim gradovima, poput Šapca, Novog Sada i Užica, se dešavalo i da nema dovoljno testova. Gradonačelnik Šapca je i zvanično 1. jula tražio od državnih vlasti da se tom gradu daju testovi.

Prema rečima Eme Šomođi, telefon njene klinike u Segedinu svakog dana prima pozive iz Srbije.

"Imamo kolege koji govore srpski jezik, jer nam je to i do sada bilo potrebno zbog pacijenata", istakla je Šomođi.

Najčešće zbog posla

Šomođi navodi da najveće interesovanje nije iz turističkih razloga, nego zbog posla.

"Svi oni koji treba da se vrate u zapadne zemlje zbog posla, mladi sportisti ili studenti koji treba da dođu za Mađarsku ili u neku drugu zemlju, a tu su još i pacijenti koji iz raznih medicinskih razloga moraju u ograničenom roku da dobiju nalaze, i ne mogu na to da čekaju", objašnjava dr Šomođi.

Ona dodaje i da se klinici obraćaju građani Srbije koji žele da dobiju termin i rezultat u roku od 48 ili 72 sata.

Šomođi dodaje da je partner klinike najveća privatna akreditovana laboratorija u Mađarskoj "Synlab Hungary".

"Po strogim mađarskim i evropskim pravilima, ukoliko se nakon testiranja utvrdi da su pojedini pacijenti pozitivni na korona virus, laboratorija to direktno javlja mađarskoj Inspekciji za zdravstvo, a to je dužna da obavi i naša klinika", kaže doktorka.

Slobodno kretanje u krugu od 30 kilometara

Na osnovu novih mađarskih propisa koji su doneti krajem jula, Mađarska je Srbiju uvrstila u žutu zonu rizičnih zemalja, što znači da stranci i državljani Mađarske koji dolaze iz država sa tog spiska, moraju 14 dana u karantin.

Za tranzit kroz Mađarsku potrebno je koristiti koridor - autoputeve i označene benzinske pumpe. Potrebno je koristiti isključivo granične prelaze Horgoš/Reske i Tompu, kao i Hegyeshalom/Nickelsdorf.

Svi građani Srbije mogu da dođu u Mađarsku i da se kreću u krugu od 30 km od granice, i dužni su da napuste ovu državu u roku od 24 sata.

Prema rečima dr Šomođi, s obzirom da je Segedin, gde se nalazi njena klinika, udaljen svega 18 kilometara od granice, srpski državljani mogu bez problema da se testiraju u Mađarskoj, ukoliko na granici prilikom merenja temperature ne postoji sumnja da su zaraženi korona virusom.

"Potvrdu dajemo samo grupama, na primer, turističke grupe koje zbog putovanja dolaze zajedno na testiranje, ili radnicima firmi koji takođe u većem broju dolaze na testiranje. Nema razlike u tome da li je reč o građanima koji imaju srpski ili mađarski pasoš. To važi i za mađarske državljane koji se vraćaju kući iz Srbije", objašnjava Šomođi.

Pacijenti u roku od 48 sati dobijaju nalaze putem mejla. Nalaz se izdaje na dva jezika - mađarskom, srpskom, engleskom ili nemačkom, a pacijenti dobijaju i originalan nalaz od laboratorije u pdf formatu što je prihvatljivo na svakom graničnom prelazu.

Cena PCR testiranja je 130 evra po osobi, a ukoliko je neophodno hitno testiranje, potrebno je doplatiti još 50 evra. Analiza na antitela korona virusa je 70 evra, dok je brzi serološki test 60 evra.

Jedna Subotičanka, koja je pričala sa novinarkom RSE pod uslovima anonimnosti zbog male sredine u kojoj živi, objasnila je da je odlučila da ode u Segedin da se testira jer to nije bilo moguće uraditi u lokalnom Zavodu za javno zdravlje.

"Rezultat je gotov za 24 sata", objasnila je ona. Kako je rekla, cena je oko 80 evra.

Prema njenim rečima, Segedin je bio izbor za nju i zbog blizine u odnosu na veće gradove Srbije – Beograda ili Novog Sada.

Čekajući testiranje i rezultate na korona virus
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Termini u Beogradu popunjeni

PCR testiranje na lični zahtev u Zavodu za javno zdravlje Beograd košta oko 50 evra, a kako se navodi na sajtu te institucije svi termini su popunjeni do 20. avgusta, a novo zakazivanje je moguće pokušati 18. avgusta.

Kako se objašnjava, ovo testiranje je uglavnom namenjeno putnicima u međunarodnom saobraćaju.

U Zavodu je moguće uraditi i serološko testiranje, koje košta oko 10 evra, a ovakvu vrstu testiranja je moguće uraditi i u privatnim laboratorijama po nešto višim cenama. Naprimer, prema cenovniku jedne od privatnih klinika u Beogradu - serološki test staje 2.000 dinara, odnosno oko 17 evra.

Nakon što su privatne laboratorije iskazale spremnost da rade i PCR testiranje, iz Kriznog štaba Vlade Srbije je rečeno da privatnici moraju da ispune kriterijume, te da će jedino tada moći da rade i PCR testiranje.

U Srbiji je, zaključno sa 5. avgustom, registrovano ukupno 27.033 COVID-19 pozitivnih slučajeva. Od početka pandemije je umrlo 614 ljudi, a ukupno je testirano 713.104 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG