Dostupni linkovi

'Gluhi telefoni' u BiH: Niko nije podnio zahtjev za akreditovanje PCR testova


Metoda molekularnih bioloških testova (PCR) testiranja sa 98 do 99 posto tačnosti pokazuje aktivno prisustvo nekog virusa, pa i SARS-CoV-2
Metoda molekularnih bioloških testova (PCR) testiranja sa 98 do 99 posto tačnosti pokazuje aktivno prisustvo nekog virusa, pa i SARS-CoV-2

Laboratorije i te kako dobro rade svoj posao sa znanstvene i stručne strane, a to što nam se PCR testovi ne priznaju ni u Njemačkoj ni u Sloveniji pitajte naše političare i pitajte ljude koji bi trebalo da takvo nešto ispromoviraju, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije iz Sarajeva Damir Marjanović.

Zbog lošije epidemiološke situacije mjere u nekim zemljama Evropske unije (EU) pooštrene su od nedavno za građane Bosne i Hercegovine. Njemačka, kao i Slovenija, ne priznaju PCR testove iz Bosne i Hercegovine (BiH).

Metoda molekularnih bioloških testova (PCR) testiranja sa 98 do 99 posto tačnosti pokazuje aktivno prisustvo nekog virusa, pa i SARS-CoV-2. Stručnjaci je nazivaju i "zlatnom metodom", dok serološki testovi pokazuju odgovor organizma na već preboljeno virusno oboljenje.

Marjanović navodi kako je BiH više puta dokazala da genetičke testove radi mnogo bolje od mnogih zemalja Evropske unije.

"Neka se prisjete neke zemlje Evropske unije, prije desetak godina, kada nisu bile u mogućnosti da testiraju neke stare uzorke kostiju iz Drugog svjetskog rata da su im Bosanci i Hercegovci tako nešto uradili", veli Marjanović.

Marjanović navodi kako je BiH više puta dokazala da genetičke testove radi mnogo bolje od mnogih zemalja EU
Marjanović navodi kako je BiH više puta dokazala da genetičke testove radi mnogo bolje od mnogih zemalja EU

ISO certifikati

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Muhamed Smajlović navodi kako Institut tog fakulteta posjeduje deset laboratorija koje su od 2012. godine akreditovane prema zahtjevnom standardu ISO 17025 koji traži Institut "Robert Koch" iz Savezne Republike Njemačke.

On kaže kako su u srijedu (24. juna) uputili dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH da o tome obavijesti Ambasadu Njemačke u BiH, te da mu nije jasno zašto nije reagovao Institut za akreditovanje BiH, koji je bilo dužan to da uradi.

"Ne znam u čemu je problem, možda je problem manjka komunikacije, neinformiranosti... Žalosno je da Veterinarski fakultet kao fakultet komunicira sa Ministarstvom vanjskih poslova. Mi izgleda nemamo sistema, nema hijerarhije. Onda nek vas ne čudi što nas nema nigdje na listama", kaže Smajlović.

I Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta, posjeduje ISO certifikat 17025 koji se odnosi na sistem upravljanja kvalitetom, kaže v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

"Mi ne vidimo razlog zašto se ne bi priznavao rezultat koji je urađen u mikro-biološkoj laboratoriji Instituta za javno zdravstvo RS, gdje se radi na svjetski priznatim uređajima, svjetski priznatim testovima i svjetski priznatim metodama a u Institutu rade svjetski priznati stručnjaci iz oblasti mikrobiologije” – rekao je Zeljković na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Banjaluci. Dodaje i da je jako bitno da se zna koji su to kriteriji koje je neko odredio.

On navodi da se svi rezultati tog Instituta dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kako to rade i iz entiteta Federacije BiH, uz napomenu da je "BiH sastavljena od dva entiteta i da postoje dva instituta, odnosno zavoda, koji se bave javnim zdravstvom.”

Nema zahtjeva, nema ni akreditacije

Upravo nedostatak komunikacije i uređenog sistema u BiH je problem, pokazaće se u odgovoru koji je Radio Slobodna Evropa dobio od direktora Instituta za akreditovanje BiH - BATA Željka Medaka. On kaže da niko u BiH nije akreditovan za PCR testove na Covid-19 jer ni od koga nisu ni dobili zahtjev za tu metodu akreditovanja.

  • Infografika o tome kako su putvanja izgledala do pred kraj maja:

"Mi nismo mogli obavijestiti Njemačku ambasadu niti bilo koga drugog jer niko nije akreditovan za PCR testove vezano za COVID-19. To što je Institut na Veterinarskom fakultetu akreditiran za neke PCR testove, to nema veze s ovim. Mi nikad nismo dobili zahtjev da akreditiramo nekoga za PCR testove za COVID-19”, govori Medak.

Ako Institut "Robert Koch" to nije priznao, nije bilo znaka BATA-e, niti ga je moglo biti, s obzirom na to da nisu akreditovani. Medak kaže i kako, prema njegovim saznanjima, niko ni iz regiona nije akreditovan. Također, kaže da ne zna ko je ovlastio kliničke centre u BiH, odnosno njihove laboratorije da izdaju PCR testove.

"Vjerovatno je to urađeno na entitetskoj razini odnosno na nivou Federacije BiH i Republike Srpske. No, na razini države ne postoji ministarstvo zdravstva koje bi odredilo kriterije i obavezu akreditovanja. Očito niko nije akreditaciju stavio kao nešto što je obavezno prema tome mi i nemamo zahtjeva vezanih za to”, kaže on.

Proces akreditovanja, kako je za RSE pojašnjeno u Agenciji, traje i do šest mjeseci, te je kompleksan i daleko od toga da neka laboratorija samo podnese zahtjev, a Institut za akreditovanje izda akreditaciju.

Ministrica 'u gužvi'

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je, kako je rečeno za RSE iz njenog kabineta "u velikoj gužvi". Stoga je izostao i odgovor na pitanje da li će ovo državno ministarstvo učiniti konkretan korak da se riješi problem sa priznavanjem PCR testova iz BiH, ukoliko je u pitanju međudržavni, administrativni dio posla.

Njemački državni Institut "Robert Koch" objavio je 19. juna da su molekularni biološki testovi (PCR testovi) trenutno prihvaćeni iz svih zemalja Evropske unije, uz navedeni spisak i drugih zemalja svijeta, među kojima nije Bosna i Hercegovina.

Od ministrice Bisere Turković nije stigao ni odgovor na pitanje da li će i kako Ministarstvo vanjskih poslova BiH reagovati nakon što je nekoliko zemalja Evropske unije uvelo obavezu karantina od 14 dana za bosanskohercegovačke (bh.) građane.

Njemački državni Institut "Robert Koch" da su molekularni PCR testovi trenutno prihvaćeni iz svih zemalja EU, uz spisak i drugih zemalja svijeta, među kojima nije BiH
Njemački državni Institut "Robert Koch" da su molekularni PCR testovi trenutno prihvaćeni iz svih zemalja EU, uz spisak i drugih zemalja svijeta, među kojima nije BiH

Iskustva iz Slovenije i Hrvatske

Među njima je i Hrvatska, koja je od četvrtka, 25. juna uvela mjere 14-dnevnog karantina za građane koji dolaze iz BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije. Odluka je došla unatoč ranijoj najavi da će granice potpuno biti otvorene za turiste iz ove zemlje između 22. i 25. juna.

I Slovenija je 19. juna uvela 14-dnevni karantin za građane iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, sa argumentom da su novozaraženi u Sloveniji većinom osobe koje dolaze iz tih zemalja.

Miljenko Drinić je vozač koji radi u Sloveniji, a u Banjaluku je došao na sedmodnevni odmor. Kaže kako je čuo da Slovenija uvodi karantin, ali da oni, kao vozači međunarodnog transporta imaju potvrdu od firme koja zaobilazi ovu proceduru.

"Rekli su nam da smo izuzeti od toga. Ja se vraćam krajem sedmice, a da li se nešto promijenilo - ne znam. Sve moje kolege koje su otišli nisu imali problema. Dovoljno je pokazati taj dokument i ugovor o radu, a za ove druge građane, vjerovatno moraju ići u karantin”, kaže za RSE Drinić.

Samo prije desetak dana, građani BiH su mogli putovati u zemlje Evropske unije bez većih problema. Adnan Topčagić je iz Banjaluke, a živi i radi u saveznoj pokrajini Baden -Württemberg, na jugozapadu Njemačke. On za RSE kaže da u to vrijeme nije bilo problema oko ulaska u tu državu, te da PCR test još nisu tražili.

"Bila je neka priča da će se to tražiti na nekim granicama Hrvatskoj, Austriji, ali niko to nije tražio. Samo su pitali da li svi imamo radne vize. Nikakvih problema nije bilo”, kaže Topčagić i navodi kako se svojevoljno prijavio da ispoštuje kućnu izolaciju, iako nije bila obaveza, nije želio da rizikuje kaznu.

Šta slijedi?

Zemlje članice Evropske unije (EU) trebalo bi do petka, 26. juna, da odluče o otvaranju vanjskih granica. Prema preliminarnoj listi oko koje su ambasadori zemalja EU raspravljali u srijedu, 24. juna, iz regiona Zapadnog Balkana samo Crna Gora, Srbija i Bosna i Hercegovina stoje potencijalno dobro, s tim što je Bosna i Hercegovina na ivici prihvatljive stope.

Stopa zaraze, prema ovim smjernicama, trebala bi biti maksimalno 16 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, u poslednjih 14 dana, a BiH je na granici s obzirom na to da po statistikama ima rast od 14,8 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U protekla 24 sata u BiH je ukupno je testirano 909 uzoraka na prisustvo korona virusa, a prisustvo virusa je potvrđeno kod 119 osoba.

U Federaciji BiH registrovano je 57 novih slučajeva dok su u Republici Srpskoj registrovana 62 novozaražena. Dvije osobe su preminule od posljedica COVID-19 u Tuzlanskom kantonu.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini je preminulo 175 osoba, a 3.795 osoba je zaraženo.

***Saradnja na tekstu Erduan Katana

XS
SM
MD
LG