Dostupni linkovi

Pratite razvoj epidemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Medicinska radnica u zastitnom odijelu pored pacijenta zaraženog korona virusom, Minsk, Bjelorusija, 12. mart, 2020.
Medicinska radnica u zastitnom odijelu pored pacijenta zaraženog korona virusom, Minsk, Bjelorusija, 12. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje epidemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o epidemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 13. mart, 2020.:

Stručnjaci iz Kine preneli su savete, znanja i iskustva kako kontrolisati sprečavanje širenja i suzbijanja korona virusa na video konferenciji koja je održana između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Južna Koreja je po prvi put od izbijanja epidemije korona virusa u januaru prijavila da ima više oporavljenih od Covid-19 bolesti nego novozaraženih u petak, a ovaj trend pada ulijeva nadu da se usporava širenje bolesti u drugoj najviše pogođenoj zemlji u Aziji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da obrazovne institucije u Srbiji ostaju otvorene jer je to „stav struke“.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih korona virusom u Španiji su blokirana četiri grada sa preko 60.000 stanovnika.

"U Hrvatskoj se od ponedjeljka 16. ožujka obustavlja nastava u školama i na fakultetima i rad vrtića na dva tjedna," najavio je nakon sjednice državnog Stožera civilne zaštite premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U Republici Srpskoj potvrđena su još dva slučaja zaraze virusom korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je 13. marta da se utakmice pod njenim okriljem, zakazane za sledeću nedelju, neće igrati zbog pandemije korona virusa.

Prekid svih putovanja na 30 dana između SAD i Evrope u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog koronavirusa uticaće na 7.300 letova i više od dva miliona putnika, pokazuju podaci turističke agencije Cirium.

Vlasti u Albaniji u sklopu preventivnih mera od širenja korone virusa, donele su odluku o privremenom zatvaranju granice sa Kosovom.

Četiri novooboljela u Hrvatskoj, ukupno ih je 31

U Hrvatskoj su potvrđena četiri novooboljela od korona virusa izvijestio je na konferenciji za novinare državnog Stožera Civilne zaštite u Zagrebu ministar zdravstva Vili Beroš. To znači ja ukupni broj oboljelih u zemlji – 31.

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je Ujedinjenim narodima (UN) da Kina želi provesti zajedničko istraživanje lijekova i vakcina i ponuditi "što veću pomoć" zemljama u kojima se širi novi korona virus.​

U Srbiji je do 8 časova 13. marta registrovan ukupno 31 slučaj zaraze korona virusom Kovid-19.

XS
SM
MD
LG