Dostupni linkovi

Brnabić: Obrazovne institucije u Srbiji ostaju otvorene


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da obrazovne institucije u Srbiji ostaju otvorene jer je to „stav struke“.

"Razumemo paniku i brigu roditelja, to je nama osetljiva i važna tema, osetljiva za sve građane, vidim koliko vlada panika, o merama zatvaranja škola, vrtića i fakulteta. Ja sam iznela predlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman - da nema nikakvog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Brnabić je naglasila da će Vlada Srbije u petak, 13. marta doneti odluku o zabrani publike na sportskim manifestacijama.

"U nekim zemljama je dozvoljena publika, ali postoje posebne mere kojih mora da se drži publika. Moja molba je bila da ipak ne dozvolimo publiku na fudbalskim utakmicama i svi stručnjaci su se složili. Mislim da je stav naših stručnjaka da je to više psihološki važno nego što ima nekog stručnog efekta, to je više preventivna mera", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić je rekla i da bi u ovom trenutku zatvaranje škola, vrtića i fakulteta bilo „kontraproduktivno u nekoj meri“.

„Ne bi se garantovalo da deca i mladi ljudi ovako daleko od raspusta sede kućama u izolacija, da se ne bi sakupljali u školama, već na drugim mestima i ne bismo ništa pametno učinili ništa ovom merom. I pored našeg političkog instistiranja i histerije u društvu, ne postoji u ovom trenutku stručno opravdanje. I ja ne mogu da donesem tu odluku suprotno stavu struke", naglasila je Brnabić.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je odluka da obrazovne institucije ostanu otvorene doneta na osnovu svih raspoloživih dokaza koji se prate na svakodnevnom nivou.

„Kada je u pitanju populacija dece, na našu sreću, oni imaju malu verovatnoću da budu inficirani, a ako i budu inficirani, u najvećem broju slučajeva imaće asimptomatsku infekciju, i ono što je najbitnije, ne predstavljaju značajne rezervoare za dalje prenošenje infekcije, odnosno u minimalnom procentu slučajeva. "

Dodaje i da: "Osim toga, pošto smo jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja je zabeležila prisustvo korona virusa, imali smo prilike da vidimo kakvo je bilo iskustvo drugih zemalja nakon uvođenja mera prekida odlaska u vrtiće, škole i na univerzitete i vidimo da je bilo i pozitivnih, ali i negativnih efekata. Podsećam vas da je Italija uvela takvu meru koja apsolutno nije dala nikakve efekte“.

Istakla je i da „njene kolege, pored toga što su stručnjaci u svojoj oblasti, i roditelji koji su doneli odluku koja je najbezbednija i najispravnija za svu decu“.

Prema rečima premijerke Srbije, Vlada je sa Ministarstvom prosvete pokrenula pripreme za nastavu od kuće.

"Moguće je da će se ovo promeniti, ali je nama svaki dan važan. Pametnije je da dobijemo svaki dan, jer imamo mnogo manju kontrolu ako oni nisu u školama. S Ministarstvom prosvete smo pokrenuli sve pripreme kako bismo omogućili nastavu od kuće, imamo sastanke da ide i preko digitalnih udžbenika, mi ćemo biti spremni, spremni smo da ovo uradimo i od ponedeljka, ali stav struke je da za sada nije vreme", rekla je Brnabić.

Ona je napomenula da će sastanci na ovu temu ako bude bilo potrebno biti održani i u subotu i nedelju, a da je sledeći redovan sastanak zakazan za ponedeljak.

XS
SM
MD
LG