Dostupni linkovi

Španija proglasila vanredno stanje usljed povećanja broja zaraženih i umrlih


Prazan trg u Valensiji, Španija
Prazan trg u Valensiji, Španija

Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u petak dvosedmično vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva, mjeru koja će mu omogućiti da mobilizira sve resurse, uključujući i vojsku, kako bi suzbio nagli rast broja slučajeva koronavirusa, prenosi AP.

To je objavio u televizijskom obraćanju naciji, dok su zdravstvene službe potvrdile da Španija ima više od 4.200 zaraženih, od kojih je skoro polovina u Madridu. To predstavlja povećanje za trećinu u odnosu na prethodni dan. Do sada je 120 pacijenata preminulo.

Sanchez je izjavio da posebne mjere omogućavaju vladi da ograniči slobodu kretanja, legalno zaplijeni robe i preuzme kontrolu nad industrijskim i privatnim objektima, uključujući i privatne bolnice. Vlasti također mogu narediti mjere kako bi se osiguralo stvaranje zaliha hrane i nastavak industrijske proizvodnje.

"To je vanredna situacija koja ugrožava život i zdravlje svih nas. Vlada će zaštiti sve građane", izjavio je španski premijer, upozoravajući da bi broj slučajeva mogao porasti u narednoj sedmici.

Ranije su, zbog naglog povećanja broja zaraženih blokirana četiri grada sa preko 60.000 stanovnika, javio je AP.

Regija u Španiji je stavljena u karantenu i odvojena od ostatka zemlje. Stanovnicima četiri grada u sjevernoistočnoj katalonskoj regiji zabranjeno je da putuju, a radi se o gradovima Vilanova del Cami, Sanda Margarida de Montbui, Odena i Igualada, prenosi agencija dpa.

Vlada je zatvorila muzeje i sportske centre, prekinuta je nastava na fakultetima za skoro 10 miliona studenata, a od građana traže da rade. Ograničena su i okupljanja na javnim događajima u područjima visokog rizika kako bi se suzbilo širenje virusa.

BLOG UŽIVO PRATITE OVDJE

Gradonačelnik Madrida je izjavio da su regiji potrebna medicinska sredstva, uprkos objavljivanju plana za rekonstrukciju zdravstvenog sistema, kojim će se objediniti jedinice intenzivne njege iz javnih i privatnih bolnica, a razmatra se i preuređivanje hotelskih soba u bolnice.

Za ovo su najmanje dva lanca hotela ponudila svoje prostorije.

Reuters javlja da je Velika Britanija savjetovala svojim građanima da ne putuju u Madrid i okolinu.

XS
SM
MD
LG