Dostupni linkovi

Prekid putovanja između SAD i Evrope 'uticaće na više od dva miliona ljudi'


Putnice na aerodromu u Parizu
Putnice na aerodromu u Parizu

Prekid svih putovanja na 30 dana između SAD i Evrope u okviru mera za obuzdavanje pandemije novog koronavirusa uticaće na 7.300 letova i više od dva miliona putnika, pokazuju podaci turističke agencije Cirium, prenosi AP.

Zabrana, međutim, neće uticati na zemlje koje nisu članice Šengenske zone kao što su Velika Britanija, Irska, Rumunija, Hrvatska, Ukrajina i nekoliko drugih evropskih država, uključujući i Srbiju.

Američki zvaničnici smatraju da najveća pretnja od zaraze korona virusom dolazi iz Evrope.Zabrana se, barem za sada, ne odnosi na američke državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Takođe, zabrana se ne odnosi ni na strance koji imaju stalno prebivalište u SAD, supružnike ili decu američkih državljana i stranu decu koju su usvojili Amerikanci, posadu aviona, ljude koji rade pri Ujedinjenim nacijama, strance koje je američka vlada pozvala da pomognu u suzbijanju virusa i svakoga za čiji se ulazak smatra da je "u nacionalnom interesu".

Američki zdravstveni zvaničnici kažu da je izvor 70 odsto zaraženih u SAD iz Evrope.

"Bilo je prilično jasno da moramo isključiti izvor iz tog regiona", rekao je dokor Entoni Fauci, stručnjak za zarazne bolesti sa američkog ;Nacionalnog instituta za zdravlje.

Međutim, doktor Brus Ajlvard, koji je predvodio tim Svetske zdravstvene organizacije u Kini dok su se prošlog meseca borili sa kovidom 19, rekao je da zabrana putovanja može pomoći na kraći rok, ali da se virus sada prenosi u zajednici.

Stručnjaci navode da je pad potražnje za avionskim prevozom u SAD najveći od terorističkog napada 11. septembra 2011.

Kompanija American Erlajns saopštla je da će danas biti obustavljeni letovi za Amsterdam, Frankfurt, Minhen i Cirih, dok će za Pariz, Madrid i Barselonu leteti još sedam dana. Broj letova za London biće smanjen.

Letove će obustaviti ili smanjiti i druge aviokompanije kao što su Delta, Junajted Erlajns, ali i strane kompanije kao što je Lufthansa.

Američke aviokompanije sada su finansijski jače nego nakon terorističkog napada 2011. te za sada nema potrebe za intervencijom vlade, međutim sve zavisi od trajanja zaraze i dužine obustave letova, piše američka novinska agencija AP.

XS
SM
MD
LG