Dostupni linkovi

Dometi novoformiranog kosovskog Saveta za dijalog sa Srbijom


Vlada je odluku o formiranju Saveta stručnjaka za dijalog sa Srbijom donela na zasedanju 1. jula
Vlada je odluku o formiranju Saveta stručnjaka za dijalog sa Srbijom donela na zasedanju 1. jula

Tekst: Kestrin Kumnova

Odluka Vlade Kosova o formiranju Saveta stručnjaka za dijalog sa Srbijom može samo da oteža postizanje konačnog sporazuma, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dzejms Ker-Lindsi (James Ker-Lindsay), profesor na London School of Economics i stručnjak za politička pitanja na Zapadnom Balkanu.

Vlada je odluku o formiranju ovog saveta donela na zasedanju 1. jula. Džavit Haljiti (Xhavit Haliti), savetnik kosovskog premijera Avdulaha Hotija (Avdullah) u izjavi za RSE navodi da će Savet činiti pojedinci iz akademskog života, civilnog društva te predstavnici političke scene koji su bili uključeni u pregovorima od Rambujea (1999.) do Beča (2006.).

"Osim tehničke i savetodavne podrške, ovaj savet eksperata biće i znak jedinstva u zemlji naspram velikih izazova koji su pred nama. Znate da i ranije, bez obzira na političku polarizaciju koja je možda normalna u demokratskom životu, kada se radilo o važnim pitanjima za Kosovo, pokazalo se da postoji visoka demokratska kultura koja je ispred interesa dnevne i partijske politike, i uspeli su da pronađu koncensuz po velikim pitanjima", kaže Haljiti.

Taj politički konsenzus sada nedostaje. To je priznao i zvaničnik vlade Kosova uz navode da političke partije trebaju da predstave svoje stavove na još jednom ranije osnovanom ‘Savetu lidera’ za dijalog sa Srbijom, što je inicijativa koju je pokrenuo premijer Hoti, ali kojoj niko iz opozicije nije odgovorio.

Koji su dometi saveta?

Stručnjak za politička pitanja na Zapadnom Balkanu Dzejms Ker-Lindsi smatra da formiranje Saveta stručnjaka može da zvuči demokratski, ali to takođe može i da oteža situaciju u postizanju sporazuma.

„Potreban je lider, koji ima dobar tim oko sebe, dobre pravne, političke i ekonomske savetnike. U suštini potrebni su vam ljudi koji će donositi konačne odluke kada budu ulazili u to. A veoma često, kada formirate takve Savete, to veoma često otežava situaciju jer oni svi žele da izgledaju dobro u tome. I to sam video i ranije, na Kipru i na Kosovu. Proizvedu mnogo dokumenata koji su u potpunosti nerealistični. Nećete nikada postići sporazum ukoliko takvi Saveti odlučuju o politikama. Dakle, sve se svodi na dobro i čvrsto rukovodstvo“, kazao je Lindsi.

S druge strane, Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) ocenjuje za RSE da je formiranje ovog saveta trebalo da se desi mnogo ranije, kako bi postojao kontinuitet u pripremama oko pitanja koja će biti pokrenuta u ovom procesu. Ona ipak dodaje da je potrebno da se pojasni proces dijaloga ali i da je potrebna veća mobilizacija kako bi se izradila dobra strategija.

“Ima puno oblasti u kojima moze da se uradi ekspertiza, ostaje da se vidi ko će biti u tom timu”, navodi Krasnići.

Šta će biti zadatak Saveta?

Potpredsednik Vlade Driton Seljmanaj (Selmanaj) je objasnio 1. jula na sednici Vlade da će Savet stručnjaka vršiti specifične analize nakon čega će davati savete premijeru oko dijaloga u zavisnosti od tema koje će se naći na pregovaračkom stolu.

Još uvek se ne zna ko će tačno biti u tom savetu, ali je Seljmanaj rekao da će na čelu te grupe biti imenovan državni koordinator koji ce odgovarati direktno premijeru.

Jeta Krasnići iz KDI-a očekuje i da se u narednom periodu razjasni i pozicija Kosova u dijalogu sa Srbijom, imajući u vidu poslednja dešavanja.

Naime, Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. juna predalo optužnicu za ratne zločine na razmatranje protiv predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci), nakon čega je odložen i sastank u Vašingtonu između delgacija Kosova i Srbije 27. juna koji je trebalo da se održi uz posredstvo specijalnog izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela.

Iako je Tači u obraćanju javnosti poručio da će podneti ostavku samo ukoliko optužnicu potvrdi i Specijalizovano veće, Jeta Krasnici ne očekuje njegovo direktno učešce u daljem procesu dijaloga i smatra da će njegova uloga biti savetodavne prirode.

“Ustav određuje ko kreira i ko primenjuje međunarodnu politiku a to je Vlada na čelu sa premijerom u konsulltaciji sa predsednikom. Tači nije otišao u Vašington, ne ocekujem ni da ide na naredne sastanke ali Vlada treba da nastavi dijalog”, smatra Krasnići.

Evropska unija (EU) namerava da nastavi sa naporima da obnovi dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ali planovima više nije obuhvaćen predsednik Tači, koji je u protekloj dekadi u ime Kosova vodio pregovore sa Srbijom.

Zvaničnici EU su najavili, da u svetlu potvrde iz suda u Hagu oni više ne smatraju kosovskog predsednika partnerom u procesu dijaloga.

*Saradnja na tekstu: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG