Dostupni linkovi

Dol: Plan SAD-a i EU će ohrabriti srpske separatiste


Bob Dole
Obamina administracija se pridružila planu Evropske unije koji u suštini jača srpski entitet u Bosni umesto da joj pomogne u konsolidaciji na putu ka evropskim integracijama, piše u Vol strit Džornelu bivši kandidat republikanaca za predsednika SAD Bob Dol.

Kada je saopšteno da je Barak Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, Nobelov komitet je pohvalio njegove doprinos u sprečavanju klimatskih promena, takođe da otkako je preuzeo dužnost “multilateralna diplomatija ponvo dobija centralno mesto” i “dijalog i pregovori” postaju najpoželjniji instrumenti za rešavanje koflikata.

Takvi stavovi izazivaju zabrinutost kod mnogih posmatrača, uključujući i Boba Dola, koji veruju u američku posebnost i koji se slažu sa stavom bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt da su SAD “nezamenljiva nacija”. “

Očuvanje i odbrana naših vrednosti kod kuće i njihova promocija u inostranstvu je ključna za zaštitu američkih nacionalnih interesa. Drugi, pre svega protivnici amerčke intervencije u Iraku – protive se ovom stavu i pozdravljaju promenu politike u odnosu na Bušovu za koju su smatrali da unosi previše žestine i preterivanja”, piše Bob Dol.

Međutim, očigledno je da multilateralizam nije uvek najbolji pristup i stav da su SAD samo jedna među mnogim drugim jednakim državama ne uzima u obzir posebnu ulogu koju Vašington može da igra na svetskoj pozornici.

Bosna je ponovo izloženja pretnji


To nigde nije tako očigledno kao u slučaju Bosne, koja je početkom 1990-ih bila napadnuta i na ivici uništenja. Kako se situacija pogoršavala, SAD su sve više ostajale po strani, a Evropa je preuzela glavni teret suočavanja sa krizom.

Govoreći pred Evropskom komisijom, luksemburški ministar inostranih poslova Žak Pus je izrekao “Svanulo je dan Evrope”.

Nažalost, to je bilo vreme pasivnosti i izostanka akcije i pretvorio se u godine pokolja i najvećeg genocida u Evropi od Drugog svetskog rata. To je zaustavljeno tek intervencijom NATO koju su predvodile SAD, podseća Dol.

Bosna je i sada izložena pretnji. Ovoga puta nije reč o brutalnosti ili genocidu, već suprilnijoj opasnosti – mogućnosti slabljenja države do nivoa njenog raspada, prepuštanju njenih naroda da žive u separatnim, etničkim enklavama, gubljenju nade u demokratski razvoj i legalizovanju ultranacionalizma. To se ne dešava na bojlnom polju, već za pregovaračkim stolom zato što umesto jašanja moći države i uključivanja jogunastih bosanskih Srba u Bosnu – predstavnici Evropske unije koje predvodi bivši visoki međunarodni posrednik u ovoj zemlji Karl Bilt i dalje se oslanjaju na Dejtonski sporazum.

Predlog SAD i Evropske unije koji je nedavno predočen političarima u BiH neodrživ je iz dva razloga. Prvo, predviđa da skoro sva državna imovina pripadne dvama entiteta u BiH. To će oslabiti centralnu državu i ojačati entittete. Slobodan Milošević, arhitekta genocida u Bosni, nastojao je da ugradi tu odredbu i u Dejtonski sporazum, ali je bio osujećen.

Evropljani mogu dovesti do kraja države BiH


Pravo srpske parlamentarne manjine da sa 22 odsto glasova stavi veto na svaku odluku za koju smatra da je u suprotnosti sa “nacionalim interesom”, koje je dosada upotrebljeno nebrojeno puta – onemogućilo je državu Bosnu da usvoji ključne zakone. Evropska komisija je 14 oktobra u svojm izveštaju zaključila da je entitetsko glasanje ključna prepreka za razvoj Bosne, ali ništa ne čini da promeni to stanje, ocenjuje Bob Dol.

Na zaprepašćenje mnogih u Bosni, SAD podržavaju plan EU. Kao i mnogi drugi u svetu, i građani BiH gledaju na Obamu sa nadom. Na kraju krajeva, njegov potpredsednik Džo Bajden je bio među najaktivnijim u rušenju Miloševića. Suprug državne sekretarke Hilari Klinton, je kao američki predsednik intervenisao kako bi sprečio pokolj u Bosni. Građani ove zemlje se nadaju da nakon godina izostanka reformi, Obamina administracija preduzeti odvažne mere u cilju stabilizacije Bosne i regiona u celini.

Umesto toga, Obamina administracija se pridružila planu Evropljana koji će imati suprotan efekat. Stiče se utisak da Bela kuća smatra da će jačanje srpskog entiteta u Bosni umanjiti mogućnost da se on odvoji i postane deo Velike Srbije. Međutim, to će samo ohrabriti srpske separatiste. Predloženi paket samo će biti opravdanje za višegodišnju nacionalističku kampanju Milorada Dodika u cilju slabljenja i podrivanja Bosne a što će samo podstaći dalju nestabilnost.

Kao što je jedanput bila spašena, Bosni je i sada preko potrebna pomoć kako bi opstala kao prosperitetna i demokratska zemlja. Dol zato traži od Obamine administracije da je ne žrtvuje zarad multilateralizma, dijaloga ili nekog drugog principa. On upozorava da bez preiuzimanja američkog liderstva, Evropljani mogu dovesti do kraja države Bosne i Hercegovine.

Pogledajte komentare (32)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG